keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Munakoisoa grilliin!

Tämä hiillostettujen munakoisojen resepti pomppasi silmilleni  Sabrina Ghayourin kirjasta "Persiana- Lähi-idän ruokaa joka makuun". Setti oli minusta raikkaan kaunis keltaisine sahramijogurtteineen, joka muodosti terävän värinelikon mustaraidoitetun munakoison, vihreän lehtipersiljan ja punaisten chilien kanssa. Ainainen munakoisohimo ei myöskään hillinnyt tähän reseptiin ryhtymistä. Samaisesta Persiana-opuksesta on merkitty kokeiltavaksi paljon ihania ohjeita, joista voisi mainita vaikkapa "paahdetut porkkanat hunajasitruunakastikkeen, vuohenjuuston ja juustokuminan kanssa" tai turkkilaisen papusalaatin nimeltä Piyaz unohtamatta savustettua munakoisosalaattia Batinjan al rahib.

Munakoisoruoka oli ihana yhdistelmä mietoa tulisuutta, pehmeää jogurttia ja grillinmakuista, lihaisaa munakoisoa. Lehtipersilja raikasti settiä, joka ei alunperinkään ollut tuhti. 

Me hiillostimme munakoisopalat raidoitetulla, valurautaisella grillipannulla liedellä, mutta kelien sattuessa kohdille paahtamisen voisi hyvin tehdä ulkona grillissä. Säilötyt chilit vaihtuivat meillä tuoreisiin. Sahramiluotimme eivät päästäneet väriä ihan yhtä komiasti kuin kirjassa on kuvattu, mutta hyvää ja kaunista oli joka tapauksessa. Meillä jogurtin määrä puolitettiin alkuperäisetä ohjeesta, jolloin kastiketta tuli meistä sopivasti. Maustenigellan puutteessa etenimme samahkonnäköisillä mustilla seesaminsiemenillä. 

Suosittelemme hiillostettua munakoisoa lisukkeeksi grillilihalle tai osana brunssia kuten meillä

Blogin muut munakoisoruuat löytyvät *munakoiso-tunnisteen alta. Sieltä löytyy mm. villiyrttistä versiota, munakoisokaviaaria ja munakoisorisottoa
HIILLOSTETTU MUNAKOISO JA SAHRAMIJOGURTTI
4 annosta tai enemmän lisukkeena

2 isoa munakoisoa
oliiviöljyä sivelyyn

sahramijogurtti:
pieni ripaus sahramiluoteja
1 rkl kiehuvaa vettä
1 rkl valkosipuliöljyä (tai 2 rkl öljyä ja 1 mieto valkosipulinkynsi)
merisuolaa
1 1/4 dl kreikkalaista jogurttia

päälle:
10 g lehtipersiljaa silputtuna
8 punaista säilöttyä TAI 3 tuoretta chiliä ohueksi viipaloituna
1 tl maustenigellan siemeniä eli mustakuminaa TAI mustia seesaminsiemeniä

Pilko munakoisot 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. (Itketä eli rouhi pinnalle suolaa, anna vaikuttaa puoli tuntia ja pyyhi pinnalle muodostuneet "kyyneleet" talouspaperilla.). Kuumenna grillipannu kuumaksi. Sivele munakoisopalojen paistopintaan oliiviöljyä. Piasta viipaleita noin 6 minuuttia. Käännä ja sivele toinenkin puoli öljyllä. Paista edelleen noin 6 minuuttia, kunnes munakoisopalat ovat pehmenneet, kypsyneet ja raidoittuneet. Pane tarjoiluastiaan. 

Hienonna sahrami morttelissa. Kaada päälle 2 rkl kiehuvaa vettä. Anna hautua 15 minuuttia. Sekoita sahramivesi, valkosipuliöljy (tai öljy ja hienonnettu valkosipuli) sekä reilusti merisuolaa kreikkalaisen jogrutin joukkoon. Notkista seosta tarvittaessa vedellä. Käytä notkistukseen enintään 5 rkl vettä. 

Valuta sahramijogurtti munakoisoviipaleiden päälle, ripottele pinnalle lehtipersilja, chilipalat ja siemenet. Tarjoile hiukan jäähtyneenä tai kylmänä. 

***
Kirja saatu arvostelukappaleena

4 kommenttia:

  1. Vesi herahti kielelle! Nuo näyttävät niin hyvältä, että ohje talteen tulevaa kokeilua varten.

    VastaaPoista
  2. No eikö! Todella hyvä munakoisoruoka.

    VastaaPoista
  3. Nam nam,munakoiso onkin täydellinen grilliruoka:) Se ihana savuinen maku joka tulee grillauksesta:)

    VastaaPoista
  4. Totta Jael. Se tekee munakoisosta jotenkin vieläkin lihaisamman. Grillasin eilen vartaita ja samalla grillasin munakoisoviipaleita. Saan niistä hyvän osan lounassalaatteihin!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin