Sivut

keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Sitruunainen suklaakakku leivospaloina

Paljon suklaata, voita, vispiä, lemon curdia... voiko siitä huonoa tullakaan? Ihastuin Jauhot Suussa-blogissa upeisiin suklaa-sitruunaleivoksiin , jotka koostuivat suklaabrownies-, suklaamousse ja lemon curd-mousse -kerroksista. Päätin sopivan tilaisuuden tullen leipaista niitä itsekin ja pappan synttärit olivat oikein mainio ajankohta. Kun "urakka" jakautui kahdelle päivälle, ei tekeminen tuntunut edes työläältä. Aikaa se toki otti.

Lopputulos ei kerroksien osalta ollut yhtä tasainen ja kaunis kuin Jonnalla, mutta tyydyttävä kuitenkin. Varsinkin suklaamoussekerros jäi todella matalaksi. Poitsumme tekemä suklaakoristeet onneksi vetivät huomion puoleensa, joten ei tarvinnut edes selitellä. Viimeistään maisteluvaiheessa tekemisen vaiva palkittiin. Kakku ei ollut yltiömakea, vaan hienostuneen makuinen ja oiva päätös juhla-aterialle.

Leivokset olivat niin tuhtia purtavaa, että kuvaa pienempikin pala olisi riittänyt per nassu. Arvioimme että jälkiruokaa seuraavasta määrästä riittää noin 12-16 palaa. Vuokanani toimi lasagnevuoka - proleipoja ;).

Ohjeet olen kopioinut Jonnan herkullisesta ja selkeästä blogista:


150 g tummaa suklaata
250 g voita
3 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja

Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä.
Kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi.
Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
Lisää kananmunat yksitellen ja kokoajan sekoittaen.
Lisää jauhot.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 20x30cm).
Paista 185°C noin 30 min. Anna jäähtyä hyvin.

100 g tummaa suklaata / valkosuklaata
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vispikermaa (tai Flora vispiä)
1 liivate

Sulata suklaa.
Vaahdota vispi.
Sekoita vaahdon joukkoon tuorejuusto ja hieman jäähtynyt sula suklaa.
Pehmennä liivate kylmässä vedessä.
Lisää liivate pieneen tilkkaan kuumaa vettä ja lisää neste koko ajan sekoittaen suklaavaahdon joukkoon.
Levitä brownies-pohjalle ja anna jähmettyä hyvin jääkaapissa. Meillä yön yli.

Riittoisuus: Yksi kerros halkaisijaltaan 22 cm:n kakkuun

LEMON CURD - MOUSSE

0,5 dl Lemon curdia (tai itse)
2 dl Flora vispiä
4 rkl sitruunamehua
1-2 liivatetta

Vaahdota vispi.
Sekoita vaahdon joukkoon lemon curd ja puristettu sitruunamehu.
Pehmennä liivate kylmässä vedessä.
Lisää liivate pieneen tilkkaan kuumaa vettä ja lisää neste koko ajan sekoittaen vaahdon joukkoon.
Levitä mousse tasaisesti suklaamoussen päälle ja hyydytä kylmässä. Meillä monta tuntia.

Riittoisuus: Yksi kerros halkaisijaltaan 24 cm:n kakkuun.

HUOM! Yksi liivate riittää, kun moussea käytetään esim. leivoksen päällimmäisenä kerroksena, mutta vaatii varmasti kaksi liivatetta, jos mousse tulee esim. kakun väliin.

KORISTEET

Sulata (tummaa) suklaata.
Laita pakastepussiin. Leikkaa pussin kulmaan pikkuruinen pursotusreikä.
Pursota leivinpaperille.
Laita jääkaappiin jähmettymään.
Tökkää leivosten päälle vasta juuri ennen tarjoilua jotta eivät sula/katkea.

Poikamme taiteili hienot koristeet. Rajasin koon etukäteen piirtämällä leivinpaperille suorakulmioita.

12 kommenttia:

  1. Upean näköiset leivokset! Ja hienot koristeet on poitsunne taiteillut leivosten päälle!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa juuri niin hyvältä, että tulee nälkä... Miten mahtaisi toimia kaupasta ostettava valmis lemon curd-tahna tässä?

    VastaaPoista
  3. Ooh, hienoja! Suklaakoristeet oikein kruunaa leivoksenne.

    VastaaPoista
  4. Yaelian: jos kurkkaat linkin taa niin Jonnalla on kyllä upeammat ja tasaisemmat, mutta ihan tyytyväisiä oltiin näihinkin. jokainen taitojensa mukaan :)

    Sirpale: huippuhyvää oli! nälkääs älä syö näitä, voi tulla huono olo. suosittelen alle jotain suolaista ;).

    me ostimme lemon curdin valmiina sieltä hillohyllyltä(linkki käyttämäämme reseptoinnissa) mutta halusin laittaa Polkkiksen linkin tuohon jos se jollekin olisi uusi ja haluaisi ruveta tekemään kaiken ihan alusta asti itse.

    Irenekin: samaa mieltä kruunaamisesta! ja eikös olekin paljon näyttävämpää laittaa koriste tuollalailla pystyyn erotuksena että laittaisi makaamaan leivoksen päälle.

    VastaaPoista
  5. Haa! Lapsityövoimaa! Hyvä hyvä.

    VastaaPoista
  6. Hienon näköisiä! Taidanpa meilläkin laittaa lapset ensi kerralla koristelutöihin :)

    VastaaPoista
  7. -stjtr- : sitä käytetään meillä aina kun voi! keittiön siivoamiseen osallistuvat (toistaiseksi) kovin nihkeästi...tyttö tosin ojentelee astianpesukoneesta lautasia ja kuppeja, mikä tekee meidänkin tiskikoneesta ergonomisen ;)

    Jonna: kiitosta vielä kerran herkullisesta ohjeesta. kyllä kelpsi sekä meille että papalle. vietiin loput vielä mukanamme seuraavan päivän kyläpaikkaan. hekin tykkäsivät :)

    VastaaPoista
  8. Oivoi, nämä sopivatkin päivän mielikuvaharjoitteeseen täydellisesti. Kun saan kuvitella miten leivoshaarukka lävistää tuon suklaisen pohjan...

    VastaaPoista
  9. Jams :) itsekin aloin kuvitella ja hiukan kaihertaisi syödä jotain makeaa...

    VastaaPoista
  10. slurps! :P~
    just mun makuuni...
    ei pahemmin kyl taida olla sitä laihisruokaa. ;)

    pakko kertoo, et kerrankin sanavahvistuksessa on oikee sana: hansu! VAU. :)

    VastaaPoista
  11. rakas pikkusisko-P: no joo, ei ihan laihdutuskamaa...:) mut jos positiivisesti ajattelee niin tossa ei ole hirveästi sokeria. ja ottais vaan pikkusen palan, varmaan :D

    VastaaPoista
  12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat