tiistai 12. huhtikuuta 2016

Voittaako järki vai vapaus?

Yhteistyössä ETL
Vuoden suomalainen elintarvike on taas äänestettävissä. Elintarvikeliitto haastoi meidät viimevuotiseen tapaan kokeilemaan raadin esivalitsemia finalistituotteita ja raportoimaan testistä rehellisesti. Maistelimme tuotteita suositelluissa muodoissa, melko pelkistettynä.
Tuotteet ja toimijat olivat meidän näkövinkkelistämme kovin erilaisia, mikä kuuluu olleen raadin tavoitekin.

Marketin hyllystä löytyivät maito, kirjolohieines ja pulledpork-pakkaus. Särkisäilyke ja Kaurapuuteri piti pyytää erikseen lähettämään maistamista varten. Särkisäilyke ja vapaan lehmän maito olisi voinut sujahtaa ostoskoriimme ilman tätä kokeiluakin, muut todennäköisesti eivät. Finalistituotteet raadin arvioilla löytyvät MaistaSuomi-sivuilta, jossa voit myös äänestää omaa suosikkituotettasi. 

Tässä tuotteet maistamisjärjestyksessä:
Saarioinen

Kirjolohi einesateria kasviksineen syötiin siivouskiireiden keskellä aurinkoisella ulkoterassilla suoraan lämmityspurkistaan. Kesän ensimmäinen terassiruoka muuten!
Lämmitys on nopeaa, vain 2,5 minuuttia mikrossa. Tosin mikron kilahdus ei ole omiaan nostattamaan ruokahalua. 
Lehtikaalipesto on hauska idea. Suomalainen kirjolohifilee on hyvin maustettu. Kasvikset ovat aivan liian löllöksi kypsennetty. Jos annosta ajattelee konaisena lounaana, siitä puuttuvat tuoreet ainekset. 
Tiskin säästäjä voi syödä annoksen suoraan mikrotusastiasta. 
Kalan säilyvyys  valmiiksi kypsennettynä, suojakaasuun pakattuna on hämmentävän pitkä, yli kaksi viikkoa. 
Omassa genressään tämä kalaa sisältänyt annos on varmasti kivaa vaihtelua kermaisiin tai pastaisiin ruokiin. Tuote on myös gluteeniton ja laktoositon, mutta niin alusta asti itsetehty lohi-kasvisannoskin olisi. 
Pakkauksen voi onneksi nykyään kierrättää meillä Nummelassakin, muuten muovipakkauksesta olisi tullut noottia. 

Noin kiloinen possupala on tarkoitus kolmessa tunnissa kypsentää nyhtölihaksi paistopussissaan. 
Muovissa kypsentäminen panee hiukan nauruttamaan, ajatus tuntuu hullunkuriselta. Pakkauksesta revitään etiketti irti ja sitten lihapakkaus työnnetään uuniin. Jossain vaiheessa kypsennystä pussi avautuu hieman jotta lihan pinta ruskistuu. 
Pakkauksessa ei kerrota mitä ruhonosaa tämä valmiiksi maustettu possunliha on.
Kolmen tunnin kypsennyksen jälkeen uunista poisottaessa muovilihan ulkonäkö ei ole ruokahalua herättävä. Liha  nyhtöytyy tosi hyvin kahdella haarukalla erilleen vedettäessä. 
Pakkauksesta talteen otetulle lihaliemelle annetaan etiketin kääntöpuolella kaksikin hyödyntämisohjetta. Toinen on kermakastike ja toinen bbq-kastike. 
Maku lihassa on kovin pippurinen, lapsillemme turhankin tujusti. Liha on kuivakan ulkonäkönsä vastaisesti mehevää. 
Söimme Bravuuri PulledPorkin hampurilaisen sisällä pinaatin, cheddarin ja oman kastikkeemme kanssa.
Atrian kotisivuilta löytyi reseptivinkkejä Pulled Porkin hyödyntämiseen, joista grillatut kasvistyynyt luumukastikkeella kävivät kutkuttamaan mielenperukoita.
Tuote on meille kovin vieras. Emme osta kotiin lihaa koskaan valmiiksi maustettuna. Possu on meillä eettisistä syistä aina luomulaatuista, lähitilalta ostettua. Tuotteen valmistaminen on saatu kuulostamaan tosi helpolta, mitä se on myös ilman paistopusseja.
Vapaan lehmän maito
Juustoportti

Vapaan lehmän maito on kerätty lehmiltä, jotka ovat saaneet oleskella pihatoissa vapaana. Eläinten reilu kohtelu saa meiltä aina kiitosta. Eläinten rehu on GMO-vapaata.

Me maistoimme kauniin valkoista kevytmaitoa lasista sellaisenaan, tietysti kylmänä. Maito tuntui suuhun paksummalta kuin vastaavat versiot. Tämä on meidän suustamme kehu. Vapaan lehmän maitoa saa myös rasvattomana ja täysmaitoisena, rasvaisempana versiona.

Pakkaus on helposti kierrätettävä ja informatiivinen. Maito säilyy pitkään ostohetkestä.
Järki särki luomutomaatti & yrtit 
Komppa-Seppälän luomutila

Idea harvoin käytetyn särjen hyödyntämisestä valmiiksi maustettuna säilykkeenä on loistava. Pakkaus on kaunis, erottuva ja lasisena, metallikantisena helposti kierrätettävä.
Saman sarjan luomuvalkosipulisessa purkissa mainitaan särjen kypsennystavaksi savustaminen, mutta tomaattisen säilykkeen kohdalla kypsennyksestä ei puhuta mitään. Kypsiä palat kuitenkin olivat. Kastiketta ja makua ovat luomassa luomulaatuisina rapsiöljy, tomaattisose ja punasipuli. Mausteina on suolaa, laakerinlehtiä, timjamia ja pippuria.
Me maistoimme Järki särkeä pyöräyttäen sen napakan kypsäksi keitetyn pastan kanssa. Koko purkki hulautettiin kuuman pastan joukkoon ja sekoitettiin huolellisesti, ei muuta. Pasta oli aivan loistavan makuinen! Särkipalat olivat reilun suupalan kokoisia, mutta haarukalla murtaen lohkesivat sopiviksi. Kastike kävi hyvin pastan maustamiseen mitään lisäämättä. Tämä oli todellista pikaruokaa, joka persoonallisella ja yllättävän herkullisella maullaan jää varmasti keittiömme repertuaariin. On mukava saada uusi kalalaji ruokapöytäämme. Mietimme myös että tuote on loistava vaikkapa mökkituliaisena, sillä sen voi säilyttää huoneenlämmössä.
Kaurapuuteri
Viipurilainen kotileipomo

Kaurapuuterin kerrotaan olevan luonnollinen ravintolisä tai juotavan kaurapuuron raaka-aine. Kaurapuuteri on valmistettu kauran ytimestä erittäin hienoksi jauheeksi. Kaurapuuteri sekoittuu nesteeseen vain shakerissä tai blenderissä. Meillä ei ole kumpaakaan, joten käytimme tiiviisti suljettavaa lasipurkkia avuksi. Se jätti puuroon pieniä klimppejä. Kokeilimme sekoittaa seosta sauvasekoittimella. Nyt juotavasta puurosta tuli paketissa ohjeistetun veden ja vadelmakeiton kanssa tasaista seosta. Ulkonäkö valjuudessaan ei ole kovin houkutteleva.

En itse ole lainkaan puuroihminen, joten maistelu jäi muille. Maku ei saanut Jukkaa ja tytärtämme hihkumaan innosta, mutta kyllä saatu purkki kuulemma tulee syötyä. Tyttäremme luonnehtii makua lettutaikinan, puuron ja vadelmakeiton sekoitukseksi.

Kaurapuuterin ostoastia on vaihtunut pussista pahvitötsään, jossa on muovinen kansi ja metallinen pohja. Ulkonäöltään hieno astia on kimurantti kierrätettävä, sillä se pitää ensin pilkkoa kolmeen osaan.

Näistä viidestä finalistituotteesta perheemme ehdoton suosikki oli Järki särki-säilyke, joka tulee taatusti päätymään usein arkihelpottajaksi ostoskoriimme kun sitä vain Nummelan kauppoihin saamme. Erityisesti tuote vakuutti maullaan, mutta myös ekologisuudellaan. Hyviä kalaruokia ei ole koskaan liikaa!

Mitä tuotetta sinä olet äänestänyt tai mitä meinaat äänestää? Miksi?

8 kommenttia:

Sirkku kirjoitti...

Särkeä tuli äänestettyä, koska liputan suomalaisten järvikalojen puolesta ja into niiden jalostukseen on ollut surullisen vaisua. Omassa makumuistissa on äidin leivinuunissa tekemä "kuppikukko" särjistä ruistaikinakuorella. Siinä ruodotkin oli pehmenneet hampaissaratisevaksi herkuksi.

Sirkku kirjoitti...

Särkeä tuli äänestettyä, koska liputan suomalaisten järvikalojen puolesta ja into niiden jalostukseen on ollut surullisen vaisua. Omassa makumuistissa on äidin leivinuunissa tekemä "kuppikukko" särjistä ruistaikinakuorella. Siinä ruodotkin oli pehmenneet hampaissaratisevaksi herkuksi.

Merja kirjoitti...

En oikein tiedä mitä ajatella... onneksi joukossa on tuo särkijuttu, siinä on oikeasti järkeä.

Merituuli kirjoitti...

Sirkku: Kuulostaa ihanalta ruualta! Melkein tunnen tuoksun!

Merja: Niin, tiedän mitä ajattelet. Itselle tämä oli myös haastavaa, mutta sen meille parhaan valinta oli helppoa.

Katri-Maija kirjoitti...

Järki Särki on kyllä ykkönen! Loistava tuote.

Merituuli kirjoitti...

Katri-Maija: Samaa mieltä!

Jael kirjoitti...

Onpas jännä aines tuo kaurapuuteri!

Merituuli kirjoitti...

Jael: Niin on!

Blog Widget by LinkWithin