lauantai 2. syyskuuta 2017

Kantarellipiirakka currylla

Anoppini laittaa aina currya kantarellikastikkeeseen. Kastike on sitämyöden todella hyvää ja ihan erityisen makuista. Tästä rohkaistuneena me halusimme yhyttää kantarellin ja mausteseoksen kotikeittiössämmekin. Se tapahtui sienipiirakan muodossa todella maistuvin lopputuloksin!

Ehtoisammat emännät sekoittavat mausteseoksen tietysti itse, mutta koska meiltä uupui ruskeat sinapinsiemenet päädyimme lusikoimaan muovista curry-maustepussia. Jotka ne ehtoisat emännät tietysti aina kumoavat lasipurkkeihin odottamaan käyttöä. 
Vinkiksi sanoisin, että jos taloudessanne on - sanotaan vaikka puolet- sellaisia henkilöitä joille sienet ei maistu, heille voi tehdä vaikkapa kinkkupiirakkapuolen. Se tapahtuu niin että puolitetaan kantarellitäyte joka kumotaan vain toiselle puolelle. Toiseen puoleen piirakkaa pilkotaan sitten kinkunpaloja. Tähän päälle kumotaan normaalisti ranskankermat juustoineen. 
Niiden toisten emäntien lapset luonnollisesti maistavat ja syövät kaikkea pyytäen vielä lisääkin. 

KANTARELLIPIIRAKKA CURRYLLA
piirakkavuokaan

pohja:
125 g voita
(4 rkl kuivattuja kantarelleja murskattuna)
½ tl suolaa
2 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
30 g (n. 1 dl) parmesaania raasteena
2 rkl kylmää vettä

sienitäyte:
400 g kantarelleja tai orakkaita
2 sipulia
1 rkl voita
3 rkl valkoviiniä tai 1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
2 rkl currya

päälle:
3 munaa
200 g ranskankermaa
60 g (n. 2 dl) parmesaania raasteena
1 tl suolaa

Nypi voi, kuivatut sienet, suola ja jauho murumaiseksi seokseksi. Lisää parmesaaniraaste. Lisää lopuksi kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi muttei enempää. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille tasaisesti. Laita jääkaappiin täytteiden valmistuksen ajaksi.

Paista sieniä ja sipulia kuivalla pannulla kunnes neste on haihtunut. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi.

Riko kulhoon munat. Sekoita rakenne rikki. Sekoita joukkoon ranskankerma, parmesaaniraaste ja suolaa.

Ota pohja kylmästä. Pistele se haarukalla. Kypsennä 200 asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia.

Lisää päälle sienitäyte ja siihen päälle muna-ranskankermaseos.

Kypsennä uunin keskitasolla vielä noin 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman tai kokonaan ennen tarjoilua.

10 kommenttia:

  1. Tiedätkö, se curryn laittaminen joka paikkaan taitaa tehdä ihmeitä ruualle kuin ruualle. Eräs ystäväni laittaa myös currya kantarellikastikkeeseensa ja se on superhyvä (hän myös lisää hiukan sinihomejuustoa). Toinen ystävä laittaa currya peruskastikkeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista! Mitä tarkoitat peruskastikkeella?
      Curry on pitkästä aikaa pompannut monen kulman takaa, myös ravintolassa. Tekeeköhän se "uutta tuloa" isommaltikin?

      Poista
    2. Tarkoitin ruskeata kastiketta ja itse asiassa hän kyllä laittaa aika paljon muitakin aineksia sinne. Kastikepohja on ehkä sopivampi nimitys.

      Poista
    3. Näin hiukan arvelinkin, mutta on hauska aina kysyä mikä on kellekin "perus". Meillä ei meinaten tehdä juuri koskaan ruskeaa kastiketta.

      Poista
    4. En olekaan ajatellut koskaan laittaa ruskeaan kastikkeeseen curryä. Vaaleaan peruskastikkeeseen curry sopii myös, sitä olen tehnyt aikoinaan paljonkin. Kasari- tai ysäriklassikko. Ehdotin taannoin kotiruuaksi kanaa, riisiä ja currykastiketta, mutta vielä Merituuli ei ole lämminnyt idealle...

      Poista
  2. Vau miten herkullisen näköinen! Ihana ja virkistävä idea tuo curry <3

    VastaaPoista
  3. Pitääkin kokeilla currya. Minun suosikkini on osterikastike sienimausteena, sopii erityisesti mustille torvisienille. Blogissani saattaa olla mustatorvisienikeiton ohje, johon on lisätty osterikastiketta.

    Meilläkin on tarvetta kinkkupuolikkaalle, sienien syönti on meillä täysin sukupuolittunutta. Toisaalta piirakan maistuminen on ikäriippuvaista, eli loppujen lopuksi sienipiirakkaa ei taida meillä syödä kuin minä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osterikastikevinkistä! Meolemme tänä vuonna löytäneet tosi kivasti mustatorvisieniä!
      Meillä jakauma sienien suhteen menee aikuiset / lapset. Ehkä jonain päivänä.

      Poista
    2. Meilläkin jakolinja menee aikuisten ja lasten kohdalla. Tosin se on alkanut liikkumaan, vanhempi apukokki syö jo säilykeherkkusieniä (ei lainkaan tuoreita), kanttarellejä, hiukan tuoreita suppilovahveroita (säilöttäessä maku ilmeisesti voimistuu niin, että ei uppoa) ja lampaankääpääkin hän maistaa.

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin