Sivut

maanantai 25. lokakuuta 2010

Reilua meininkiä

Reilun kaupan viikko on pamahtanut käyntiin tänään. Sen kunniaksi saimme postipakettilähetyksessä sokereita, jotka on tuotettu Reilun kaupan sääntöjen mukaan. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että tuottajille on maksettu käypä hinta, lapsityövoimaa ei ole käytetty ja tiukkoja ympäristökriteereitä on noudatettu. Lisää tietoa Reilusta kaupasta ja tuotteista löytyy täältä.

Reilun kaupan tuotteet tunnistaa logosta, jossa mustalla pohjalla on vihreää ja sinistä. En ollut koskaan ennen katsonut logoa niin tarkasti, että olisin tajunnut siinä kuvattavan vilkuttavaa ihmistä.
Meidän keittiöstämme löytyy aina Reilun kaupan kahvia ja kaakaota, joista jälkimmäinen on luomua. Myös mausteita, mm. vaniljatankoa on ostettu Reilun kaupan merkillä varustettuna. Banaanit ostamme vain Reilun kaupan versioina, muut jäävät armotta kauppaan. Mitä teillä ostetaan Reilun kaupan merkkisinä?

Postilähetyksen erilaisista ruokosokereista on tehty mm. mesiangervobebejä ja crème brûléeta. Jälkimmäisestä juttua myöhemmin.
Reilua alkavaa viikkoa!

8 kommenttia:

  1. Itse haluan ainakin suklaissa valita Reilun kaupan merkillä varustetun.

    Voisin hyvin koittaa tuota kahvia, jos teillä on päädytty ihan sitä juomaan niin se on varmaan oikein hyvääkin! :)

    VastaaPoista
  2. Tuo kahvi tuntuu jakavan ihmisiä. Itse tykkäämme siitä kovasti, mutta me olemmekin vahvan kahvin ystäviä.

    Yritin viedä Reilun kaupan kahvia myös työpaikalleni viime keväänä. Yksi ihminen ei pitänyt sen mausta ja tämän jälkeen kahviksi määriteltiin Kulta Katriina ja Juhla Mokka. En ollut paikalla itse kun tästä määrittelystä keskusteltiin, mutta Reilun kaupan kahvia oli tituleerattu mm. halpis kahviksi. Onneksi läheinen työkaverini oli ollut tilanteen tasalla ja kertonut mistä Reilussa kahvissa todella on kyse :).

    Vieraamme tunnistavat kyllä kahvin poikkeavan maun ja yleensä sitä on kiitelty.

    Kokeilimme jotain toistakin Reilua kahvia ennen tähän päätymistä joka ei ollut makuumme. Paha vaan kun en muista mitä.

    Mutta siitä vain kokeilemaan Johanna!

    VastaaPoista
  3. Miun keittiössä ei taida olla mitään Reilua (paitsi nyt nuo samaiset sokeripakkaukset). Nykyään kun ruuan tarttis olla kuulemma luomua, lisäaineetonta, lähiruokaa ja vielä Reiluakin yhtä aikaa, niin väkisinkin keskittyminen ruokakaupassa herpaantuu, eikä kaikkia noita pysty vaalia ;).

    Tosin se DanSukkerin ruokosokerisiirappi on älyttömän hyvää kamaa!

    Kahvin kohdalla Reilua kauppaa parempi sertifikaatti on muuten UTZ CERTIFIED. Siitä voi lukea esim tuolta: http://consumer.utzcertified.org/index.php?pageID=201

    VastaaPoista
  4. Mari: Pointtisi on hyvä! Silti esimerkiksi banaanin kohdalla valinta on helppo: se ei voi olla lähiruokaa (Suomessa), se ei sentään sisällä lisäaineita, joten Reiluus on iso pointti. Toinen juttu onkin sitten se pitäisikö meillä ostaa banaaneja kun esimerkiksi tähän aikaan on saatavilla kotimaisia omppujakin.

    Kaakaossakin luotan Reiluun kamaan kun se samaan aikaan on myös luomua.

    Ruoka on aina valinta, täytyy vain valita itselle paras vaihtoehto ja olla ottamatta stressiä. Vaihtoehtoja on silti hyvä pohtia.

    Kävin katsomassa tuota UTZ sertifikaattia, kiitos vinkistä. Ero Reiluun kauppaan ei oikein kirkastunut. Osaatko kertoa enemmän? Tai joku muu?

    VastaaPoista
  5. Tuon UTZ:in edut kahvin kohdalla on lyhyesti siinä, että se on erityisesti kahviin erikoistunut järjestelmä. Koska kahvi esim. kasvaa vaikeissa maastoissa, jotka asettaa työntekijät erilaisten riskien kohteeksi kuin jonkin muun tuotteen viljelyssä, UTZ on yksinkertaisesti kahvin kohdalla kattavampi.

    Haa, viitaanpa tässä välissä itseeni! ;) Eli täältä lisää kahvin sertifiointijärjestelmistä: http://www.pauligcafe.fi/posts/15

    (Älä välitä tekstin muotoiluista, jotka on menneet jossain välissä ihan sekaisin musta riippumatta.)

    VastaaPoista
  6. Meillä käytössä on reilun kaupan Puro-kahvi, joka on aivan mahtavaa! Olen huomannut, että sitä käyttävät myös monet ravintolat ainakin täällä Helsingissä. Paha vain, kun kahvia taitaa pystyä ostamaan enimmäkseen vain erikoisliikkeistä. Mutta jos joskus liikutte esim. Hakaniemen kauppahallissa, niin käykää ostamassa sieltä kahviputiikista. He jauhavat sen valmiiksi paikanpäällä. Hinta on ihan toista luokkaa kuin kauppojen kahveissa, mutta koska juon sitä vain kupin päivässä, olen ajatellut, että olen luksukseni ansainnut.

    Sanonpa vielä, että en ole ollenkaan samaa mieltä UTZ-sertifikaatista. Se on pelkkä kauhvifirmojen yhteisviherpesun väline. Reilun kaupan kriteerit ovat niin ympäristön kuin ihmistenkin suhteen paljon kattavammat, myös kahvissa. Huomasin muuten, että Suomessa on käymässä reilun kaupan viljelijä Malawista. Kun näkee tällaisia haastatteluja http://www.kepa.fi/uutiset/7944 reilunkaupan hyödyistä, niin vakuuttuu vain lisää. Käykääpäs lukemassa.

    VastaaPoista
  7. Joo kyllä tää utzin ja reilun kaupan ero on siinä mielessä selkee että utz-järjestelmässä homman toimimista valvoo yritykset itse, kun taas reilussa kaupassa valvonta on ihan ulkopuolisen käsissä.

    Kyllä kai yritykset itse paukuttaa sitä miten "eettisiä" ne ovat jos saavat itse valvoa kahvin viljelyä. Mitäs jos paikalle tulisikin joku muu taho tarkistamaan miten homma toimii?

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoisia pohdintoja ja viittauksia. Kiitos kaikille!

    Täytyykin Heidi joskus kokeilla tuota Puro-kahvia. Käymme kyllä tämän tästä Hakaniemen Hallissa, viimeksi lauantaina.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat