Sivut

tiistai 28. lokakuuta 2008

Miten Baileys-kakusta tuli Remy Martin-kakku

Hui mikä kaloripommi ja jestas miten hyvää! Ei kun otetaan uusiksi... Jukra miten hyvää eikä pohjaankaan tulee lainkaan kermaa ;). Kyse on siis Oliivian meille jakamasta, Baileyssilla terästetystä Pisteet kotiin kakusta, alunperin Peabodyn kakkuohjeesta. Suklaata, kermaa ja voita nerokkaasti valmistettuna ja yhdistettynä. Korostan sanaa nerokkaasti.

Minä en ole mikään täytekakkujen tekijä - saan niille aina tapahtumaan jotain kummallista. Tämän kakun sain kuitenkin kootuksi Pastapään suosiollisella avustuksella, vaikka välillä piti vatkatessa pitää väsynyttä lastakin sylissä. Paljon vaiheita, paljon tekemistä, paljon tiskiä, mutta vaivan arvoista, ehdottomasti!

Kurkistelin Puolen voikilon blogissa myös kommenttilootaa, jonne oli ahkerasti ylistetty kakkua ja annettu lisäksi vinkkejä valmistukseen. Niistäkin viisastuneena aloitin pohjan tekemisellä kaksi päivää ennen h-hetkeä. Seuraavana päivänä siitä täytin kakun ja vasta tarjoamispäivänä koristelin sipelemällä osan kreemista kakun pinnalle. Tähän lähestymistapaan päädyin siksikin, että jos kakkupohja olisi (totuttuun tyyliin) ollut katastrofi, asian paikkaamiseen olisi ollut vielä ruhtinaalliset kaksi päivää. Oliivia myös kertoi kakun makujen vain paranevan seuraavana päivänä täyttämisestä.

Meistä kakku oli juuri passelin kokoinen 15 hengelle, kun palat laitettiin lautaselle valmiiksi. Tuhdinmakuisesta kakusta riitti meinaten ohuehkokin pala.
Tummanpuhuva suklaakakku
3,6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3/4 tl leivinsoodaa
3/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
155 g suolatonta voita
3,6 dl sokeria
1,6 dl leivontakaakaojauhetta
2 isoa munaa
3,2 dl lämmintä vettä

Lämmitä uuni 175 -asteiseksi. Voitele ja jauhota 26 cm kakkuvuoka (tai kaksi 23 cm vuokaa). Sekoita kuivat aineet keskenään (lukuunottamatta kaakaojauhetta). Vatkaa pehmeää voita monitoimikoneessa (vispilällä) keskiteholla kunnes siitä tulee kermaista. Lisää sokeri pienissä erissä, vatkaa täydellä teholla, yhteensä noin kolme minuuttia. Lisää kaakaojauhe siivilän läpi ja vatkaa minuutti. Kaavi seos reunoilta kulhoon, lisää munat yksi kerrallaan välillä vatkaten. Koneen käydessä hitaalla vaihteella, lisää kuiva-aineseos kolmessa erässä, ja näiden välillä lämmin vesi kahdessa erässä. Kaavi taas reunat ja vatkaa hiljaisella teholla noin 30 sekuntia. Kaada taikina vuokaan / vuokiin. Kypsennä 45-55 minuuttia, ota uunista ja anna jäähtyä vuoassaan 20 minuuttia. Irrota kakku vuoasta ja anna jäähtyä täysin ennen kuin täytät sen.
Miten hienoksi kakuntekoastia tuleekaan, kun neljävuotias saa tuhota lopun taikinan sormin syömällä!
kreemi
1 iso muna
2 munankeltuaista
0,6 dl vettä
2,4 dl sokeria
200 g voita, suolatonta
(1/4 tl suolaa) jätä pois jos voi on vähänkin suolaista
25-30 ml Baileysia, 20 ml konjakkia tai ehkäpä viskiä

Vatkaa sähkövatkaimella tai monitoimikoneen vispilällä munia ja keltuaisia suuressa kulhossa täydellä teholla noin 5 minuuttia. Laita vesi ja sokeri kasariin, lämmitä ja anna poreilla kunnes seos on "pehmeän kuulan" vaiheessa eli kun pudotat tipan kylmään veteen, se jähmettyy niin että sitä voi sormin muotoilla. Älä menetä toivoasi kuulamaisuuden suhteen -se tapahtuu kyllä vatkaamisen aikana! Jos omistat erityisen lämpömittarin tämäntyyppisiä tilanteita varten niin lämpötilan pitäisi olla noin 115 astetta Celsiusta. Kaada seos kuumutta kestävään mitta-astiaan. Valuta seos kananmunaseokseen ohuena, tasaisena nauhana koneen käydessä hiljaisella teholla koko ajan. Tee tämä heti. Me mietimme mahtaako munavaahto alkaa kypsentymään jos sinne lisää lämmintä sokerilillinkiä (amatöörit :)!), mutta näin ei käynyt. Sen sijaan tuo lillinki on nopeaa kovettumaan, joten suosittelemmme paremminkin ripeyttä asian kanssa. Nosta tehoa keskitasoon ja vatkaa noin 7 minuuttia tai kunnes seos on jäähtynyt kokonaan. Lisää sitten voi noin 50 g kerrallaan, vatkaa keskiteholla. Kun kaikki voi on lisätty, vatkaa vielä noin 3 minuuttia keskiteholla, kunnes seos sakenee hieman. Sekoita mukaan valitsemasi alkoholi (ja suola). Nosta seos jääkaappiin odottamaan.

Suklaatäyte eli suklaa-karamelliganache
290 g tummaa suklaata
2,4 dl kuohukermaa
10 toffee- tai Omar-karamellia

Paloittele / rouhi suklaa mahdollisimman pieneksi. Sulata karamellit kermaan ja kaada kuuma seos suklaarouheen päälle. Sekoita kunnes suklaa on sulanut. Nosta tämäkin täyte hetkeksi jääkaappiin, sitä on helpompi käsitellä kun se jäähtyessään hiukan jähmettyy.

Koko komeus kasaan:Leikkaa suklaakakku varovasti kolmeen osaan (tai jos teit kaksi kakkua, molemmat kahteen osaan). Kasaa kakku tarjoilulautaselle valmiiksi*. Levitä ensimmäiseen väliin osa kreemiä, toiseen väliin suklaaganache ja kuorruta lopulla kreemillä. Korista vasta kun otat rengasvuuasta pois. Jos teit kaksi kakkua, laita ylimpään väliin myös Baileyskreemiä. Nosta kakku vielä jääkaappiin lepäämään ennen tarjoilua.
*Jos teet täyttämisen edellisenä päivänä, täytä rengasvuokaan, jonka olet vuorannut kelmulla. Ensin kakkua, sitten suklaakerros, väliin kakkua ja sitten kreemi. Säästä kreemistä osa "kuorrutukseen". Päälle kakkua taas. Kun kippaat kakun seuraavana päivänä lautaselle, jää kreemikerros alemmas. Laita päälliseen varaamasi kreemimäärä vaikkapa pakasterasiaan ja säilymään jääkaappiin. Koristele kakku vasta tarjoilupäivänä. Meillä kreemi oli tönkköytynyt, mutta haarukalla painelemalla ja sekoittamalla siitä saatiin levittämiskelpoista. Vähän laikkuista oli kylläkin, mutta mitäs pienistä!

2 kommenttia:

  1. Onkohan tuo konjakin määrä ihan oikein? 20 cl on sentään 2 desiä?

    VastaaPoista
  2. hups! virhe on ja aikamoinen. hyvä että kommentoit. korjaan tekstiin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat