Sivut

maanantai 8. helmikuuta 2010

Suomalaista lähiruokaa - strutsia - balsamicoituna ja wokattuna


Sulatimme vihdoin ja viimein männäkeväänä Enonkoskelta ostamamme strutsi-fileen pakkasesta. Ja voi pojat että oli hyvää! Tulemme taatusti tekemään ostosreissuja jatkossakin tämän ison linnun lihan perässä.

Liha oli upean punaista, kuten raakana kuvatusta, lopputulokseltaan hiukan valjusta kuvasta voi huomata. Suutuntuma pihvinä paistetussa strutsissa oli hiukan nautaa karkeampi. Jos emme olisi tienneet mitä syömme, olisimme veikanneet ensimmäisenä lehmää.

Tiesittekö muuten että englanniksi strutsi on ostrich. Me emme tienneet vielä pari päivää sitten.

File taipui kolmelle syömäkerralle, tässä niistä kaksi.

Täältä löytynyttä ohjetta muokattiin hieman, näin:

STRUTSIPIHVIT BALSAMIVIINIETIKKA-HUNAJAMARINADILLA

ranskaksi kuulemma: Steak d'autruche au vinaigre balsamique et au miel

3 strutsin sisäfilepihviä
3/4 dl balsamiviinietikkaa
4 rkl huoneenlämpöistä hunajaa
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl revittyjä tuoreita basilikanlehtiä
1 tl sinappia

Sekoita marinadinainekset keskenään. Laita vaikkapa muovipussiin yhdessä strutsipihvien kanssa. Anna marinoitua jääkaapin viileydessä 2-4 tuntia. Meillä mentiin kahden tunnin voimalla.

Pyyhi marinadi pois pihvien yltä. Grillaa pihvit tai tavallamme paista valurautapannulla korkealla lämpötilalla. Ottaa yllättävän kauan, noin 4-5 minuuttia per puoli paistella strutsi roseeksi.

Me tarjosimme pihvit ryppyperunoiden ja mojon kanssa.

Strutsitilan emännän vinkkamaa wokkaamista kokeilimme työpäivän päätteeksi ja nyt lapsemmekin innostuvat strutsin lihasta. Pyysivät jopa lisää. Oli kyllä aikuisistakin hyvää ja helpottavan nopeaa.
SIMPPELI, HERKULLINEN STRUTSIWOKKI

rypsiöljyä
strutsin sisäfilettä suikaloituna
soijakastiketta
valmiita wok-vihanneksia pakkasesta
sipuli lohkottuna
mustapippuria ja suolaa
nuudeleita

Paista strutsinlihasuikaleet pikaisesti, muutaman minuutin, kuumassa wokkipannussa öljyssä. Lorauta joukkoon soijakastiketta. Ota lihat pois wokista.

Lisää hiukan öljyä wokkiin ja paista siinä ensin sipulit. Lisää vähän myöhemmin pakastevihannekset. Lorauta taas soijaa sekaan ja tarkista makua vielä mustapippurilla ja suolalla.

Nakkaa vihannekset lautaselle nuudeleiden ylle ja lisää lihat. Nautiskele syömäpuikoilla.

14 kommenttia:

  1. Strutsi on kyllä niin hyvää, ehdottomasti oma lempilihani. Kiva nähdä että muutkin tykkää :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää tosiaankin ihan naudanlihalta noissa kuvissa.Syksyllä kävin täällä strutsifarmissa,aika isoja ovat!

    VastaaPoista
  3. Heh, todellista Suomalaista lähiruokaa ;D No, tässä tapauksessa tietysti kyllä! Strutsi kyllä makuna kiinnostaisi. Pitääpä katsoa jos saataisiin strutsitila osutettua matkan varrelle hiihtolomamatkalla.

    VastaaPoista
  4. Hurja mötkäle :) Strutsia en ole koskaan laittanut, kieltämättä!

    VastaaPoista
  5. Karjalanpiirakka: olemme tehneet strutsia aiemminkin, täällä http://sillasipuli.blogspot.com/2008/11/grillattua-strutsia.html , mutta taisimme vetää silloin linnun kuivakaksi tai jotain kun makuelämys ei päässyt tämänkertaisen tasolle. tai sitten liha vain ei ollut yhtä hyvää. mutta kyllä, tykätään tavallasi kovasti!

    Yaelian: isoja, kaunissilmäisiä ja nopeita! :)

    Rva Patalintu: tarkemmin ajateltuna eihän ne meiltä kotoa ole lähiruokaa, mutta Jukan isän luona ollessa kyllä. suosittelen piipahtamaan!

    Nelle: reipas 660 g sitä ihteään! suosittelen kokeilemaan kun tilaisuus raottaa oveaan. herkkua!

    VastaaPoista
  6. Mä en ole tainnut koskaan Suomessa nähdä missään strutsia mutta Sveitsissä sitä tuli syötyä useamminkin. Hyvää oli! Saisikohan sitä näiltä leveysasteilta, ettei tarvitsisi Enonkoskelle asti lähteä ruokaostoksille...

    VastaaPoista
  7. Huh näyttää ihanalta! Itse olen syönyt strutsia Saksassa, mutta tätini mies paistoi sen aika sitkeäksi. Tämän innoittamana voisin kyllä ehdottomasti kokeilla uudeellenkin.

    VastaaPoista
  8. Emma: Sveitsistä juuri tuleekin ihan ekana mieleen strutsit ;).

    en tiedä yhtään saatavuudesta kotimaisena, vakuumipakkauksena saa pakastealtaista. oman ekan strutsimme ostimme taannoin Espoon Kivenlahden Lippulaivasta.

    Pitkä: eikä vain näytä! fileen voi jättää hyvinkin roseeksi eikä taatusti ole sitkeää. suosittelen kokeilemaan!

    VastaaPoista
  9. Herkullista ja ellei strutsia ole saatavilla tepsii ohjeesi muillekin punaisille lihoille miksei kalkkunallekin.

    Lukaisin postauksia taaksepäin myös ja kiitos hienoista ruuista ja vinkkejä saa tietysti aina siinä sivussa.

    VastaaPoista
  10. arleena: no mikä jottei taivu ainakin noille punaisille lihoille.

    ollos hyvä vaan :)- kiva jos meiltä saat kokeneena kokkaajanakin jotain vinkkiä!

    VastaaPoista
  11. teremorohei! asiasta aivan toiseen pannuun tahi kukkaruukkuun; en tiedä mitä hemmetin kautta tälle sivulle päädyin, mutta silmään iski tieto siitä, että käytte (?) cruisingeissa affenanmaalla. mää täällä saarella tuuliajolla yritä eloani tänne juurruuttaa... joten jos olen täällä jäljellä/autollinen/hengissä, säästän linkkisi ja käyn vakoilemassa, josko teikäfinskit voipi bongata meikähihhulin täällä kesällä.
    hyviä pöperöitä ja talvenjatkoja toivoen; pia the bunny

    VastaaPoista
  12. teremoro! varmaan Polkkapossun sivuilta, koska siellä muistaakseni oli juttua siitä että olemme Affenanmaalla cruisailleet. tosin emme enää lasten jälkeen eli kuuteen vuoteen. sääli sinänsä, sillä noista reissuista on auringon kultaamia hauskoja muistoja - alkoholillakin oli osuutta asiaan ;). eipä sitä tiedä vaikka joku kesä taas lähtisimme. se olisi NIIIIIIN kivaa.

    hyviä syöminkejä sinne pannukakun luvatulle saarelle!

    VastaaPoista
  13. Strutsi on todella hyvää ja loistavaa lähiruokaa. Olemme vierailleet lukuisia kertoja pälkäneellä syrjysen strutsitilalla http://www.strutsitila.com/ hamstraamassa pakastinta täyteen. Heillä on tarjota strutsista fileet, paistit ja palvilihat. Heillä on myös ylämaankarjaa.

    Ensimmäisillä vierailukerroilla meille esiteltiin taulukko, missä strutsinlihan ravintoarvoja ja hivenaineita verrattiin muihin lihoihin - terveellisintä lihaa näytti olevan, eli vähiten rasvaa, eniten proteiinia jne jne.

    Soveltuu muuten loistavasti kesän grillaushetkiin :)

    VastaaPoista
  14. Chef Malx: kiitos Pälkäneen vinkistä! sielläkin nurkilla tulee käytyä, ja ylämaan karjakin kiinnostaa!

    grilliin nakkaamme strutsia ehdottomasti tulevaisuudessa!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat