torstai 13. syyskuuta 2012

Master Chefin punajuuri-leipäjuustosalaatti

Olemme jo aikaa sitten saaneet arvostelukappaleeksi Master Chef Joonaksen keittokirjan "Kotona Keittiössä". Vasta nyt sain aikaiseksi toteuttaa siitä korvamerkatun salaatin, jossa punajuuri yhdistyy oikein mainiosti leipäjuuston kanssa.  

"Mattetöppi" (kuten nuorempi lapsemme sanat lausuu) Joonaksen kirja näyttäytyy aika samanmoisena millaisen kuvan savolaismiehestä sai ohjelman perusteella: rento, mutta perusteellinen. Mies käy läpi tarvittavia keittiövälineitä huolto-ohjeineen ja listaa myös usein tarvittavia raaka-aineita. Joonas Hämäläinen kertoo kirjassa miten tehdä liemet itse ja opastaa kastikkeiden sekä majoneesin tekoon.

Kokeneelle keittäjälle kirjan reseptit ovat pääosin hyvin tuttuja, mutta kotoa poismuuttava voisi olla kovastikin iloinen opuksesta. Kirja listaa omia siipiään levittävälle(kin) turvallisuutta tuottavia ruokia kuten "kermainen lohikeitto", "kana-pekonihampurilainen" ja "jauhelihakastike". Monet ohjeista sisältävät tuikitavallisia raaka-aineita, jotka sopivat myös opiskelijan kukkarolle.

Kirjan kompastuskivi ovat kuvat. Itse kaipaan keittokirjalta herkullisia kuvia, jotka inspiroivat kokkaamaan. Tällaisia kirjassa on turhan harvassa. Toisaalta, kirjan kuvat eivät nosta kokeilevan kokin rimaa turhan korkealle. 

Reseptien ohessa on mukavia, selkeästi erilleen sijoitettuja vinkkejä. Tomaattikastiketta kehotetaan esimerkiksi tekemään kerralla suuri määrä josta osan voi pakastaa ja peston kohdalla neuvotaan kokeilemaan basilikan sijasta tilliä. 

Kirjasta kokeilemani punajuuri-leipäjuustosalaatti oli helppo tehdä. Leipäjuusto olisi toki pitänyt paistaa kuumemmalla pannulla jotta pinta olisi ollut kaunis, mutta brunssikiiruussamme toteutus ontui. Punajuuret pilkoimme ohjeistusta pienemmiksi, mutta muuten edettiin aivan ohjeiden mukaan maistuvaan lopputulokseen.

Leipäjuusto ja punajuuri kävivät hyvin yhteen. Rouskuvat pähkinät antavat salaatille rapsakkaa tekstuuria. Kokonaisuuden kruunaa makea hunajavinaigrette. Pidin kovasti!

Tässä salaatin ohje täysin kirjasta kopsattuna, vassokuu:

PUNAJUURI-LEIPÄJUUSTOSALAATTI

8 punajuurta
200 g leipäjuustoa
1 pkt villirucolaa
1 dl cashewpähkinöitä
karkeaa merisuolaa

hunajavinegrette:
2 rkl hunajaa
½ dl valkoviinietikkaa
1 dl öljyä
1 tl Dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria

Tee uunivuokaan karkeasta merisuolasta sentin paksuinen peti. Pese punajuuret huolellisesti ja laita suolapedille. Kypsennä 200 asteisessa uunissa tunnin ajan tai kunnes punajuuret ovat kypsiä. Jäähdytä hetki ja kuori ja leikkaa punajuuret neljään osaan. 

Paahda sillä välin cashewpähkinäitä kuivalla pannulla. Jäähdytä hetki leikkuulaudalla ja hienonna karkeaksi rouheeksi. 

Leikkaa leipäjuusto valmiiksi kuutioiksi ja kuivaa talouspaperilla. Paista se nopeasti kuumalla pannulla tilkassa öljyssä. 

Valmista vinaigette sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin