tiistai 22. marraskuuta 2016

Ropa vieja eli kuubalainen nyhtöliha

En olekaan kertonut teille blogin puolella vielä mitään melkein kahden kuukauden takaisesta Kuuban, tarkemmin Havannan reissustamme. Olimme siellä Jukan kanssa kaksin, joten läheskään kaikkea ei voi kertoakaan. Sen voin sanoa, että ihastuimme täysillä sikäläiseen rentoon ja iloiseen elämänmenoon. 
Kulinarismin kantilta reissu oli aika ankea. Muutaman kerran saimme ihan hyvää ruokaa, mutta mitään uusia hienoja vivahteita emme päässeet nauttimaan. Monet ruuista oli kypsennetty kuivaksi tai maustettu pliisusti, toisinaan molemmat. Hassua että hedelmätkään eivät hotellin aamupalalla olleet odotetun mehukkaita vaan aika mauttomia. 
Ropa vieja oli yksi ruokalajeista, josta pidimme matkallamme. Tosin senkin maku vaihteli paljonkin riippuen paikasta. Ropa vieja on tomaattisessa kastikkeessa muhitettua lihaa, joka lopulta riivitään paloiksi nyhtöpossun tapaan. Mietimme matkalla lihapadan tunnistamatonta makua ja tuoksua, joka paljastui reseptejä tutkiessa juustokuminaksi. 
Kuvassa patsasteleva, reissun paras ropa vieja syötiin yksityisomisteisessa ravintolassa eli paladarissa joka kantoi nimeä Los Amigos. Lihassa oli reilusti makua ja ihanan mehevä rakenne. Puolitimme valtavan annoksen mikä olikin hyvä ratkaisu. 

Kotiin tultua tiirailimme erilaisia reseptivaihtoehtoja. Ne ehdottivat lihaksi usein nautaa, mihin emme törmänneet kertaakaan Havannassa. Lihana oli aina possua. 
Kotona olemme päätyneet superyksinkertaiseen toteutukseen lihan suhteen. Kaikki ainekset vaan pataan ja muhimaan. Olemme tehneet tätä ruokaa jo monta kertaa, viimeksi yksitoistahenkiselle porukalle viikonloppuna. Aina on maistunut, hyvin. Keralla tarjottavia ruokabanaanejakin löytyi toisella kokkauskerralla yllätykseksemme marketin hyllystä. 
Lihana on kokeiltu myös luomupossun lapaa, mutta rasvainen kasler voittaa sen maussa selkeästi. Ensimmäisellä kokkauskerralla (josta kuva) pilkoimme paprikat liian suuriksi. Suupalakoko on hyvä. 

ROPA VIEJA
10 annosta 

1,5 kg porsaan kasleria 
1 vihreä paprika 
2 sipulia 
2 valkosipulinkynttä 
1 tlk tomaattimurskaa 
3 dl lihalientä 
3 rkl suolaa 
2 rkl tomaattipyreetä 
1 rkl viinietikkaa 
2 tl juustokuminaa 
 
Pilko paprika, sipulit ja valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi.  

Laita kaikki raaka-aineet uunin kestävään vuokaan. Peitä kannella tai foliolla. Laita kypsymään 150-asteiseen uuniin 4,5 tunniksi.  
Nosta kypsä liha pois vuoasta, riivi kahden haarukan avulla suikaleiksi ja nosta takaisin kastikkeen joukkoon.  

Tarjoa keitetyn riisin, mustapapujen ja friteerattujen ruokabanaaniviipaleiden kanssa. Voit lisätä annokseen myös paistettuja juureksia. 

4 kommenttia:

  1. Vanhaan hameeseen eli ropa viejaan törmäsin myös Venezuelassa,jossa se oli arepa-maissileipätaskun sisällä.Jännää että hedelmätkin siellä olivat mauttomia.Mutta rommi varmaan oli hyvää;D

    VastaaPoista
  2. Tai ehkä se rommi vei makuaistin ;)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaapa herkulliselta ruoalta :) Kuuba kyllä houkuttelisi itseäkin, harmi että ruoka ei vastannut odotuksia.

    VastaaPoista
  4. Anne oikeastaan vastasi, sillä ennakko-odotukset olivat muiden "suositusten" mukaan tuommoinen.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin