perjantai 17. kesäkuuta 2016

Vietnamilaisia makuja salaattikäärössä

yhteistyössä Cosmopolitan-salaatti
Salaatin sisälle on käärittynä vietnamilaisittain grillattua possua ja pikkelöityjä kasviksia. Siinäpä loistava gluteeniton, maidoton ja maukas tarjottava isompiinkin juhliin. Kasvikset ja lihan pystyy maustamaan jo edellisenä päivänä, joten varsinaisena juhlapäivänä ei ole niin paljoa hommaa. 

Näillä tarjottavilla pärjäsimme lastemme yhteisten sukulaissynttäreiden suolaisen osuuden hurmaten muutaman epäilevänkin syöjän. Salaattikääröjen rouskutus sopi erinomaisesti kesäisen kuumaan päivään ja grillaus toi juhlaan aina kaivattua rentoutta. 
Olemme monesti tehneet vastaavia täytteitä patongin väliin, sillä ihastuimme moisiin aivan silmittömästi Vietnamissa Phan Thietin iltaisella kujalla. Nyt käytimme käärimiseen makeahkoa, kitkeryysvapaata Cosmopolitan salaattia. Paksusta keskiruodista huolimatta salaatti taipui rikkirepeämättä hyvin käärimiseen ja säilyi jääkaapissakin useamman päivän kiitettävän hyvin nuupastumatta. 
PIKKELÖIDYT PORKKANAT JA KURKUT
Dưa muối
neljälle lisukkeeksi

4 porkkanaa
1 kurkku

3 rkl kalakastiketta
4 rkl sokeria
4 rkl riisiviinietikkaa
1 punainen chili pienenä silppuna
4 valkosipulin kynttä pienenä silppuna

Raasta porkkanat mandoliinilla noin 5 cm pitkiksi tikuiksi kulhoon. Tietysti voit pilkkoa porkkanat ohuiksi tikuiksi myös veitsellä.
Leikkaa kurkku noin 5 cm pätkiin ja halkaise kurkkupätkät pitkittäin. Koverra vetinen sisus pois halkaistuista kurkuista. Raasta mandoliinilla (tai pilko veitsellä) jäljelle jääneet tiiviit kurkkupalat tikuiksi omaan kulhoonsa.
Sekoita pikkelöintikastikkeen aineet keskenään, niin että sokeri sulaa kastikkeeseen. Jaa pikkelöintikastike suurinpiirtein puoliksi porkkanoille ja kurkuille. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa.

GRILLATTU KASLERI VIETNAMILAISITTAIN MAUSTETTUNA 
Bun Thit Nuong
neljälle

500g luomukasleria
1 sitruunaruoho silputtuna
2 rkl sokeria
4 rkl kalakastiketta
1 rkl hunajaa
1 tl vastajauhettua mustapippuria
½ dl ruohosipulisilppua
3 valkosipulinkynttä silputtuna
2 rkl ruokaöljyä

Jos ei sinulla ole halsteria, leikkaa kasleri noin 1-1,5 cm paksuiksi pihveiksi. Jos käytössäsi on halsteri, pilko liha vielä pihveistä mahdollisimman pitkiksi suiroiksi, niin että lihat pysyvät halsterissa. 
Sekoita lopuista raaka-aineista marinadi kulhossa. Lisää joukkoon lihat ja sekoita hyvin, jotta marinadi tarttuu kaikkiin lihapaloihin. Marinoi lihaa jääkaapissa vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli 10-15 tuntia. Grillaa lihat kypsiksi ja paikoin tummiksi asti kokonaisina pihveinä tai paloina halsterissa. Jos teet halsterissa, niin lihat ovat heti valmiita nautittaviksi. Jos grillaat kokonaisina pihveinä, leikkaa lihat kypsinä noin 5 cm pitkiksi suupalasuiroiksi.

KLASSINEN (DIPPI)KASTIKE

2 rkl kalakastiketta
1/2 dl limemehua
1 tl riisiviinietikkaa
3/4 dl sokeria
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 chili silputtuna

Sekoita ainekset keskenään pienessä kulhossa. Voit säätää makua halutessasi laimeammaksi lisäämällä vettä kastikkeeseen. Toisaalta makua voi säätä lisäämällä kalakastiketta tai limemehua, riippuen kumman maun haluat dominoivan kastiketta.
 
KOKOA SALAATTIKÄÄRÖT

Laita kämmenen pohjalle pesty, kuivattu Cosmopolitan-salaattilehti
Laita salaatin päälle grillattua possua, pikkelöityä kurkkua ja porkkanaa, sekä suolapähkinöitä
Lisää myös pestynä ja kuivattuna tuoretta minttua, thaibasilikaa ja korianteria
Lisää halutessasi (dippi)kastiketta. 
Vieraat ottivat ruokaa ensin varovasti, mutta maistettuaan uusia makuja kaikki kiittelivät kovastikin. Vaikka meillä ei lasketa, muutama taisi hakea kolmekin kertaa lisää.

Muita reseptejä Cosmopolitan-salaatille löydät täältä. Samalla sivustolla arvotaan neljän hengen matka New Yorkiin

2 kommenttia:

  1. Just mun tyylistä ruokaa! Tuo grillattu kassler kuulostaa superherkulliselta :P

    VastaaPoista
  2. Sari se kuule on! Lapsetkin tykkää hurjasti. Tuoksu jo vie mielen Vietnamiin :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin