Tästä chorizo-kikhernesalaatista veikkaan hittiä grilliruuan kaveriksi kesällä. Mielessä on jo kuuma päivä, jolloin puugrillin tuoksu täyttää pienen pihamme, Jukka grillaa rasvaista entteriä ja minä loikoilen riippumatossa roselasi kädessä kun olen ensin valmistellut tämän salaatin maustumaan.
Maistui salaatti toki eilen lounaallakin töissä, mutta veikkaan tunnelmalisän parantavan makua entisestään.
Salaatti on helppo saattaa kokoon muutamasta raaka-aineesta ja marinadista. Maku on mausteisen mukava, kevyehkö ja täyttävä. Makkara tuo kivaa rasvaisuutta ja punasipuli miedon kirpsakkaa rapsakkuutta. Paprikoiden grillaaminen ja kuoriminen on salaatin työläin osa, joten kovin työläs se ei ole, kunhan polttaa paprikat ihan mustiksi. Makea maku ja pehmeä suutuntuma palkitsevat kyllä kuorimisen vaivan!
Salaatti on kotoisin bloggaajakollega Erja Ariela Säkkisen uutukaiskirjasta Andalusian auringossa - kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin. Tiesin Arielan jakavan rakkauteni mustekala- ja munakoisoruokiin, mutta sitä en ennen kirjaa tiennyt että meillä on sama tapas-suosikki - ohuesti paneroidut kroketit. Niitä kokeilen varmasti kirjan ohjeella, serranolisällä. Mustekaloihin ja munakoisoon löytyy kirjasta useita reseptejä, mielenkiintoisimpana uppopaistetut munakoisosiivut jotka nautitaan ruokohunajan tai vaahterasiirapin kanssa. Yhtä lailla kiinnostavaksi nousevat kirsikkagazpacho, ja syyrialainen kananmaksa granaattiomena-siirappikastikkeessa.
Kulinaristiretkikirjassa makumatkataan Andalusiassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä, joissa kirjoittaja on paitsi reissannut myös asunut. Arvostan sitä, että Ariela on antanut myös ravintolasuosituksia paikanpäälle, sillä hinku matkustaa varsinkin Israeliin senkuin kasvoi tämän kirjan myötä. Pidän kovasti jutuista reseptien ohessa, joiden myötä opin mm. sen mitä meinaa jos joku tuumaa minulle "olkoon chrein kanssasi". Niitä olisi saanut olla vieläkin enemmän, mutta toisaalta vastaavia turinoita löytyy onneksi myös paljon Arielan blogista Andalusian auringossa.
Selaillessa Andalusian auringossa-kirjaa minulle nousee hinku tehdä brunssi kokonaan teoksen antimilla. Brunssille katettaisiin ainakin tässä ohjeistettua chorizo-kikhernesalaattia, espanjalaista majoneesista perunasalaattia äyriäisillä, mausteisessa tomaattikastikkeessa kypsennettyjä kananmunia eli shakshoukaa, maurilaisia lihavartaita grillistä ja arabialaisia minipizzoja. Churrot appelsiinisella suklaakastikkeella saisivat päättää brunssin makeasti. Tämän pöydän äärelle kelpaisi kutsua kaveriporukan nautiskelemaan ja nauramaan, sillä moinen on tapana kirjan kulttuureissakin: jakaa rakkautta ruuan kautta yhteen kokoontumalla.
Eikö vaan olisikin kiva omistaa tämä kirja ja tehdä omia brunssi- tai lounassuunnitelmia lomapläänäilyistä puhumattakaan? Kirjasta kiinnostuneet voivat jättää sähköpostinsa tämän jutun kommentteihin. Sunnuntaina 26.3 klo 20 lupaan arpoa yhdelle onnelliselle tämän ihanuuden.
SALAATTI KIKHERNEISTÄ, CHORIZOSTA JA PAAHDETUISTA PAPRIKOISTA
Garbanzo con chorizo y pimientos
lounaana 2-3:lle, lisukkeena useammalle
1 tlk kikherneitä (valutettuna paino 240g)
1 pieni punasipuli, ohuina renkaina
3 paahdettua punaista paprikaa (tai 1 prk valmiiksi paahdettuja paprikoita)
200 g chorizoa (kesto- tai raakamakkarana)
nippu rucolaa
nippu lehtipersiljaa
marinadi
½ dl mietoa öljyä
1 rkl sherryviinietikkaa
½ tl pimientonia (savupaprikajauhetta)
1⁄4 tl juustokuminaa1⁄4 tl korianterinsiemeniä, jauhettuna
suolaa
mustapippuria
tarjoiluun
sitruunalohkoja
Valuta kikherneet lävikössä. Yhdistä punasipulien kanssa kulhossa. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada kikherne-sipuliseokseen. Sekoita.
Halkaise paprikat. Paahda grillissä tai grillivastuksen alla kunnes paprikoiden pinta mustuu kunnolla ja kuplii.
Nosta sivuun ja peitä kunnes paprikat ovat jäähtyneet käsiteltäviksi. Kuori ja suikaloi (tai paloittele kuten minä).
Leikkaa kestomakkarachorizo noin sentin paksuisiksi siivuiksi ja paista niihin pannulla ilman öljyä hyvä väri. Nosta reikäkauhalla tarjoilukulhoon. Jos käytät raakamakkaraa, plumpsauta makkarapaloja kuorestaan pannulle ja paista ne kunnolla kypsiksi. Itse tein pikkurillinpään kokoisia palluroita jotka kypsentyivät nopsaan.
Sekoita tarjoilukulhossa makkara, rucola, paprikapalat, persilja ja kikherne-sipuli. Tarkista maku ja tarjoile tuoreen sitruunamehulorauksen kera.
***
Kirja saatu arvostelukappaleena, WSOY toimittaa arvontakirjan.
Oi miten kauniisti kirjoitettu <3 Ihania ja tunnelmallisia makumatkoja teille kirjan parissa!
VastaaPoistaEt varmaan osallistu arvontaan kun et laittanut yhteystietojasi :D
Poistayritän pärjätä ilman :-)
PoistaMutta miepä osallistun kirja-arvontaan, jotta pääsen mukaan seikkailemaan.
VastaaPoistaTerkuin hannu.raty@kolumbus.fi
Tämä seikkailu on kyllä kokemisen arvoinen!
PoistaVoi miten ihanan kuuloisia reseptejä! Pohjois-Afrikka etenkin kiehtoo makumaailmaltaan. Salaatti pääsee kyllä jo tällä viikolla testiin, laskeskelin juuri viikonloppuna kikhernepurkkeja joita on kertynyt kaappiin (ostan nyt yhden kun näitä ei koskaan oo kun tarvis). rajasalo(a)gmail.com
VastaaPoistaMinä teen samaa kikhernepurkkien kanssa. Itse asiassa edellispäivänä otin kaupasta mukaan pari purkkia ja sitten vasta kotona hoksasin että tätä salaattiahan minä niistä teen.
Poistasama vika...mutta mulla voi olla kaapissa myös 3 pakettia perunajauhoja... kyllä kikherneistä helpommin eroon pääsee...
PoistaNo todellakin pääsee :D!
PoistaKylläpä olisi kiva suunnitella illanistujaismenyytä tämä kirja kädessä :)
VastaaPoistaMieluusti mukana arvonnassa.
postin.tuomaa@gmail.com
Lukuhetki kyllä pelasti minun eilisen illan kun muuten lennettiin turhan matalalla. Ihania fiiliksiä kuvissa!
PoistaEhdottomasti mukana arvonnassa. Nyt on Pohjois-Afrikka niin hot mun keittiössä.
VastaaPoistaTerv. tarja.viholainen@gmail.com
Arvonnassa mukana ja mieluusti voittaisin kokeiluun :) tomppe77 (a) hotmail.com
VastaaPoistaSeuraan matkojanne ja ruokajuttujanne. Niistä löytyy monta mielenkiintoista asiaa. Mukana arvonnassa.
VastaaPoistakarhuoja@gmail.com
Kiitos kaunis Aila!
PoistaMukana arvonnassa. Olisipa jännää kokeilla jotain ihan uutta :)
VastaaPoistas.kansakoski(at)luukku.com
Kokeilunhaluisena mukana!
VastaaPoistatanja.dahlstrom@kolumbus.fi
Kiinnostava kirja! Innolla mukana arvonnassa :)
VastaaPoistanetteri@gmail.com
Mukana minäkin. Kiinnostava teos, ja blogi erittäin tuttu :) lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistaMukana arvonnassa. Kiinnosta teos. Olisi kiva päästä kokeilemaan uutta :)
VastaaPoistaellijapii@gmail.com
kiinnostava kirja, mukana arvonnassa. kaimaen1(a)luukku.com
VastaaPoistaMukana arvonnassa!
VastaaPoistahamalainentm@gmail.com
Mielenkiintoinen kirja :)
VastaaPoistamukana arvonnassa
annikajokinen95@gmail.com
Mä niin haluaisin tuon Arielan kirjan,etenkin kun siinä käsitellään myös tätä omaa asuinseutuani..
VastaaPoistaNo uskon! Olikin mielenkiintoisia ruokia ja juttuja teidän nurkilta.
PoistaKuulostaa mielenkiintoiselle teokselle. Sorbusa@gmail.com
VastaaPoistaMukana :)
VastaaPoistaanna_88@luukku.com
Kuulostaa herkulliselle, mukana arvonnassa :)
VastaaPoistatalviuninalle@gmail.com
Mukana arvonnassa.
VastaaPoistaklaara49(at)luukku.com
Kuvat näyttää ihan mahtavilta ja Pohjois-Afrikka/Lähi-itä on ruokakulttuureista ehkä makumaailmaltaan se rakkain. Ehdottomasti mukana! :)
VastaaPoistaYritän huijata spämmibotteja: avaravara gmailissa.
Hyvin huijattu :)!
PoistaMulle kelpais kyseinen herkkuopus. Mukaan arvontaan.
VastaaPoistanelliina at yahoo.com
Mukana kivassa arvonnassa :)
VastaaPoistahilsan@luukku.com
Heijee, tämä olisi mahtava kirja! sanna . kallinki @ gmail. com
VastaaPoistaUpealta vaikuttaa! kukkaisunelmia@gmail.com
VastaaPoistaArvonta on suoritettu ja sen voitti anna_88@luukku.com. Ilmoitan sähköpostisi WSOY:lle ja he ovat sinuun yhetydessä. Paljon onnea herkullisesta voitosta!
VastaaPoistaVoi ei! Munakoiso-ohjeita ei voi koskaan ikina olla liikaa! Terkuin etiitta@gmail.com
VastaaPoista