Sivut

keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

JärkiSärkilaatikko

Olemme jo pidempään syöneet kalaa monipuolisemmin. Sitä on helpottanut hurjasti Jukan isän kalastamat ja pakastamat hauet, kuhat ja mateet. Torilta ostetaan sitten siikaa, muikkua, silakkaa ja lohta. Hoksatessamme Järki Särki-säilykkeet ovat ne osaltaan auttaneet monipuolisempaa kalasyöntiä. Olemme tehneet säilykkeistä todella hyvää perunasalaattia, suupaloja ja pastaa. 

Järki Särki facebookryhmässä näin linkattuna järkisärkikiusauksen, joka alkoi heti kiinnostaa. Helppo resepti taipui hyvin arkiruokailuun. Tuoksu oli hurjan ihana, sellainen arkisen muheva, tiedättehän. Maku oli todella hyvä, kun lautasella ripsahutti ihan pienesti suolaa ylle. Jukka totesi osuvasti että laatikkoruoka oli kuin helpommin lähestyttävä versio Janssoninkiusauksesta. Tämä ruoka jää ehdottomasti arkiruokavalikoimaamme. 

JÄRKI SÄRKI - LAATIKKO
neljälle-viidelle

600 g perunaa (4 kpl isoja perunoita)
2 isoa sipulia
3 dl kermaa
1 kpl Järki Särki luomutomaatti & yrtit-säilykettä
voita vuuan voiteluun

Kuori ja siivuta perunat.
Kuori ja pilko sipulit.
Voitele uunivuoka.
Laita vuokaan perunapalat, sipulipalat ja kalasäilyke. Sekoita hyvin keskenään.
Kaada joukkoon kerma.
Laita 200 asteiseen uuniin noin 50 minuutiksi.
Anna vetäytyä hiukan ennen tarjoilua.

maanantai 27. maaliskuuta 2017

Kampasimpukka, palsternakkapyre ja veriappelsiini

Meillä syötiin pitkästä aikaa viikonloppuna monen ruokalajin illallinen. Päätimme tehdä kokonaisuudesta italialaisen, sillä me aikuiset suuntaamme Roomaan kahdenkeskiselle lomalle ensi viikon lopulla (tähän fanfaarit, kiitos!) ja halusimme päästä jo hiukan tunnelmaan.

Lopputulos oli todella maukas ja kiva, eikä saanut mukuloitakaan valittamaan. Illallisen jälkeen ei vaivannut edes ähky, mikä aiheutti sen että jälkiruuan jälkiruuaksi pystyi juomaan vielä Spritzinkin - Jukka Camparilla ja minä Aperolilla. 

Menun rakentamisessa käytimme paljon apuna Marko Koskisen Passionea, vaikka toteutus olikin osin eri tavoin tehty. Basilikarisoton tein esimerkiksi ihan  perinteisesti ja lisäsin siihen kokin ohjeistaman basilikatahnan. 
Menukokonaisuus näytti tältä:

buffalamozzarella ja basilika
salami
ilmakuivattu kinkku, prosciutto crudo
raikkaasti marinoitu silakka

kampasimpukka, palsternakkapyre ja veriappelsiini

basilikarisotto, varrastetut katkaravut

mehevä suklaakakku ja kuusijäätelö

Koska veriappelsiinisesonkia on vielä hetki jäljellä ja koska palsternakkapyrettä ja kampasimpukoitakin sisältänyt annos teki meihin todella vaikutuksen, aloitan ruokien ohjeistamisen tästä nelikomponenttisesta annoksesta. Makuyhdistelmä on hurmaava, yllättävyydessään todella toimiva.

Viehättävä lautanen on decirée brucen taiteilema.

PALSTERNAKKAPYRE
alkupalaksi neljälle

noin 200 g palsternakkaa
2 dl maitoa
2 rkl voita
suolaa

Kuori ja pilko palsternakat. Keitä maidossa pehmeiksi. Nosta pehmenneet palat pois maidosta ja soseuta. Sileän lopputuloksen saat painamalla soseen muutaman kerran siivilän läpi. Lisää maitoa sen verran, että olet soseen notkeuteen tyytyväinen. Lisää voi. Tarkista maku suolalla.

VERIAPPELSIINILOHKOT

2 lohkoa per syöjä

Kuori ja lohkoa veriappelsiini. Poista joka lohkosta kuoret niin että jäljelle jää pelkkä kauniisti kiiltävä hedelmäliha.

Pilko koristelua varten BASILIKAN LEHTIÄ suikaleiksi.

KAMPASIMPUKAT

1 per syöjä
hiukan öljyä paistamiseen

Jos kampasimpukkasi ovat pakastettua sorttia, sulata ne rauhassa jääkaapin viileydessä vaikka yön yli. Kuivaa kampasimpukat. Laita pannulle hiukan öljyä ja kuumenna tosi kuumaksi. Paista kampasimpukoita pannulla reilu minuutti per puoli, niin että saat kauniin ruskean pinnan.

lauantai 25. maaliskuuta 2017

Nightmarketit Taipeissa on pakko kokea!

Nightmarketit olivat varmasti parasta antia koko Taiwanin reissullamme viime kesänä. Ihmiskuhinaan ja uusiin tuoksuihin oli mielenkiintoista sukeltaa sisään. Maistelimme herkkuja kojulta jos viidenneltäkin. Vaikka yhteistä kieltä kojun myyjien kanssa harvemmin löytyi, asiat tuli hyvin hoidettua osoittelemalla ja hymyilemällä. Itseä uusien herkkujen moninaisuus suorastaan harmitti, sillä kaikkea ei vain jaksanut maistaa. 

Tässä esittelyssä kaksi nightmarketia Taipeissa (yömarketti nimi ei kuulosta hyvältä). Yöllisyys hiukan hämää, sillä pian viiden jälkeen kojut jo alkavat tarjota herkkujaan nälkäisille:

LIN JIANG NIGHT MARKET 

Tätä nightmarketia kutsutaan myös nimellä Tonghua Night Market, mikä aluksi sekoitti ainakin meikäläisen kun etsin tietoa ja koordinaatteja. Talojen välistä vilkkuu melko lähellä sijaitseva maamerkki Taipei 101
Yli 100 myyntikojua levittyvät useammalle kadulle, joskin tungoksisin on juuri Lin Jiang katu. Katuruuaan lisäksi kojuissa myydään vaatteita, kenkiä, elekroniikkaa, kännykän kuoria, laukkuja, leluja ja krääsää jos jonkinmoista. 

Myytävänä on paikallisten herkkujen lisäksi myös kansainvälisiä ruokia esimerkiksi Malesiasta ja Japanista. Mekin ostimme paikanpäältä oikeanmoisen vietnamilaisen höttöpatonkisen bahn min, jonka kokoaminen kesti kyllä uskomattoman kauan. Maku palkitsi ihanuudellaan! Muuten maistelimme sitä sun tätä eri kojuista tietämättä aina edes mitä söimme. Apua tarvitessa ympäriltä löytyi aina joku, joka kauniisti auttoi meitä herkkujen valinnassa tai tulkkaamisessa.


 Tältä herralta ostimme oikein maistuvia mustekaloja friteerattuna. Dippikastike oli purevan mausteista.


Toki lapsille piti ostaa moottoripyörän muotoiset vohvelit. Kiiltopintaiset herkut olivat sopivan makeita ja hauskan pehmytrakenteisia. 




SHILIN NIGHMARKET 

Shilin nightmarket on yksi Taipein suurimpia ja suosituimpia. Se sijaitsee Keelung-joen pohjoispuolella, helposti Jiantan MRT-pysäkin lähellä. Kiertelyä ja maistamista riitti, vaikka me pysyimme vain maanpäällisessä kerroksessa. 



 
Ruokien ja naposteltavien lisäksi Shilinissä myytiin ihania astioita (sorruin ostamaan vain kymmenen pientä kulhoa) ja krääsää jos jonkinmoista. 
 
Suosittelemme lämpimästi maistamaan sianveritikkareita! Valmiit sianveri-riisikakut pyöritellään kastikkeessa, sitten maapähkinäjauhoissa ja lopuksi ylle ripotellaan tuoretta korianteria. Rapsakka pinta tekee meille eksoottiseen herkkuun kivan suutuntuman ja korianteri kevittää tuhtia makua. 
Takoyakipannun tyyppisessä minireikäpannussa paistetut viiriäisenmunat olivat myös herkkua. Niille ripsittiin jotain mausteseosta ja keihästettyjen munien päälle lorautettiin vielä kastiketta.


 Asoiden keihästäminen tikun nokkaan tuntui olevan suosittua. Tässä paneroituja mustekaloja.
Nautapalat grillattiin ja samaan aikaan liekitettiin komeasti pintakypsiksi. Muihin katuruokiin verrattuna näistä sai keventää kukkaroa hieman enemmän, mutta kyllä oli herkkuakin.


Saisiko olla makeassa kastikkeessa tahmoitetuttuja mansikoita tai luumutäytettyjä kirsikkatomaatteja jälkiruuaksi? 
 

 
 
Tässä "kalastetaan" itse katkiksia grillattavaksi. 
 
Shilin Nightmarketissa oli myös muutama koju, jossa lapset saivat kulutettua kolikon poikineen yrittämällä pamauttaa vesi-ilmapalloja vasaralla tai heittämällä tikalla palloja rikki. Suuria pehmoja ei onneksi voitettu. 
 Taiwanin nightmarketeilla hattaratkin on hauskoja!

Lisään tämänkin jutun blogimme MATKAT-välilehdelle, josta löytyy muutkin reissujuttumme maittain aakkostettuna. Taiwanistakin löytyy seitsemän juttua coctailbaarista eläintarhaan ja huippuravintolaan.

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Maukas chorizosalaatti + arvonta

Tästä chorizo-kikhernesalaatista veikkaan hittiä grilliruuan kaveriksi kesällä. Mielessä on jo kuuma päivä, jolloin puugrillin tuoksu täyttää pienen pihamme, Jukka grillaa rasvaista entteriä ja minä loikoilen riippumatossa roselasi kädessä kun olen ensin valmistellut tämän salaatin maustumaan. 
Maistui salaatti toki eilen lounaallakin töissä, mutta veikkaan tunnelmalisän parantavan makua entisestään. 

Salaatti on helppo saattaa kokoon muutamasta raaka-aineesta ja marinadista. Maku on mausteisen mukava, kevyehkö ja täyttävä. Makkara tuo kivaa rasvaisuutta ja punasipuli miedon kirpsakkaa rapsakkuutta. Paprikoiden grillaaminen ja kuoriminen on salaatin työläin osa, joten kovin työläs se ei ole, kunhan polttaa paprikat ihan mustiksi. Makea maku ja pehmeä suutuntuma palkitsevat kyllä kuorimisen vaivan!
Salaatti on kotoisin bloggaajakollega Erja Ariela Säkkisen uutukaiskirjasta Andalusian auringossa - kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin. Tiesin Arielan jakavan rakkauteni mustekala- ja munakoisoruokiin, mutta sitä en ennen kirjaa tiennyt että meillä on sama tapas-suosikki - ohuesti paneroidut kroketit. Niitä kokeilen varmasti kirjan ohjeella, serranolisällä. Mustekaloihin ja munakoisoon löytyy kirjasta useita reseptejä, mielenkiintoisimpana uppopaistetut munakoisosiivut jotka nautitaan ruokohunajan tai vaahterasiirapin kanssa. Yhtä lailla kiinnostavaksi nousevat kirsikkagazpacho, ja syyrialainen kananmaksa granaattiomena-siirappikastikkeessa. 
Kulinaristiretkikirjassa makumatkataan Andalusiassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä, joissa kirjoittaja on paitsi reissannut myös asunut. Arvostan sitä, että Ariela on antanut myös ravintolasuosituksia paikanpäälle, sillä hinku matkustaa varsinkin Israeliin senkuin kasvoi tämän kirjan myötä. Pidän kovasti jutuista reseptien ohessa, joiden myötä opin mm. sen mitä meinaa jos joku tuumaa minulle "olkoon chrein kanssasi". Niitä olisi saanut olla vieläkin enemmän, mutta toisaalta vastaavia turinoita löytyy onneksi myös paljon Arielan blogista Andalusian auringossa

Selaillessa Andalusian auringossa-kirjaa minulle nousee hinku tehdä brunssi kokonaan teoksen antimilla. Brunssille katettaisiin ainakin tässä ohjeistettua chorizo-kikhernesalaattia, espanjalaista majoneesista perunasalaattia äyriäisillä, mausteisessa tomaattikastikkeessa kypsennettyjä kananmunia eli shakshoukaa, maurilaisia lihavartaita grillistä ja arabialaisia minipizzoja. Churrot appelsiinisella suklaakastikkeella saisivat päättää brunssin makeasti. Tämän pöydän äärelle kelpaisi kutsua kaveriporukan nautiskelemaan ja nauramaan, sillä moinen on tapana kirjan kulttuureissakin: jakaa rakkautta ruuan kautta yhteen kokoontumalla.
Eikö vaan olisikin kiva omistaa tämä kirja ja tehdä omia brunssi- tai lounassuunnitelmia lomapläänäilyistä puhumattakaan? Kirjasta kiinnostuneet voivat jättää sähköpostinsa tämän jutun kommentteihin. Sunnuntaina 26.3 klo 20 lupaan arpoa yhdelle onnelliselle tämän ihanuuden. 

SALAATTI KIKHERNEISTÄ, CHORIZOSTA JA PAAHDETUISTA PAPRIKOISTA

Garbanzo con chorizo y pimientos

lounaana 2-3:lle, lisukkeena useammalle

1 tlk kikherneitä (valutettuna paino 240g)
1 pieni punasipuli, ohuina renkaina
3 paahdettua punaista paprikaa (tai 1 prk valmiiksi paahdettuja paprikoita)
200 g chorizoa (kesto- tai raakamakkarana)
nippu rucolaa
nippu lehtipersiljaa

marinadi
½ dl mietoa öljyä
1 rkl sherryviinietikkaa
½ tl pimientonia (savupaprikajauhetta)
 14 tl juustokuminaa
 14 tl korianterinsiemeniä, jauhettuna
suolaa
mustapippuria

tarjoiluun
sitruunalohkoja

Valuta kikherneet lävikössä. Yhdistä punasipulien kanssa kulhossa. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada kikherne-sipuliseokseen. Sekoita. 
Halkaise paprikat. Paahda grillissä tai grillivastuksen alla kunnes paprikoiden pinta mustuu kunnolla ja kuplii. 
Nosta sivuun ja peitä kunnes paprikat ovat jäähtyneet käsiteltäviksi. Kuori ja suikaloi (tai paloittele kuten minä).
Leikkaa kestomakkarachorizo noin sentin paksuisiksi siivuiksi ja paista niihin pannulla ilman öljyä hyvä väri. Nosta reikäkauhalla tarjoilukulhoon. Jos käytät raakamakkaraa, plumpsauta makkarapaloja kuorestaan pannulle ja paista ne kunnolla kypsiksi. Itse tein pikkurillinpään kokoisia palluroita jotka kypsentyivät nopsaan. 
Sekoita tarjoilukulhossa makkara, rucola, paprikapalat, persilja ja kikherne-sipuli. Tarkista maku ja tarjoile tuoreen sitruunamehulorauksen kera. 

***

Kirja saatu arvostelukappaleena, WSOY toimittaa arvontakirjan. 

torstai 16. maaliskuuta 2017

Bryssel ja Chez Léon

Brysseliin on aina silloin tällöin jotain työasiaa, kuten viime vuoden loppupuolella, Suomen itsenäisyyspäivänä. Brysselissä on joulun alla monen Keski-Eurooppalaisen kaupungin tavoin näyttävät jouluvalaistukset, varsinkin Suurtorilla. Grand-Place (hollanniksi Grote Markt, suom. Suurtori) on Brysselin keskusaukio, jota reunustavat mm. Kaupungintalo (Hôtel de Ville) ja Kuninkaan talo (ransk. Maison du Roi, holl. Broodhuis). Toria pidetään yleisesti jopa yhtenä maailman kauneimmista. Torille koristeltava joulukuusi tulee Iltalehden tietojen mukaan usein Suomesta. Suurtori on keskeinen paikka keskusta-alueella ja siitä on lyhyet kävelyetäisyydet ostoksille ja ruokailemaan. 
Yhden illan aikana piti hankkia joulukonvehdit tuliaisiksi ja käydä syömässä. Konvehtien ystävälle suosittelen katettua Les Galeries Royales Saint-Hubert katua (kartta), jossa on kaikki laatusuklaat saatavilla saman katon alla. 
Kauppiailla on mitä hienoimpia pakkauksia ja makuyhdistelmiä, mikä tosin aiheuttaa tarpeen ostaa lisää ja lisää. 
Konvehteja löytyy onneksi kaikille kukkaroille, kun hiukan malttaa katsella valikoimia. Kallimmillaan törmäsin noin 3 euroa kappaleelta maksaviin konvehteihin, mutta varsin hyviä konvehteja sai jo kympillä rasiallisen. 

Shoppailun jälkeen tuli nälkä. Euroopan pääkaupunkina Brysselissä vierailee jatkuvasti erilaisia delegaatioita ja työmatkalaisia, joita ruokkimaan on perustettu lukuisia ja laadukkaitakin ravintoloita. Itselleni hieman yllättävä tieto oli, että Brysselissä on Euroopan kaupungeista kolmanneksi eniten Michelin tähtiä. Kaupungissa ei ole tällä hetkellä kolmen tähden ravintoloita, mutta viisi ravintolaa on saanut kaksi tähteä ja 21 yhden. Kaupungin kuuluisimmat ravintolakadut ovat toisiaan risteävät rue des Bouchers ja Petite rue des Bouchers
Brysselin erikoisherkku on "moules et frites" simpukoita ja ranskalaisia perunoita. Olen kahdesti aiemmin käynyt legendaarisessa Chez Léon ravintolassa nauttimassa simpukoita ja halusin niitä nytkin. Chez Léonissa todella tiedetään ja osataan, sillä paikka on perustettu vuonna 1893! Ravintola sijaitsee juurikin mainittujen tunnetuimpien ravintolakatujen risteyksessä. Arki-iltana sain yhdelle hengelle pöydän kun vain kävelin sisään, mutta isommalle ryhmälle on suositeltavaa tehdä varaus. Ravintola on iso, mutta suosionsa takia iltaisin muodostuu jono ulos. 
Chez Léonilla on tarjolla 800g simpukkapatoja muutamilla eri makuyhdistelmissä. Päädyin simppelisti valkoviini, kerma, selleri ja sipuli yhdistelmään. Annokseen sisältyy siis ranskalaiset ja alkuun toivat hiukan tuoretta patonkia. Ruokajuomaksi valitsin puolen litran tuopin Georges Pils olutta. Ei ole turhasta tullut maine! Todella maistuvaa ja täyttävä setti. Söin viimeistä murua myöden ja naama hymyssä vyöryin pois. Simpukkapata maksoi 25,85 euroa ja olut 6,20 euroa, yhteensä 32,05 euroa. 
 Vilkaisin vielä keittiön puolelle ja kiirettä piti herroilla.
 Ulkona oli muutama porukka odottelemassa sisäänpääsyä, kun lähdin pois.

Tuhdin illallisen jälkeen kävelin katsomaan kaupungin ehkä tunnetuinta nähtävyyttä, piskuista Manneken Pis patsasta. Patsas sijaitsee pari sataa metriä Suurtorilta, Rue du Chenen ja Rue de l'Etuve katujen risteyksessä. Lähikuvien perusteella ei välttämättä hahmota, miten pieni patsas on kyseessä, joten edellinen kuva tuo hiukan skaalaa. 
Siinä se poika pissaa taukoamatta, nyt joulukoristeiden ympäröimänä.

Brysselissä on paljon muutakin nähtävää, mutta yhden illan aikana en ehtinyt tämän enempää. Vahva suosistus Chez Léon ravintolalle, sillä Brysselissä tulee syödä ja kokea simpukoiden hyvyys.

Chez Léon
Rue des Bouchers 18
1000 Bruxelles, Belgia
http://www.chezleon.be/en/