perjantai 29. tammikuuta 2016

Mustajuuri elegantisti

Mustajuuria löytyi tyrkylle aseteltuna marketin kausihyllyssä, mikä muistutti meille oivallisesti tämän hienon juureksen olemassolosta. Voikukan sukuinen kasvi on saanut meillä hienostuneen raaka-aineen statuksen herkän makunsa ja harvinaisen vierailutahtinsa vuoksi. 

Idea mustajuuren valmistustavasta lähti Kotiliedestä 21/2013 nappaamastani sivusta, jonka olin viisaasti arkistoinut juureskeittokirjan väliin. Resepti hiukan muuttui matkalla. Lopputulos oli oikein maistuva ja mielestämme näyttävän näköinenkin. Kaikki komponentit pääsivät esille juuri sopivissa määrin. Maustekirveli päätyi settiin yksinkertaisesti siksi, että jotain vihreää oli saatava raikasteeksi.  Maustekirveliä sattui  yrttikasvattamo plantuissamme hyvin kasvamaan. Annos on parhaimmillaan alkupalana.
Jännä juttu oli, että mustajuuren maku jäi nyt tosi miedoksi. Maku on tuntunut vehvempana aiemmin tekemässämme mustajuurikeitossa tai mustajuurigratiinissa. Lieneekö ero yksilöiden tai kasvupaikalla? Luulisi nyt että sellaisenaan tarjottuna maku pääsisi vahvimmin esille. Hyvää oli joka tapauksessa!
MUSTAJUURI JA PEKONI
4 annosta alkupalaksi

250 g mustajuuria
½ sitruunan mehu + vettä liotukseen
1 dl valkoviiniä
1 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi:
75 g luomupekonia (½ pakettia)
2 vaaleaa kuivahtanutta leipäviipaletta
3 salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
½ dl parmesaanilastuja
hentoista vihreää koristeluun, meillä maustekirveliä

Pese ja kuori mustajuuret. Paloittele ne valmiiksi tarjoilukokoon. Kaada vettä astiaan ja purista sitruunanpuolikas veden joukkoon. Nosta kuoritut mustajuuret sitruunaveteen estääksesi valkoisen pinnan tummumista. 
Poista leivistä kuoret ja kuutioi leipäsiivut. Kuori ja siivuta salottisipuli ohueksi. Paista pekonit laittamalla ne kylmälle pannulle, jonka lämmön nostat noin puoliväliin. Käännä pekonisiivut kun toinen puoli on hieman saanut väriä. Nosta kypsät pekonit pois talouspaperin päälle rapsakoitumaan. Lisää tarvittaessa pannulle 1 rkl oliiviöljyä ja paista leipäpalat sekä sipulisiivut nopeasti. Nosta myös nämä talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. 
Kiehauta kattilassa 1 dl vettä ja 1 dl valkoviiniä. Lisää mustajuuripalat. Keitä 3-4 minuuttia. Valuta. 
Kuumenna pannulla 2 rkl öljyä ja paista keitettyihin mustajuuriin kaunis väri pintaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 
Pilko pekonit paloiksi.
Nosta juurekset tarjoiluvadille.  Ripottele päälle pekoni- ja leipäpalat. Vuole päälle muutama parmesaanilastu. Koristele vihreällä. 

5 kommenttia:

  1. Minusta oli kauhea pettymys ymmärtää, ettei mustajuuri ole musta ensinkään :D

    VastaaPoista
  2. astiakateushälytys! Ihana tuo musta lautanen!

    VastaaPoista
  3. Campis: samaisessa jutussa kyllä vinkattiin, että mustajuuren voi käyttää myös mustana (kuorineen) hyvin pestynä. Yritin pestä mutta hermo meni.

    Andalusiana: Jukan tuliaisia mualimalta. Oiskohan Tokion Kabbabashi-kadulta.

    VastaaPoista
  4. Onpa houkutteleva ohje! Meillä on toistaiseksi tehty vain keittoa ja gratiinia - ihania molemmat - mutta kohta on tehty tätäkin :)

    On muuten kiva, että kauppias laittaa vähän tyrkylle jotain kausiaineksia, jotta ne huomaa kaupassa paremmin kaiken muun keskeltä.

    VastaaPoista
  5. Meitäkin houkutteli :).

    Tämä kausityrkkyys taitaa olla Satokausikalenterin ansiota, sillä Samuli ja veljet ovat tehneet yhteistyötä Prismojen kanssa satokauden kasvisten ja hedelmien menekin lisäämisessä.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin