Sivut

torstai 22. toukokuuta 2008

Salaattisikurit parmesaanigratinoituna, savutonta savulohta


Ihan ensiksi hyvä vinkki: lue käyttöohjeet ennen kuin koetat uutta tuotetta. Tätä vinkkiä noudattamalla meidän savukalastamme olisi voinut tulla oikeastikin savunmakuista ;)

Muitta mutkitta hyvään, mutta ei kylläkään huippuherkulliseen salaattisikuriohjeeseen, joka on muuten jo aikaisemmminkin mainitsemastani Donna Hayn kirjasta "vieraspöytä". Kokeilimme tätä salaattisikuria elämämme ensimmäistä kertaa. Uloimmat lehdet maistuivat pahalle - osa johtui kyllä griilin tummentamisestakin ;) - mutta sisälehdet olivat maukkaita.

4 salaattisikuria
merisuolaa
(suolaheinän lehtiä - jäi laittamatta)
vajaa desi sileälehtistä persiljaa
3 rkl sitruunameha
1 rkl sokeria
rouhittua mustapippuria
reipas desi raastettua parmesaania

Lisää kiehuvaan veteen sikurit ja suola. Keitä 4 minuuttia. Keittäminen poistaa kitkeryyttä ja pehmentää sikurit. Varo ylikeittämistä. Valuta hyvin.
Asettele (suolaheinää ja) persiljaa lehtien väliin. Valele sitruunamehulla, ripottele päälle sokeri varovasti pippuria ja reippahasti juustoa. Pane grilliin (tai uuniin) 4-6 minuutiksi tai kunnes ovat kauniin värisiä.

Donna Hay suositteli kumppaniksi kylmäsavulohta, mutta me ajattelimme koittaa savustaa itse kalaa pussissa. Hah haa!
Koska kalamme oli puolta pienempi kuin annetussa ohjeessa, eli siis puolikiloinen, ajattelimme puolittaa kysennysajankin. Ja teimme sen tietysti myös savustuksen kustannuksella. Epäonnistumisen JÄLKEEN luimme : Kohta 6. Savusta aina ensimmäiset 15 min. 250 asteessa savustuksen toiminnan käynnistämiseksi. Seuraavalla kerralla teemme näin... Isäni tekee meinaten maailman parasta hunajasavulohta - kylläkin ihan savustuspöntössä - ja ajattelimme kokeilla samaa uunissa pussissa. Eipä eronnut meidän kala uunilohesta, mutta josko sitten seuraavalla kerralla... Vaikka siinä käynee kuten Äidin pullienkin kohdalla: yhtä hyviä on toivoton saada aikaan :)

8 kommenttia:

  1. Vitsi että mä olen haikaillut noiden savustuspussien perään, joilla voisi tehdä itse uunissa! Ja hienoa, että mokasitte niin mun ei nyt sitten tarvii ;-D Ei vaan, sääli sinänsä, mutta varmaan meni alas noinkin. :-)

    Kiva jos tuutte piknikoimaan.

    VastaaPoista
  2. tehtiin kerran lihaa savustuspussissa ja se onnistui. pussista otettiin siis savun makua ja pinta paistettiin. silloin kokkasi meistä se joka yleensä lukee käyttöohjeet ja ihan loppuun asti :) meni alas, harvoin meiltä mitään jää syömättä ;D

    suosittelen pussin avaamista parvekkella tai pihalla!

    juu tullaan oikein mielellämme piknikoimaan! kiva nähdä nettituttuja :)

    VastaaPoista
  3. Olen aina miettinyt, mikä ero on salaattisikurilla ja endiivillä. Meillä noita vihanneksia kutsutaan endiiveiksi. Ovat ihania myös voissa paistettuna ja valkoviinissä haudutettuna. Kokeiltiin viime vuonna kasvattaa itse ja onnistuttiinkin ihan kohtalaisesti, vaikka aika tujakan makuisia niistä tuli. Tänä vuonna yritetään uudestaan, siemenet on jo maassa!

    VastaaPoista
  4. sammakko: minulla ei ole siitä mitään tietoa, mutta Rahola väitti endiiviä ja sikuria eriksi (ks. tekstistä linkki tätä sanan takaa)

    sinä varmaan tiedät mistä suolaheinää saisi ;) ja olisiko se olennainen lisäys tähän

    VastaaPoista
  5. Raholassakin mainittiin lisäksesi tuo voissa paistaminen, joten eiköhän me joskus tuotakin kokeilla. minusta sikurit ovat tosi kauniin muotoisia!

    VastaaPoista
  6. Savustamisesta vielä sen verran, että meille hankittiin maalle kesäkeittiöön sellainen hauska pieni savustusboksi, johon laitetaan savustuspuruja sisälle. Systeemi tyrkätään hiilien päälle (sopii ilmeisesti myös kaasugrilliin) ja siinä se sitten pössäyttelee sauhua paistuvaan ruokaan. Tuotetta myydään ainakin flavonia.fi-osoitteen nettikaupassa. Ei maksanut paljoa ja tulokset ovat olleet ihan kivoja, ei liian savuisia.

    VastaaPoista
  7. Suolaheinästä en tiedä muuta kuin villisuolaheinästä, joka ainakin meillä kasvaa kaikilla kallioilla! Isä opetti syömään suolaheinää ja ketunleipiä kun oltiin retkillä, ja oppi on mennyt perille. Aina tekee mieli ainakin maistaa, nyt kai voisi opetella tuomaan niitä keittiöönkin?
    Suolaheinää voi käsittääkseni viljelläkin, en ole kokeillut.

    Tuosta endiivi/salaattisikurista, ihmetys se on minullekin. Ostin pari vuotta sitten siemeniä Ranskasta ja pussin kyljessä sanotaan Endive (Chicorée witloof), kun taas salaattisikurin latinalainen nimi on cichorium intybus. Eli äh, ero niillä taitaa olla, mutta minkäköhänlainen? Näyttävät ainakin kuvissa niin samanlaisilta! Netissä ne usein ovat myös toistensa synonyymit... No, tämä on tällaista pähkäilyä vaan

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat