maanantai 16. helmikuuta 2015

Kaalilaatikko siitä tykkäämättömälle

Tässäpä on kaalilaatikko, joka maistui myös tyypille joka ei niin kyseisestä lådasta perusta. Juju piili muna-maidossa, jota meidän kaalilaatikkoomme ei tätä ennen ole ikinä laitettu. Muna-maito sai ruuan maistumaan kuulemma hiukan makaronilaatikkomaiselta. Ihan varioimattomia emme sentään kaalilaatikon kanssa ole: punakaalia laatikkoon on kyllä pilkottu ja fetaakin toisinaan

Nyt testattu ohje on Kalle Kirstilän kirjasta "Pieni suuri kaali", jonka ohjeilla on onnistuttu usein ennenkin. Otsikkona kirjassa on "vanhan ajan kaalilaatikko" ja välihuomautuksena todetaan sen olleen "selkeästi Kekkosen ajan illanistujaisruokaa". 
KAALILAATIKKO MUNA-MAIDOLLA

½ kg valkokaalia
1 dl ohraa tai puuroriisiä
3 ½ dl vettä
½ tl suolaa
1 porkkana
1 sipuli
250 g luomunautajauhelihaa 
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
meiramia
valkopippuria
voita vuuan voiteluun

munamaito:
3 dl rasvaista maitoa
2 kananmunaa

Suikaloi kaali, pilko kuorittu porkkana ja silppua sipuli. Laita ohrasuurimot tai riisi kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Lisää kaali, porkkana ja sipuli. Kiehuta hiljalleen 15 minuuttia. Lisää jauheliha ja mausteet. Sekoita joukkoon ruokalusikallinen siirappia ja muna-maito. 
Voitele uunivuoka ja kaada massa vuokaan. Valuta päälle vielä toinen ruokalusikallinen siirappia. 
Paista 175 asteisessa uunissa noin 1 ½ tuntia. 

6 kommenttia:

  1. Oho, eipä ole tullut kokeiltua aikaisemmin! :)

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Pitäisköhän rohjeta...? Kaiken maailman linnunpoikaset sitä uskaltaa syödä, mutta parin kotoisen ruuan kanssa olen ronkeli. Eiköhän jonain kauniina päivänä :)

    VastaaPoista
  3. Minun ystävälleni tämä on juuri se oikea kaalilaatikko! Olen päässyt maistamaan, ja hyvää oli. Onkohan se joku alueellinen ero kaalilootissa, että jossain on erilaista?

    VastaaPoista
  4. Heidi ja Merja: Kokeilkaa ihmeessä! Minusta kaalilaatikko (kaikissa muodoissaan) on aivan ihanaa. Ja sopii talvipäivään täydellisesti!

    Koti Harmi: Voip olla että on alueellisia eroja, enpäs tiedä. Perunalaatikon myötä olen oppinut että eri puolilla Suomea ne ovat HYVINKIN erilaisia. Miksei siis kaalilådakin.

    VastaaPoista
  5. Aloin tekee tätä mutta resepti hämmentää minua. Laitetaanko ne kaikki kaalit ja jauhelihat (raakana?) ja kaikki sinne samaan veteen riisin kanssa? Vai mitenkä että? Enkö mää vaan tajuu!

    VastaaPoista
  6. Juu. Niin erikoista kuin se onkin, jauheliha "murustetaan" raakana kaaliseokseen ja kauhotaan siitä sitten koko setin matkassa vuokaan. Että kyllä sää tajusit.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin