tiistai 3. maaliskuuta 2015

Pitää olla (pikkasen) pläskii

Muut keventävät kesää kohden ja meillä nostetaan pöytään läskisoosia. Minkäs teet kun kaupasta löytyy Jukan iloksi luomupossunkylkeä valmiiksi siivutettuna ja vielä ihan tästä naapurikulmilta tuotettuna. Jukka kyllä kutsuu runsasläskisiä paloja raitalihaksi, kuten hänen lapsuudenkodissaan kuulemma oli tapana. 

Paljon ankeamman näköiseksi ei annos voi mennä, tuumailin kun lusikoin kastiketta keitettyjen perunoiden päälle. Ainoa "rehu" joka lautaselle kelpuutettiin Jukan puolesta oli etikkakurkku. Se olisi kuulemma pitänyt kuitenkin leikata pitkittäin päin, mutta siivutetuille kurkuille kävi armo oikeudessa. Ruuan tuoksu ja maku kyllä palkitsivat tuhtiudessaan!
RAITALIHAKASTIKE eli LÄSKISOOSI
4-6 hengelle

n. 800 g porsaankylkeä siivuina
3 sipulia silputtuna
voita
8 rkl vehnäjauhoja
1 l vettä (kiehuvaa)
mustapippuria
suolaa

Leikkaa sianliha siivuista noin pari senttiä leveitä suiroja. Ruskista siivut pannulla pienissä erissä keskilämmöllä niin että läski alkaa sulaa ja liha tummuu. Siirrä kypsät lihat lieden kestävään pataan.
Jätä viimeisestä lihaerästä pannuun rasvaa ja tarvittaessa lisää voita. Paista sipulit rasvasssa. Kun sipulit ovat pehmenneet ja saanet hiukan väriä, kaada ne lihojen kanssa pataan. 
Tee seuraavaksi ruskea kastike: Sulata voita pannulla. Ripottele rasvan joukkoon vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen. Periaatteessa jauhojen tummentamisen voi tehdä myös ilman rasvaa kuivalla pannulla. Paista jauhoja, kunnes jauhot ovat paahtuneet kauniin ruskeiksi. Varo polttamasta jauhoja. Kaada kuuma vesi joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Varo kuumaa vesihöyryä, jota tulee tässä vaiheessa paljon! Kaada kastike pataan lihojen päälle. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan ja anna hautua kannen alla matalalla lämmöllä 3 – 5 tuntia.

4 kommenttia:

  1. Ah nam - ehdoton klassikkosuosikki <3

    VastaaPoista
  2. Läskisoosi on mahtiruoka :)
    Tokaparhaana pläskistä saa raidat silakkalaatikon päälle, ei siihen mitään pekonia laiteta!

    VastaaPoista
  3. Jukan äiti laittaa ihan perunalaatikon päälle raitalihaa, mutta samalla idealla kuin sinä Elisa silakkalaatikkoon. Läskillä harvoin menee vikaan :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin