Sivut

maanantai 20. joulukuuta 2010

Jouluisa karitsa synttärimenussa

Jukalla on syntymäpäivä hetki ennen Joulua, seuraavana päivänä molempien siskojeni synttäreistä. Joulukuu on meille siis melkein pelkkää juhlaa. "Yhteissynttäreitä" vietettiin reilu viikko sitten Uudessakaupungissa ulkona syöden. Kahdentoista hengen seurueemme toi välittömästi mieleeni Italian: koolla on yhtäaikaa paljon rakkaita ruokapöydän ympärillä keskustellen, väitellen, muistellen ja nauraen. Eläen!

Männäviikonloppuna halusimme vielä hemmotella miestä oman perheen voimin. Päivään kuului sitä myöden mm. aamupala sänkyyn ja illalla juhlamenu. Melusta huolehti tällä kertaa uhmakiukkuava kolmivuotiaamme.  

Juurekset ja jouluisat mausteet levittivät upeaa tuoksua kotiimme! Nälkä kasvoi hurjaksi odotellessa.

kasviskeitto paahdetuista juureksista

maustepippurilla ja neilikalla maustettua karitsaa
porkkanapyre

lakritsainen uunivanukas mukulaselleriraasteella

Kun selitin mitä porkkanapyreeseen tulee, 6-vuotias poikamme totesi ykskantaan: "Siis porkkanamuussia." Jälkiruoka on oma sovellus, joka muuttui matkan varrella melkoisesti. Siitä lisää joskus myöhemmin. Lammas oli poitsummekin mielestä hurjan hyvää. Aikuiset pitivät kaikesta, paljon.

Karitsa tehtiin meillä pakastimen sisällön vuoksi selkäpalasta. Potka olisi ollut lautasella mukavamman näköinen, mutta tämäkin kelpasi vallan mainiosti! Resepti löytyy Helsingin Sanomien nettiarkistosta tai Ruokatorstain Joulu-kirjasta.
MAUSTEPIPPURILLA JA NEILIKALLA MAUSTETTUA KARITSAA

4 karitsanpotkaa (á 350 g) tai muuta luista karitsanlihaa, esim. lapaa
Haudutusliemi:
1-2 l vettä
1 1/2 rkl suolaa (enempi olisi parempi)
1 tähtianis
8 maustepippuria
4 kokonaista neilikkaa
1 porkkana
100 g selleriä
100 g palsternakkaa

Ruskista potkat paistinpannulla ja laita ne uuninkestävään vuokaan. Kaada päälle vesi ja lisää joukkoon paloitellut juurekset, mausteet ja suola. Hauduta 175-asteisessa uunissa noin 3 tuntia. 

Tarjoilu:
2 tomaattia
70g cashewpähkinöitä
1 ruukku ruohosipulia

Halkaise tomaatit ja poista siemenet sekä kannat. Kuutioi tomaatit. Paahda cashewpähkinät kuivalla pannulla ja rouhi ne. Hienonna ruohosipuli. Ota haudutuslientä kattilaan noin 3 dl ja keitä sitä kasaan, kunnes jäljellä on 1 dl. Lisää joukkoon pähkinät, ruohosipuli ja tomaattikuutiot. Annostele seosta karitsan päälle.

Tarjoa karitsa esimerkiksi porkkanapyreen kanssa. Meillä porkkanapyreeseen keitettiin pelkkiä porkkanoita. Juurekset soseutettiin sauvasekoittimella notkistaen kermalla. Houkuttelevan oranssinen herkku maustettiin tuoreella timjamilla ja ruususuolalla.

2 kommenttia:

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat