Sivut

maanantai 29. syyskuuta 2008

Puolukka-basilikakakku

Luottokakkureseptimme. Tämän kakun minäkin saan onnistumaan, vaikken täytekakuissa taitava olekaan. Minusta kakku on punaisten marjojen ansiosta kaunis ja basilika tuo kakkuun ripauksen erilaisuutta. Ohje on Pirkan, yllätyittekö?

Tänään saimme vieraaksi kummityttömme Valkeakoskelta perheineen. Pyöräytin heille -ja samalla myös meille ;) - kakun jo edellispäivänä. Kuorrutteen tein pari tuntia ennen vieraiden tuloa ja koristelun vasta pöytään nostaessa, jotta puolukat eivät värjäisi maitorahkaa*. Hyvää!

Tarjoilulautaseen on valmiiksi käsinmaalattu "kakkupaperi". Kätevää! Saimme kauniin astian aikoinaan häälahjaksi.

PUOLUKKA-BASILIKAKAKKU
(Pirkan paras leivontakirja väittää kakun sisältävän 12 annosta mikä naurattaa minua. Pikemminkin 6...)

1 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa (laitan reippaat kaksi, ainakin)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
200 g puolukoita (josta kourallinen koristeluun)

Kuorrutus:
1 dl tomusokeria
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 tl vanilliinisokeria
1 rkl limetinmehua (sitruunamehukin menee)

Päälle:
(ohuita limettiviipaleita)
puolukoita

Säädä uuni175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota pyöreä tasapohjainen irtopohjavuoka, jonka halkaisija on noin 24 cm. Itse oikaisen nykyään niin, että laitan vuuan pohjalle leivinpaperin nalkkiin reunan ja pohjan väliin. Kakun reunat irtoavat kypsänä veitsellä pyöräyttämällä.

Sekoita öljy ja sokeri sähkövatkaimella ja vatkaa seokseen munat yksitellen. Lisää hienonnettu basilika ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Varaa kourallinen puolukoita koristeeksi ja kääntele loput taikinaan (kohmeisina).

Kaada seos vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Irrota kakku vähän jäähtyneenä vuoasta ja pane tarjoiluvadille.

Siivilöi tomusokeri rahkan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Mausta vanilliinisokerilla ja limetinmehulla. Levitä kuorrute kakun pinnalle (ja koristele limettiviipaleilla). Nosta hetkeksi jääkaappiin ja koristele puolukoilla juuri ennen tarjoilua.

*lisäys seuraavana päivänä. Puolukat eivät edelleenkään ole värjänneet päällistä, vaikka vakaasti olen uskonut niin. Kakkua ei vain aikaisemmin ole jäänyt, joten en ole tiennyt tätä...;)

Jos etsit käyttöä metsän punaisille kaunottarille, niitä löytyy lisää esimerkiksi täältä Veeralta ja laventelista versiota täältä Rossanalta. Tai kurkkaappa vaikka makuhaku-palvelun puolukkaosastolle.

10 kommenttia:

  1. Jaha, se on ryhdyttävä huomenna leivontahommiin.
    Mieletön kakku!

    VastaaPoista
  2. Vau kuulostaapa tämä erikoiselta!

    VastaaPoista
  3. suosittelen wushka kokeilemaan! maku on yllättävän pehmeä, ei lainkaan niin kirpsakka kuin luulisi. ja basilika antaa mukavaa sävyä taustalle.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa hyvältä ja mehukkaalta

    VastaaPoista
  5. mehukas se arleena onkin. vähän erilainen kakku.

    VastaaPoista
  6. Wau miten kiva idea, periaatteessa yksinkertainen mutta silti yllättävä! Tän täytyy olla hyvää :)

    VastaaPoista
  7. anna sitä se on! ja toimii myös seuraavana päivänä mikäli sitä jää. edes kuorrutus ei yllätyksekseni ollut ottanut nokkiinsa vuorokauden päästä tekemisestä.

    VastaaPoista
  8. Heranjestas, Basilikaa ja puolukkaa?!
    Eipä olisi heti juolahtanut mieleen.. Testattavahan tuo combo on.
    Siulla on ihanan erilainen blogi, ja kauniita ruokakuvia, todella kauniita!

    VastaaPoista
  9. kovasti kiitoksia insanity!

    basilika maistuu kakussa aika vienosti, joten suosittelen laittamaan sitä ihan reippaasti.Pirkan ohjeistama 1rkl on liian vähän omaan makuuni.

    ja tervetuloa uudestaankin kurkistelemaan ja mikä meitä ilahduttavinta - kommentoimaan!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat