maanantai 7. syyskuuta 2015

Punajuuri-sipuli-fetagalette

Tämän piirakan eli galetten ulkonäöstä voi olla montaa mieltä, mutta rustiikkinen se nyt ainakin on. Rustiikkinen on juuri se sana, joka pelastaa hiukan tummuneen, ei niin sliipatun leivonnaisen. Ja tiedättekö mitä - juuri sellaisista minä pidän, varsinkin kun maku on kohdillaan. On oikeastaan kovinkin suuri onni että pidän, sillä oikein muunlaisia en osaakaan tehdä. Tummanpuhuva ulkonäkö on positiivisesti ajateltuna dramaattinen. 

Galette on Kaarina Turtian "Gastronomian sanakirjan" mukaan tattariohukainen, joka täytetään neliöksi kätkemään sisälleen suolaista tai makeaa täytettä. "Galette des rois" on samassa lähteessä mainittu ranskalaiseksi loppiaisleivonnaiseksi. Nettiä selatessa galette tunnutaan mieltävän myös suoraan pellille muotoilluksi piirakaksi, jonka reunat nostetaan rustiikisti pitämään sisällään hyvin erilaisia täytteitä. Minä tykkään mainita tämän leivonnaisen nyt galeteksi, sillä niin sillä on fiinimpi ja herkumpi kaiku kuin pelkällä piirakalla. 
Ihan parasta tässä punajuuri-sipuligaletessa on pohja. Se on suora lainaus Maku-lehden reseptipankista. Pohja on rapea vielä vuorokauden päästäkin paistamisesta, kun piirasta säilytti huoneenlämmössä. Ruis tuo taikinaan ihanaa maanläheistä makua, joka komppaa loistavasti makeaksi muhitettujen sipulien ja napakan kypsäksi paistettujen punajuurien kanssa. Tämä piiras oli loistava työlounas pienen salaatin kanssa. Olen iloinen että aimo pala galettea jäi vielä huomisellekin!

Uskallan sanoa tässä kohtaa välimerellistä juustoa fetaksi, sillä miltä nyt kuulostaisi "punajuuri-sipuli-välimerellinenjuusto-galette". Phuuh. 

SIPULI-PUNAJUURI-FETAGALETTE
3-4:lle

1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
100 g voita
½ tl suolaa
½ dl kylmää vettä

TÄYTE
400 g sipulia (3-4 kpl)
1-2 rkl tuoretta timjamia
2 rkl öljyä paistamiseen
500 g punajuurta (2 kpl)
½ dl vettä 
2 rkl hunajaa
1 rkl vadelmaviinietikkaa (tai punaviinietikkaa) 
suolaa
mustapippuria

Nypi jauhot, pieniksi kuutioiksi pilkottu voi ja suola niin että niistä tulee murumainen seos. Lisää vesi kylmänä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi. 

Kuori ja pilko sipulit. Lorauta öljyä pannulle ja kypsennä sipuleita lämpimällä, muttei kuumalla pannulla niin että sipulit kunnolla pehmenevät ja kuullottuvat. Tähän menee noin 15-20 minuuttia. Näin sipuleista tulee tosi makeita. Mausta suolalla ja timjamilla. 

Kuori raa'at punajuuret ja siivuta ne ohuiksi (mandoliinilla). Kypsennä siivuja toisella pannulla. Lisää joukkoon vesi ja hauduta kannen alla  kunnes punajuurisiivut hiukan pehmenevät. Avaa kansi ja anna veden haihtua. Lisää hunaja ja viinietikka. Sekoita hyvin. Mausta vielä suolalla ja mustapippurilla. 

Kaulitse taikinasta jauhotetulla kaulimella pyöreä levy, halkaisijaltaan noin 30 cm. Levitä taikinan päälle sipulitäyte ja tähän päälle punajuurisiivut. Taita taikinareunat kohti keskustaa. Murusta päälle välimerellinen juusto tai feta. 

Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. 


Vuorokauden huoneenlämmössä majailtuaan piirakka on värjännyt juustonsa räikeän pinkeiksi. Jos tämän tai fetan uunitummumisen haluaa välttää, voi juuston ripsiä piirakan päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

***
yhteistyössä ARLA

3 kommenttia:

  1. Nätti rustiikki galette:) Tuota ihan samaa Arlan juustoa saa täälläkin,tosin en ole ihan varma onko se laktoositon,mutta kai se on kun en saanut siitä vatsavaivoja;D

    VastaaPoista
  2. En kestä! Täydellinen syyspiknikherkku!

    VastaaPoista
  3. Jael: Hyvä että kestää! Juu, nimenomaan rustiikkisista nätti :).

    terttu: no on!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin