maanantai 9. helmikuuta 2015

Marokkolainen ilta, The Ritz-Carlton Dubai

Dubaissa oli jollainmuotoa pakko illallistaa ylellisesti. Varasimme viikon etukäteen marokkolaisen illallisen Ritz-Carlton hotellin ravintola Amaseenasta, joka paljastuikin todelliseksi helmeksi. Varaukset ja hintatiedustelut sujuivat nopeasti sähköpostitse. Sama palveleva ote säilyi myös koko illallisemme ajan, mikä tietysti on odotettavissakin tämäntasoisessa paikassa. 
Illallinen oli katettu Ritz-Carltonin Persianlahden puolelle, joskaan ei ihan meren rannalle. Varasimme tunnelmallisen teltan, jossa olikin kiva istuskella sohvilla syömässä. Eräs korkokenkäinen ja iltapukuhameinen sai tosin välillä sovitella itseään siveästi matalille jakkaroille ja onnistui siinä hötäkässä sotkemaan kerran jos toisenkin jotain tiukasti tahroittavaa ruokaa ylleen. 

Ruuat oli katettu buffet-tyyliin eri pöytiin. Pääkokki kävi kanssamme joka ruokalajin läpi kertoen niistä enemmänkin. Kaikkea vain oli niin paljon, että suurin osa tiedosta valui saman tien ulos. Sen sijaan maku- ja tunnelmamuistot säilyvät pitkään! Kaikkea emme kuvanneet, mutta seuraavassa muutamia makumaistiaisia upeasta illallisesta. 
Alkupalapöydässä oli erilaisia tahnoja ja salaattityyppisiä ruokia. Tässä etualalla öljyssä kypsennettyä okraa. 
 
 Ensimmäiset viinilehtikääryleet joista elämässäni olen pitänyt. 
Munakoisotahna moutable hurmasi meidät aikuiset täysin! Saatavilla oli samasta herkusta myös kaunis punajuurinen versio. 
Tomaattia ja vihreää paprikaa yhdistävä taktouka oli herkkua samoin kuin tomaattinen munakoisosalaatti zalook.
Tätä pöytää kokki kutsui "PizzaHut-osioksi" ja kierrätti meidät nopeasti ohi. Lapsemme pitivät kuitenkin tästä osiosta maisseineen ja porkkanaraasteineen (ja tähän kohtaan syvä huokaus).

Erilaisissa keraamisissa padoissa oli vaikka ja mitä! Sahramiisiä, couscousia, perunalohkoja, kalaa, kanaa, lammasta, nautaa...Tarjolla oli myös aivan loistavaa harira-keittoa.
Saviruukuissa oli kypsennetty perinteiseen tapaan naudan niskaa kuusi tuntia. Herkun nimi oli tanjiya. Voi miten mureaa ja maistuvaa liha oli!
 
Suurin osa ruuasta oli toki valmistettu etukäteen, mutta esimerkiksi shawarmat tehtiin täällä tuoreeltaan. Vartaassa pyöri lihoja, joista veisteltiin sisältöä tälle valtavalle leivälle. Muut lisukkeet lihan ylle nakattuaan kokki kääri leivän rullalle ja pilkkoi sen paloihin. Lautasellinen näitä tuotiin pöytään ihan pyytämättä, kuten myös muutamia muitakin herkkuja. 
Tästä vitriinistä sopi valita lihat, jotka kokki grillasi hiilillä. Lampaan tikkarit olivat ehdottomasti parhaita ikinä maistamiamme. Ihan uskomattoman upeaa lihaa! Saimme ohjeenkin kun lupasimme olla paljastamatta sitä. 
Juomamme viinit olivat libanonilaisia Massayan viinejä. Blanc meni hyvin makuumme, mutta punaviini ei niinkään. 
  
Ritz Carlton Dubain marokkolainen ilta oli elämyksellinen paitsi makuaisteille, myös näkö- ja kuulovastaaville. Paikalla tanssi kahteen otteeseen napatanssija. Taitava nainen lumosi erityisesti tyttäremme. Perinteiset soittajat soittivat elävää musiikkia, joskin kappalevalinnat olivat välillä länsimaalisellekin tunnistettavia, siis ei-niin-perinteistä-marokkolaista. Saimme tytsyn kanssa myös todella kauniit henna-tatuoinnit. 
Jälkiruuista löytyi niin kansainvälisiä kuin marokkolaisia suosikkeja. Kokki kertoi marokkolaisten makeiden olevan yleensä mantelisia, eri tavoin kypsennettynä vain. 

 
Tästä upeasta astiasta löytyi Umm Ali:a. Astian kannen sai kätevästi ripustaa tuohon koukkuun vanukasta kauhoessaan. 

Koko ilta neljällä tuoremehulla, neljällä viinilasilla ja marokkolaisella teellä maksoi 340 euroa (1348 AED). Tästä 910 AED:a kului ruokiin. Ei siis mitään edullista touhua, mutta mielestämme kyllä koko rahan väärti. Suosittelemme!

11 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa upealta illalliselta!

    (mutta siinä, että lapset pitävät porkkanaraasteesta ja maissista ei ole kerrassa mitään huokailemista ;)

    VastaaPoista
  2. Onpa kyllä ylellisen näköistä! Oliko tuolla paljon asiakkaita?

    VastaaPoista
  3. Olipa hieno valikoima,ja paljon tuttuja juttuja tuossa.Noita makeita juttuja täällä näkee erityisesti pääsiäisen aikaan marokonjuutalaisten Mimouna-juhlissa.

    VastaaPoista
  4. Hannele: Tässä lapsihuokailussa on sitä samaa kuin aikoinaan lapsuudenperheeni kanssa laivalla. Isä tuumasi aina että perunaa ei sitten mukulat oteta, sitä saa kotonakin! Onneksi muksut maistoivat kyllä muutakin :)

    Campasimpukka: Kyllä se vähitellen täyttyi.

    Jael: Meille taas moni asia oli ihan uusi. Makeat eivät tehneet meihin suurempaa vaikutusta, mutta kiva niitä oli maistaa. Mikäs on Mimouna-juhla?

    VastaaPoista
  5. Huhuhh! Olipa upea illallinen, varmasti jokaisen euron arvoinen. :)

    VastaaPoista
  6. Katoin ensin, ett kyllä olitkin aika seksikkäässä iltapuvussa....mutta se taisikin olla se napatanssija!

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Tässä tietoa Mimounasta.Erittäin värikäs juhla ja paljon makeaa tarjolla;D


    http://en.wikipedia.org/wiki/Mimouna

    Tässä myös aika hyvä video siitä(engl, tekstillä ja marokkolaisella musiikilla)
    https://www.youtube.com/watch?v=x6D7x_e38IA

    VastaaPoista
  9. Huli: Kyllä, näin juuri!

    Nanna: Ihan ilmiselvää yhdennäköisyyttä...(röhönauru)

    jael: Sulta oppii kyllä hurjan paljon! Onko tuo upea vihreys myös ihan oikea tagine-pata vai jokin koristemainen?

    VastaaPoista
  10. Siis aivan taivaallisia ruokia! Olemme Ranskassa ollessa hullaantuneet niin marokkolaiseen, algerialaiseen, libanonilaiseen kuin tunisialaiseenkin keittiöön. Monesti samoja elementtejä, mutta vähän eri muodoissa. Ja useinhan lapsille on aina jotain, mikä maistuu, harvoin ruoka on kuitenkaan niin tulista ettei pienin voisi sitä syödä. Pizzailtannekin kuullosti todella herkulliselta :).

    VastaaPoista
  11. Täällä maut eivät olleet lainkaan tulisia. Ihania muhitettuja lihoja erilaisissa kastikkeissa ja uunituoreita leipiä... Kyllä lapset vatsansa täyteen saivat ja pitivät hekin illan fiiliksestä. Miinuksena mainittakoon että kyselivät miksei mekin voida tulla tällaiseen hotelliin jossa on näin hieno uima-allas. nooh, lottovoittoa odotellessa :D

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin