Viikonloppuna ylppäreiden jälkeen jäimme yöksi äitini luo. Aamulla kävin rokottamassa hänen runsasta raparperimaataan raskaalla kädellä. Nyt on pakkasessa monta pussillista valmiiksipaloiteltuja raparperinvarsia.
Tuoreeltaan tein osasta raparperiruukkuja, joihin sujautetaan myös pakkasesta niin ikään äitini vadelmia. Jätskipallon seurassa ruukut maistuivat oikein makeasti grillatun sapuskan jälkeen. Toimii hyvin muuten myös piknik-eväänä.
Tuoreeltaan tein osasta raparperiruukkuja, joihin sujautetaan myös pakkasesta niin ikään äitini vadelmia. Jätskipallon seurassa ruukut maistuivat oikein makeasti grillatun sapuskan jälkeen. Toimii hyvin muuten myös piknik-eväänä.
Alkuperäinen resepti löytyy Pirkan arkistoista, joskin minä puolitin nyt ohjeen ja lisäsin ruisjauhojen määrää vehnäisten vastaavien kustannuksella. Tällä tyylillä saa 6 tavallisenkokoista tai 10-11 minikokoista ruukkua, riippuen ihan siitä miten paljon leivonnan aikana syöt raakaa taikinaa. Minä paistoin ruukut silikonisissa muffinivuuissa, siitä hailakka väri.
Suositeltavaa, todella! Myös herra tai rouva Muurahainen suosittelee :).
Ruukku:
75 g voita
½ dl sokeria
pieni (tai ½) kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
½ tl leivinjauhetta
Täyte:
2-3 vartta (n.250g) raparperia pieneksi pilkottuna
100 g eli n 2 dl vadelmia
1/4 dl vettä
1 dl fariinisokeria
1/3 dl perunajauhoja
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna edelleen vatkaten. sekoita kuiva-aineet keskenään ja sekota edellisten sekaan. Laita taikinamöntti jääkaapin kylmään.
Lataa täytteen aineet pieneen kattilaan, sekoita hyvin ja kuumenna. Anna pulpahtaa liedellä kerran ja siirrä syrjään jäähtymään.
Painele taikina muffinivuokiin. Muista voidella vuuat jos käytät muita kuin silikonisia. Jaa täyte kuppeihin.
Paista leivonnaisia 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 10-20 minuuttia, riippuen leivonnaistesi koosta(kin). Irrota leivonnaiset jäähtyneenä ja tutustuta ruukku jätskiin. Kesän makua on, reilusti!
Jos muita raapparsperiohjetta kaipailet,
vilkuile vaikka näitä raparperi-tunnisteestakin löytyviä juttuja:
raparperikiisseliä inkiväärillä
vilkuile vaikka näitä raparperi-tunnisteestakin löytyviä juttuja:
raparperikiisseliä inkiväärillä
Kuka tarvitsee drinkkeihin sateenvarjoja tai sekoitustikkuja,
kun ne voi yhdistää pikkuruisissa raparperivarsissa :).
kun ne voi yhdistää pikkuruisissa raparperivarsissa :).
Ihania pikku ruukkuja! Miten se voisikaan olla muuta kuin hyvää, kun siinä yhdistyvät 2 loistavaa raaka-ainetta eli vadelma ja raparperi!
VastaaPoistaMuurahaisiin voi aina luottaa!
VastaaPoistaYaelian: sanoppa muuta! ja voita.
VastaaPoistaVeera: näin on! arvoisa Murkku vaan rupesi huutelemaan jo kavereitaankin paikalle. siinä vaiheessa ruukut nostettiin ruohikolta pöydälle, sillä mistäs sitä tietää millaista suursyömärijoukkoa hänen kaveripiirinsä on ;)
Tosi kauniita ja varmasti maistuvia leivoksia!
VastaaPoistaElsbet: kiitos, sitä ne olivat!
VastaaPoistaOi vitsi miten ihanan näköisiä noi ruukut! Sopivan simppeli ohjekin. Täytynee testata heti kun ehtii :)
VastaaPoistasimppeliä ja hyvää on kyllä. monesti on mukava huomata näiden kahden yhdistelmä :)! myös raparperin ja vadelman yhdistelmä tuntuu mukavalta, makunakin.
VastaaPoistaVau miten upean nakoisia!
VastaaPoistakiitos Susa. kivaa vaivattomasti!
VastaaPoistanamskis. :P~
VastaaPoistanäyttää ja kuulostaaaaa niiiiiiiin mun jutulta.
mut hei, eikö se oo herra murkku... eikös ne rouvat pysyttele pelkästään keossa ja miehet liiku muuallakin? ;)
Nyt mä haluan näitä. Mitenhän se järjestyisi...
VastaaPoistapikkusisko-p: no siitä sit vaan kun sulla on takapihalla se raparperitaivaskin. on oikeesti tosi iisejä tehdä!
VastaaPoistaainoastaan rouva kuningatar pysyy keossa. mun käsittääkseni kaikki työläiset (sekä miespuoliset että hedelmöittymiskelvottomat naispuoliset - näin muurahaisammattiterminologiaa käyttäen;)) suhaa maailmalla. mut en oo varma.
täytyis lukea se loistava "Muurahaiset" uusiksi.
Jams: ei muuta kun leipomaan!
Enpäs ole tullut koskaan pakastaneeksi raparperia, mutta ilmeisesti se käy ihan vaan pilkkomalla varret valmiiksi, muuta esikäsittelyä ei tarvita?
VastaaPoistaKetturouva: minä vaan pilkon varret valmiiksi paloiksi ja pakastan pusseissa. ovat aika vetistä kamaa kun pois ottaa (jos antaa sulaa kunnolla ennen käyttöä), mutta tämäntyyppisiin ruokiin oikein passeleita, kuten myös kiisseliin, vispipuuroon, jne. sekoitustikuiksi niistä ei enää ole, vaikka pakastaisi kokonaisenakin ;)
VastaaPoistaLuin muuten ihan uutena tietona minulle, että raparperin varret pitäisi kiertää kokonaisina pois. Olen äidin kasvimaalla harrastanut varsien pätkimistä puukolla, mutta nämä jäljellejääneet tyngät voivat kuulemma pilaantuessaan houkutella paikalle tauteja ja tuholaisia. lähde: http://www.pellervo.fi/pellervo/5_99/ensiherk.htm
Herkulliset kuvat tässä postauksessa, samoin kuin tietysti muissakin.
VastaaPoistaTein noita ruukkuja ja erinomaisen hyvä maku tuli ruisjauhoista. Kiisseli onnistui myös hyvin ja pidin yhdistelmää onnistuneena. Kiitos vinkistä!
katriina: voi kun kiva kuulla! olipas mukavaa että palasit tänne kertomaan!
VastaaPoistaitsekin tykkäsin että ruisjauho toi kivaa makua taikinaan, samoin inkivääri kiisseliin.
tulinpas iloiseksi!