sunnuntai 14. elokuuta 2016

Aamiaistacot

Aamiaistacot ovat ihan loistava idea hieman kankeaan, juhlimisen jäykistämään aamuun. Toisaalta ne toimivat myös hemmottelevana, brunssimaisena aamun aloituksena vaikkapa sunnuntaina. Aamiaistacojen ohje on inspiroivasta Mikko Takalan ja Sami Rekolan "Street food" kirjasta, jossa matkataan eri puolille maailmaa maistellen ja ohjeistaen paikallisia katuruokia. Tommi Anttosen elämäntäyteiset, rennot ja herkulliset kuvat tukevat hyvin kirjan maanläheistä otetta. Kirja on omiaan nostattamaan paitsi nälkää, myös matkakuumetta. Haluaisin nyt ehdottomasti matkata takaisin Tokioon haukkaamaan muutaman gyozan, kuten myös ikuiseen haaveeseeni San Sebastianiin nauttimaan pintxon jos toisenkin. Vaikka Texasin Austin Amerikassa ei muuten ole ykkösmatkakohteideni listalla, alkoi sekin kuulostaa kiinnostavalta juuri katuruokansa ansiosta.


Kirjan mukaan aamiaistacot ovat juurikin Austinin ykkösaamiaisruoka, jota on syöty osavaltiossa 1930-luvulta lähtien. Aamiaistacot sisältävät aina kananmunaa paistettuna tai kokkelina, muuten täytevaihtoehdot ovat rajoittamattomat. Aamiaistacot ovat halpoja valmistaa. Streetfood kirjasta löytyy myös Jimmy Carterin vaalivoittoa 1976 juhlistamaan kehitetyt maapähkinämunakokkelitacot ja tässä ohjeistettujen tacojen kanssa hyvin samanhenkiset, mutta papuisat aamiaisburritot huevos con chorizo

Aamiaistacossa täytteet kääräistään kuulemma vehnätortillan sisään, vain harvoin maissitortillaan. Siksi onkin epäloogista että kirjan ohje neuvoo tekemään maissitortillat. Me lämmitimme pannulla kaupan valmiita luomutortilloja, mutta ne voi tehdä itse vaikka nokkosversioina. Puolitimme suurpiirteisesti kirjan ohjeen ja se riitti hyvin neljälle tortillalle. Käytimme raakamakkarachorizoa, jolloin paistoimme ne ensin lisäten pannulle vasta sitten munakokkeliainekset. Näin kokkelista tuli hiukan "likaisen" väristä, mutta maku on makkaran rasvan ansiosta enstistä syvempi ja kaiken talteen ottava. Ohjeistuksen mieto kermajuusto meinasi meillä cheddaria. 

AAMIAISTACOT
neljälle tortillalle

140 g (2 kpl) raakamakkarachorizoa
3 kananmunaa
0,3 dl maitoa
mustapippuria
suolaa
1 dl raastettua cheddaria
tabascoa oman maun mukaan
1 dl tacosalsaa
4 tortillaa

Valmista tacosalsa vaikka jo edellisenä iltana tai puoli tuntia ennen muuta kokkailua. Ohjeen löydät täältä.
Sekoita munat haarukalla rikki pienessä kulhossa, lisää tähän maito, mustapippuri ja suola.
Raasta cheddar.
Lämmitä paistinpannu liedellä. Puristele raakamakkarasta pieniä palluroita pannulle. Paista kypsäksi keskilämmöllä. Lisää munaseos. Paista sekoittaen kunnes kokkeli on täysin kiinteää.
Lämmitä samaan aikaan tortillat viereisellä pannulla.
Kokoa tacot laittamalla tortillan päälle ensin juustoraastetta, sitten chorizo-munakokkelia. Mausta tabascolla ja salsalla.

30 kommenttia:

  1. Voiko mikään helliä enempää korvia kuin se, että joku kuiskaisi ( juhlimisen jälkkeisenä aamuna ) että tulepa syömään aamiastacoja :)

    VastaaPoista
  2. Street Food -kirja on hieno! Matkakuume nousee ja tulee nälkä tätä kirjaa lukiessa. En ole aamiaiseksi ikinä (kait) värkännyt tacoja, mutta on loistava idea. Just vaikka sunnuntaiaamuun ja ehdottomasti chorizosta ja cheddarista. Ovat mun lempparimakuja.

    VastaaPoista
  3. Aamiaistacot, uuh! Mä olen tehnyt vähän samankaltaisia mut nimennyt ne tortillapizzoiksi. Austinista oon muuten minäkin kuullut paljon herkullisia huhuja!

    VastaaPoista
  4. Sari sanoppa muuta. Lähtee päivä paljon paremmin liikkelle kuin esimerkiksi joidenkin tavalla motkottaa vielä siihen jysärin päälle.

    Dinnerit niin nousee! Me on tätä ennen tehty quesadilloja aamupalaksi, mutta niissä ei kyllä ole ollut munaa lainkaan mikä on näissä se ehdoton vaatimus.

    Juulia: Kirjassa mainitaan Austin juurikin todella kiinnostavaksi ruokakaupungiksi. Kirja on julkaistu 2015. Muutamat reseptit antavat kyllä hyvin tukea tälle ajatukselle.

    VastaaPoista
  5. No nyt tuli sllainen aamiaispläjäys, mikä saisi taatusti suuren suosion meidän pöydässä. Tervetuloa aamiaistacot meillekkin kylään. Kiitos inspiksestä.

    VastaaPoista
  6. Peggy: Mä jostain syystä kyllä ajattelinkin teitä kun kirjoitin ja kuvasin tätä. Ollos hyvä vaan!

    VastaaPoista
  7. Eikä, olipa hauska sattuma! Sä taidat tietää jo meidän perhee herkkusuiden makumaailman :D

    VastaaPoista
  8. Aamiaistacot kuulostaa ihanalta - etenkin jos joku muu on noussut sen puoli tuntia aiemmin väsäämään ne salsat ja muut. :D Milloinkas se äitienpäivä taas olikaan... :)

    VastaaPoista
  9. Oi, oispa kiva herätä tällaiselle aamupalalle. :)

    VastaaPoista
  10. Herkullisen näköisiä tacoja! Mä olen tehnyt niitä kyseisen kirjan maapähkinämunakokkelitäytteisiä tacoja, tosin en aamupalaksi vaan ihan päivälliseksi. Olis kyllä kiva syödä niitä joskus aamullakin :)

    VastaaPoista
  11. Aamiaistacot on NIIN hyviä! Tuosta Street food-kirjasta olen kuullut nyt niin paljon hyvää, että pitääpä laittaa se lainauslistalle.

    VastaaPoista
  12. Eipä voisi enempää olla munlainen postaus ja resepti. Rakastan aamiaista ja tacoja - niin ja chorizoa, se koukutti Espanjan reissulla :)

    Ja siis, miten mulla ei ole tuota kirjaa?! täytyy korjata tilanne, kuulostaa mielenkiitoistelta opukselta.

    VastaaPoista
  13. Peggy tällaiset aaningit on hauskoja vaikkei edes varsinaisesti tunne.

    Hoo voihan sitä hemmottelua toivoa muinakin päivinä. Ja hemmotella takas niin voi tulla tavaksi :)!

    Kermaruusu: Niinpä :).

    Heidi oliko se hyvä kokonaisuus?

    Liisa meillä ainkain toimii hyvänä innoittajana. Jotenkin tykkään siitä rennosta otteesta.

    anne: chorizo on kyllä ihanan rasvaista ja maukasta! Tänään paiston sitä kantarellien kanssa ja toimi sekin todella hyvin!

    VastaaPoista
  14. Ei voi kuin tulla hyvä päivä, kun tällaisilla aamun aloittaa!

    VastaaPoista
  15. On kyllä ollutkin ihan hyvä päivä, sopivasti toimeliaisuutta vaikka puoliakaan en ole ehtinyt mitä piti :)

    VastaaPoista
  16. Tää vois olla meillä aika menestys aamupalalla - yleensä pojat haluavat englantilaista aamiaista, mutta näin voisi saada kivaa vaihtelua. Siis niihin harvoihin kertoihin, kun aamulla ehtii tekemään jotain lämmintä,

    VastaaPoista
  17. Se on hyvä kirja! Ehkä kaipaisin siihen enemmän vielä semmoisia "nopeasti toteutettavia" reseptejä, mutta inspiraationakin se on toiminut loistavasti ja tarinoita maailmalta on ollut kiva lukea. Tämä on kyllä myös ihan mun näköinen aamupala. Tai noh, yhdistetty aamupala / brunssi/ lounas :)

    VastaaPoista
  18. Minna: Kokeile niin tiedät :)

    Jenni: Tää on kyllä tosi nopsaan toteutettava jos lämmittää kaupan valmiita tortilloja. Mutta ymmärrän kyllä mitä tarkoitat.
    tuollaisena yhdistelmänä tämä meilläkin toimi!

    VastaaPoista
  19. Tuo Street Food -kirja oli kyllä ihanaa luettavaa, ei pelkkää reseptiä.

    ja meksikolaisellehan mä oon aina avoin!

    VastaaPoista
  20. Enpä olekaan aatellut että tacoja voisi syödä aamupalaksi vaan why not? Ja just semmosen ihanan mökki-illan päätteeksi, loman lopettajaiseksi kun tarvii tuhdimpaa aamuksi. Ihana idea!

    VastaaPoista
  21. Nanna samaa mieltä. Taisin lukea sen yhdeltä istumalta.

    Terhi juurikin näin, johonkin ihanaan hetkeen. Tai tekemään hetkestä ihana :).

    VastaaPoista
  22. Tykkään todella paljon tuosta Street Food -kirjasta. Aamiaistacot on merkitty post it -lapulla ja onhan noita nyt vaan tehtävä. Kokkaamaan olen ehtinyt kirjasta vasta yhden kastikkeen verran, mutta se on mielettömän inspiroivaa luettavaa.

    VastaaPoista
  23. Jonna me ollaan tehty ainakin wingsejä näiden lisäksi. Olivat tosi hyviä!

    VastaaPoista
  24. Street food -kirja on mahtava, mä en vaan ollenkaan tiedä, että mihin oon omani tunkaissut. Monena päivänä sitä oon jo etsinyt :D
    Aamiaistacojen täytyy olla yksi nerokkaimmista ajatuksista ikinä!

    VastaaPoista
  25. Meilläkin on syöty tacoja viime aikoina. Ne ovat superherkkua! En ole koskaan laittanut tacojen väliin chorizoa, mutta täytyy varmaan kokeilla. Nämä vaikuttavat sen verran ihanilta.

    VastaaPoista
  26. Hanna ja Alisa: Nerokas ajatus kyllä! Helppoa ja tosi herkkua.

    VastaaPoista
  27. Tänä kesänä on tullut käytettyä tosi paljon raakamakkara chorizoa ja nyt on yksi käyttöpaikka lisää. Se vaan on niin hyvää kaikessa mausteisuudessaan.

    VastaaPoista
  28. Ihana aamupala! Tässä just etsin inspiraatiota huomiselle aamiaiselle, lupasin lapsille, että huomenna ei ole puuroa, ja tästä ne kyllä tykkäis.

    VastaaPoista
  29. Mun tekis mieli myös just nyt tacoja - yöpalaksi :D. Nams!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  30. Hellan ja... Mitä chorizoa te käytätte?

    Veera epäilemättä :). Mitäs teit?

    Heidi kieltämättä mullakin menis nyt.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin