torstai 12. tammikuuta 2017

Marinoitu mukulaselleri ja sellerikreemi

Aavistuksen kirpsakat, yrttiset mukulaselleriviipaleet raksahtavat juuri sopivanmoisesti suussa tuntuen hieman pehmenneiltä, ei-mössöisiltä. Kermaisuutta ja pehmeyttä kokonaisuuteen luo sellerikreemi, jossa kermaa ja voita ei ole säästelty. Todellakaan. 

Tämä maukas annos päätyi joulupöytäämme inspiroivasta Juuri nyt-kirjasta. Olemme saaneet opuksesta monta hyvää ideaa nelihenkisiin (joulu)pöytiimme varsinkin sapas-osuudesta, jossa on pieniä annoksia. Tämän ohjeen puolitimme kirjan alkuperäisestä ja saimme juuri sopivat setit kahdelle päivää. 

Annoksen asettelu on myös suora kopio kirjasta, jossa marinoidut selleripalat oli kylläkin muotoiltu pyöreiksi. Tykkäänkin siitä että tämän kirjan kuvat antavat usein myös selkeän idean esillepanoon mitä edelleen ja aina vaan yritän harjoitella. 

MARINOITU SELLERI

neljälle alkupalaksi


½ mukulaselleri

marinadiöljy:
3/4 dl omenaviinietikkaa
1 ½ dl valkoviiniä
1/4 ruukkua tilliä
1/4 ruukkua timjamia
2,5 laakerinlehteä
2,5 dl öljyä

paahtamiseen:
noin 2 tl suolaa

Ota tillejä hiukan sivuun koristelua varten. Laita marinadiainekset pieneen kattilaan. Kuumenna ainekset, mutta älä anna kiehua. Hauduta matalalla lämmöllä noin 30 minuuttia. Jäähdytä.
Kuori selleri ja leikkaa viipaleiksi. Pyöräytä viipaleet lautasella muutamassa ruokalusikallisessa marinadiöljyä. Kuumenna paistinpannu ja ripottele sille suola. Asettele sellerit suolan päälle ja paahda molemmin puolin kunnes viipaleet saavat väriä. Upota paahdetut sellerit marinadiöljyyn. Jäähdytä.
Anna maustua muutama tunti tai yön yli kylmässä.

SELLERIKREEMI

1/4 mukulaselleriä
1 dl kuohukermaa
50 g voita

Kuori ja paloittele selleri. Laita palat kattilaan ja kaada päälle kermaa niin että ne peittyvät. Paloittele voi ja lisää kattilaan. Kypsennä seosta noin 20 minuuttia eli kunnes selleripalat ovat kypsiä. Soseuta seos sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Jos seos on liian löysää nökäreiksi pursotettavaksi, voit keittää hiljalleen nestettä pois pienessä kattilassa. Varo kuitenkin polttamasta pohjaan. 

Asettele lautaselle marinoituja selleriviipaleita ja pirskottele päälle hieman marinadiöljyä. Lisää rinnalle sellerikreemiä ja koristele tillinlehdillä. 

12 kommenttia:

  1. Minulla on tuo sama kirja, mutta liian kaukana (muka) keittokirjahyllyssä, en ole tainnut kokeilla siitä yhtään ruokaa. Ja tuo kreemi olisi varmaan sifonilla myös mahdollista saada tosi taivaallisen pehmeäksi.

    VastaaPoista
  2. No niin varmaan olisikin. Oliko tämä nyt pahemman laatuista keittiövälineleveilyä :D?

    VastaaPoista
  3. Minun pitäisikin ottaa hyllystäni kaikki kirjat, joista en ole tehnyt yhtään ruokaa ja tehdä tai luopua kirjoista! Ostin tänäänkin yhden uuden...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on muutama sellainen keittokirja josta en ikinä ole kokannut ja tuskin tulenkaan. Silti tykkään niistä niin etten varmaan luovu! Mutta paljon on myös niitä jotka joutais kiertoon.

      Poista
  4. Voi mikä annos! Näyttää taas kuin paremmassakin ravintolassa olisi tarjolla!

    VastaaPoista
  5. No olipas kauniisti sanottu Taru, kiitos!

    VastaaPoista
  6. Aah, mikä resepti! Pitänee käydä ostamassa kyseinen kirja.

    VastaaPoista
  7. Sofia: Suosittelen lämpimästi! Käy ostamassa myös selleriä :)

    VastaaPoista
  8. mä rakastan tuota vihannesta! Ja sitä, mitlä tämä resepti kuulostaa <3

    VastaaPoista
  9. Selleriä tulee käytettyä aivan liian vähän. Tämä kuullostaa tosi hyvältä ja näyttää myös!

    VastaaPoista
  10. Selleri on pikkuhiljaa hiipinyt meillä vanhempien suosikiksi (lapset jostain syystä vielä vähän vierastavat), mutta aina vaan näköjään kypsennetään pannulla lisukkeeksi. Hyviä reseptejä olisi tarjolla vaikka kuinka paljon, joten pitänee yrittää laajentaa repertuaaria. Tämäkin on tosi herkun näköinen.

    VastaaPoista
  11. Ihana resepti ja jotenkin niin houkuttelevan kauniin yksinkertainen annos. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla, viimeistään ensi jouluna ;)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin