tiistai 4. lokakuuta 2016

Porokeitto orakkailla

yhteistyössä ARLA
Ei äkkiä tule mieleen parempaa keittoa. Kermaisuus yhdistettynä tuhtiin lihaliemeen, poroleikkeleen suolaisuus ja orakkaiden sieninen maku soivat yhteen syksyisesti ja todella kauniisti. Palsternakka kohottaa makunautintoa pehmeästi ja harmonisen värisesti. Huomaatteko että pidin tästä keitosta ihan hirveästi? 

Jukka teki meille poro-sienikeiton, jossa hän halusi yhdistää nämä ainekset soseuttamatta keittoa. Lopputulos oli niin hyvä, että se jää varmasti keittiömme vakioruokiin. Poro-sienikeitto oli helppo valmistaa kun lihaliemen vain sulatti pakastimesta ja sienet oli valmiiksi noukittuna jääkaapissa.

Voisin kuvitella että orakkaan sijaan tai lisäksi keittoon sopisi myös suppilovehvero. Metsäsientä se kuitenkin olla pitää!
PORO-SIENIKEITTO
neljälle

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
170 g puhdistettuja orakkaita
1 rkl Arla laktoositon vähemmän suolaa meijerivoi
1 palsternakka (200 g)
2 isoa perunaa (200g)
5 dl lihalientä (miedosti suolainen)
100 g kylmäsavuporoleikkelettä
2 dl Arla vähälaktoosinen kuohukerma
1 rkl silputtua lehtipersiljaa
mustapippuri
(suola)

Pilko sipulit pieneksi hakkelukseksi. Pilko sienet, palsternakka ja perunat hiukan reilummiksi paloiksi. Pilko savuporo pieniksi lastuiksi. Paista sieniä ja sipulipaloja voissa noin 5 minuuttia. Laita kasvikset ja porot kattilaan sekä lisää lihaliemi. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kerma. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää lopuksi keittoon lehtipersiljasilppua ja jätä silppua hiukan koristeeksi lautasellekin.

26 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Kuulostaa täydelliseltä sopalta! Olen vasta pääsemässä näiden sienten makuun, ja orakkaaseen ihastuin nyt tänä syksynä täysin. Joten uskon sataprosenttisesti kun kehut tätä!;)

Merituuli kirjoitti...

Ompa kiva että uskot :). Sitten vaan keittohommiin! Ainakin viime sunnuntaina löytyi vielä muutamia orakkaita.

Pullahiiri/Taru kirjoitti...

Tämähän vaikuttaisi aika hyvältä hieman "fiinimmältä" keitolta. Pitää pistää mieleen, jos tarvitsee joskus yllättää ruokavieraita!

Sari kirjoitti...

Ai että, nyt on kyllä herkkukeitto! Kermaa tulee meillä muuten yllättävän harvoin lisättyä keittoihin. Ehkä se on jäänyt jotenkin lapsuudesta, kun äiti ei liiemmin kermalla "lätrännyt" ;) Anopilta taas olen oppinut lisäilemään kermaa vähän sinne tänne :)

Peggyn pieni punainen keittiö kirjoitti...

Kermaiset keitot on ihania, varsinkin kylmillä ilmoilla. Niitä tulee vaan aivan liian harvoin tehtyä. Ihanan kuuloinen resepti, tämä sopisi ihan vaikka Itsenäisyyspäivän juhlamenuun ja tottakai jo aiemminkin testattavana.

Merituuli kirjoitti...

Taru: Pidä ihmeessä mielessä!

Sari: eihän kerma edes aina sovi keittoihin, mutta tähän se passaa oikein oivasti!

Peggy: No mikäpäettei sopisikin!

Aila kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta ja näyttää!

minni kirjoitti...

Ai että kun näyttää hyvältä! Keitot on itsellä ihan liian usein niitä samoja, jos vaikka joskus kokeilisi jotain muuta...

Minna kirjoitti...

Siis aivan mielettömän herkullisen näköistä! Nam!

Merituuli kirjoitti...

Kiitos Aila!

minni meillä tehdään keittoja ylipäätään aika harvoin, vaikka ne usein ovat tosi maukkaita, edullisia ja nopeitakin.

Minna kiitos!

Anne / 52 weeks of deliciousness kirjoitti...

Tosi kiva syyskeitto, en ole porosta tainnut tehdä koskaan mitään.. ehkä jonkun tahnan joskus? täytyypä kokeilla porosoppaa joskus, se maistuisi varmasti miehellekin :)

Hellan ja viinilasin välissä -blogi kirjoitti...

Yksi ihana sienikeitto lisää kokeiltavaksi, kiitos :)

Selina kirjoitti...

Mhtavan kuuloinen resepti! Tänä syksynä sienisaalis on jäänyt tavanomaista surkeammaksi, mutta orakkaita ja lampaankääpiä saimme sentään saaneet pari korillista. Keittoa en ole orakkaista koskaan valmistanut, mutta jatkossa täytyy keitellä sitäkin.

Minttu kirjoitti...

Nam, kuulostaa herkulliselta ja vähän samanlainen makukombo kuin oli Ravintola Kuussa sen mustajuurikeiton kanssa.

Helinä kirjoitti...

Nam! Kuvatkin niin ihania että melkein jo saatoin maistaa keiton suussani. :)

Merituuli kirjoitti...

Anne meillä poronkäristys on koko perheen herkkua. Itse tykkään kovasti porosta tehdystä suolaisesta leikkelestä. Ja uutuus, ne sipsit on kans hyviä.

Hellan ja...: Oleppa hyvä!

Selina: Kokeile ihmeessä.

Minttu: No totta, varsinkin kun on tuota palsternakkaa seassa.

Helinä kiitos kovasti :)

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Mmmmm.... - ei mulla muuta :-)

Mari kirjoitti...

Uskon, että oli järkkyhyvää!

Lotta / Syötävän hyvä kirjoitti...

Tämä on kyllä esimerkillinen syyskeitto, varmasti hienot maut! :)

Heidi Kjellman kirjoitti...

Ihanan näköistä syysruokaa! Kyllä kelpaisi, slurps!

-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

Annaleena kirjoitti...

Ihana syyskeitto! Porokeittoa ei ollakaan hetkeen syöty, täytynee korjata tilanne ja testata tämä.

Jenni kirjoitti...

Olen vaan niin onnellinen teidän puolesta! Siis että kun teillä on nyt niitä sieniä <3 ;)

Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi kirjoitti...

Oijoi, tässähän on monta minun herkkua samassa kattilassa. Ja paitsi sienet, myös poro on nyt sesongissa, kun on erotusten aika (vaikka tietysti kylmäsavuporoa saa millon vaan). Täällä poroa saa suoraan kasvattajilta tosi helposti, niitä on näillä eteläisilläkin poromailla aika mukavasti.

Nanna kirjoitti...

Pari kertaa vaan ehdin sienimettälle ja tänä vuonna ei löytynyt vaaleaorakasta. Mutta on se herkku sieneksi.

Kermaruusu kirjoitti...

Porokeitto ei varmasti petä koskaan, kermaisena varsinkaan. :)

Merituuli kirjoitti...

Juu, on kyllä justiinsa syksyinen ja erihyvä keitto!

Mäkin oon Jenni onnellinen että sittenkin päästiin sienimättäiden äärelle karusta alkusyksystä huolimatta.

Hannele: Me tyydytään markettivalikoimiin porossa.

Sulla Nanna tuntuukin olevan kiirusta koko ajan. Hiki tulee seuratessa :)

Blog Widget by LinkWithin