Sivut

maanantai 21. helmikuuta 2011

Sydän lautasella

Meillä meni viime lauantai ruokashoppaillessa Helsingissä, kuten naamakirjaseuraajamme jo tietävätkin. Kaikenmoista herkkua ja vielä herkumpaa tuli ostettua jääkaappiin, pakastimeen ja kuivakaappiin. Kyllä meidän nyt kelpaa!

Kaiken tämän hamstraamisen päälle kävimme vielä koko perheen voimin nautiskelemassa Ravintola Juuressa. Minä olen tuolla syönyt ennenkin, mutta muulle perheelle kerta oli ensimmäinen.  Meille tarjottiin oikein hyviä, selkeitä makuja ja miellyttävää palvelua. Inspiroiduimme ravintolakäynnistä kotikokkaamiseenkin asti, mutta siitä lisää postauksen lopussa.
Ennen alkupaloja saimme pöytäämme leipäsiivulajitelman, josta ehdottomana kunkkuna esiin nousi Good Pie Bakeryn Tyrni-mallasleipä. Kävimme hakemassa sitä Puodista kotiinkin ruokailun päätyttyä.

Alkuun maistelimme uteliaisuudesta tuoremakkaraa votkasinapilla, sekä pintasavustettua villiporon sydäntä ja pihlajanmarjahyytelöä. Molemmat keräsivät kiitosta aikuisilta!
Pääruuaksi me vanhemmat otimme Revittyä luomukaritsan lapaa, kurpitsapannukakkua ja luuydinkastiketta. Kummastelimme ideaa yhdistää pannukakku pääruokaan, mutta se toimi kurpitsaisena hienosti! Kokonaisuutena ruoka oli oikein maistuva, joskin lammaspala ehkä pikkuisen tylsä pidemmän päälle. Pienempikin lammaspala olisi riittänyt.
Lapset puolittivat annoksen, joka sisälsi Viskilän kukonpoikaa ja persiljapyrettä, palttukrutonkeja sekä savuolutkastiketta. Ottaisin ehkä tämän seuraavaksi itsellekin. Kukon pinta oli ihanan rapea kaikessa ohuudessaan ja persiljapyre hienon makuista. Ja mikä upea vihreä väri! Palttukrutonkeja kokeilemme taatusti jonain päivänä kotonakin.
Lapset olivat alkuun pettyneitä kun listalla ei ollutkaan appelsiinimehua, mutta kuultuaan mansikkamehusta heidän silmänsä suurenivat innostuksesta. Mehu on lisäaineetonta.  

Minä nautin lounaalla kokonaisuuteen oikein hienosti osuvaa Uusi-Seelantilaista, Pinot Noir-rypäleestä tehtyä punaviiniä. Mietin  miksi viini on nettisivuilla luokiteltu otsakkeen "Finnish Wine Maker" alle, kunnes Alkon sivuilta luin helsinkiläisen Outi Jakovirran työskentelevän ko viinitilalla. Jukka siemaili Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Savua, joka matsasi kuulemma todella hyvin savuisen poron kanssa.
Inspiroiduimme ravintolakäynnistä niin paljon, että päätimme sulattaa pakastimen uumenista karitsan sydämen ja kokeilla Nelosen Master Chef-sivuilta löytyvää Juuren sydänreseptiä kotona. Lopputulos oli makuumme oikein hyvä! Liha on ihanan pehmeää ja savunmaku selkeä. Jukan mielestä sydän jäi hiukan liian punaiseksi, minä taas tykkäsin siitä juuri tällaisena. Me tarjoilimme sydänpalat ruuan alkuun  mustaherukkasiirapin kanssa. Tuo siirappi on myös Juuren keittiöpäällikön Antti Ahokkaan resepti.

PINTASAVUSTETTU KARITSANSYDÄN

1 karitsansydän
leppäpuruja ja sokeria foliossa savustuspöntön pohjalla,
jääkylmää 10% suolalientä jossa on jääpaloja (laitoimme sen verran että sydän peittyi)

Ota sydämeen kevyt väri parilalla tai paistinpannulla. Laita savustuspönttö/savustuslaatikko tulille ilman ylintä ritilää. Asettele sydän ritilälle. Kun pöntössä on savua, laita sydän pönttöön muutamaksi minuutiksi kunnes savu näkyy pinnassa. Meillä sydän viipyi grilliin asetetussa savustuslaatikossa viisi minuuttia. Ota sydän heti pois ja upota välittömästi kylmään suolaliemeen. Anna sydänten maustua liemessä yön yli jääkaapin kylmyydessä.

4 kommenttia:

  1. Hitsit, olisi poron sydäntä pakastimessa. Ja aina välillä olen miettinyt, että mitäs kummmaa siitä voisi laittaa. Tämä kuulostaa rohkealta mutta hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Tusla: Minusta sydän pääsi tässä kyllä oikeuksiinsa!

    Työkaveri mies on kotoisin Lapista ja hän kuulemma kehuu että parhaat käristykset tulevat sydämestä tehtynä.

    VastaaPoista
  3. Eilen tuli savustettua muutama karitsan sydän (7min.). Tänään laitamme niistä suokaleita iltasalaattiimme. Tuoksu oli taivaallinen ja makukin kiitettävä. kiitos ohjeesta.

    Karitsan munuaisista ja joskus possunkin olemme tehneet Hesarin Ruokatorstai-kirjan mukaan munuaiskeittoa. Muuten teemme kyseisellä ohjeella, mutta jätämme yrttijuuston ja ruokakerman pois, koska keitto on mielestämme silloin maukkaampaa.

    VastaaPoista
  4. Kiitos keittovinkistä. Täytyykin tutkailla ohjetta Ruokatorstaista.

    Oli tosi mukavaa kun palasit kommentoimaan myös ohjetta!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat