Sivut

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Paella ja elämän mahla

Intouduimme männäviikonloppuna vihdoin kokeilemaan paellapannuamme, kun saimme kaveriperheen kylään. Olemme tehneet tuota espanjalaista herkkua ennenkin, melko öljyisin ja lattein lopputuloksin.

Nyt käytetty resepti on Mestarit Keittiössä opuksesta, Paul Gaylerin osuudesta. Ruuan alustussanoissa painotetaan pannun, paellan, merkitystä ruuan valmistuksessa. Tarpeeksi iso ja matala pannu takaa riisin kypsymisen ohuena kerroksena. Riisin kypsennyksestä annetaan myös ohjeita: jyviä ei saa rikkoa sekoittamalla, eikä täkkelystä huuhdota pois ennen valmistuksen aloittamista.

Meillä meni koko pannuun 100 g chorizoa, joka oli tuplaten alkuperäiseen määrään verrattuna. 150 grammaakaan ei olisi varmaan liikaa. Kalaa paellamme ei sisältänyt lainkaan kylämme valikoimien vuoksi, mutta lisäsin sen alla olevaan ohjeeseen jos se jollekin tulisi tarpeeseen. Simpukat olisimme halunneet lisätä näyttävyyden vuoksi kuorineen, mutta Nummelan kauppojen valikoima päätti toisin. Mukaan huljautettu itsekeitetty kalaliemi kaivettiin esiin pakastimen kätköistä. Tässä esitetty resepti on siis hieman poikkeava alkuperäisestä, mutta silti hurjan hyvä! Suosittelemme lämpimästi ja niin tekisivät varmaan vieraammekin, sillä kaikki söivät ainakin kolme annosta.

Paella pannumme on halkaisijaltaan 38 cm ja korkeudeltaan 5 cm. Tilavuus riitti juuri ja juuri tämän setin valmistukseen.

PAELLA

1,4 litraa kalalientä
2 reilua ripausta sahramia
3 valkosipulinkynttä murskattuna
vajaa 1 dl oliiviöljyä
100-150 g mausteista chorizoa pieninä paloina
2 pientä laakerinlehteä
1 sipuli hienonnettuna
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
(300 g merikrottifileetä 2 ½ cm kuutiona)
250 g pieniä mustekaloja (tai meillä mustekalarenkaita) paloiteltuna
6 tomaattia
1 tl paprikajauhetta
450 g (noin 5 1/4 dl) risotto- tai paellariisiä
200 g simpukoita
noin 25 tiikeriravunpyrstöä
50 g vihreitä papuja
sitruunalohkoja

Kalttaa tomaatit. Poista siemenet ja pilko niiden malto.
Kaada kalaiemi kattilaan, lisää sahrami ja 1 murskattu valkosipulinkynsi. Kuumenna kiehuvaksi. Hauduta 5 minuuttia.
Kuumenna sillä aikaa ½ desiä öljystä paellapannussa (tai wokissa). Lisää makkarapalat, loput valkosipulista sekä laakerinlehdet. Paista miedolla lämmöllä 1 minuutti.
Lisää sipuli sekä paprikat ja jatka paistamista 5 minuuttia.
(Jos sinulla on kalapaloja, lisää ne nyt ja paista 2-3 minuuttia).
Nosta lämpöä. Pane pannuun mustekalat ja paista 2-3 minuuttia. Lisää tomaatit, paprikajauhe ja loput öljystä. Jatka paistamista 4-5 minuuttia. Tätä tomaattiseosta kutsutaan kuulemma sofritoksi.
Ripottele riisi tasaisesti pannussa olevien ainesten joukkoon.
Kaada kuuma liemi pannuun. Lisää simpukat ja tiikeriravunpyrstöt.
Vähennä lämpöä ja kypsennä paellaa 15-20 minuuttia. Riisin tulee olla pehmeää, mutta vielä kiinteää. Lisää tarvittaessa kalalientä tai vettä. Tärkeää on, ettet sekoita seosta lainkaan. Käyt vain välillä ravistamassa pannua. Riisi muodostaa pohjaan kullanruskean seoksen, jota kutsutaan kuulemma nimellä soccarat.
Sekoita pavut muiden ainesten joukkoon varovasti nostelemalla, kun kaikki neste on imeytynyt.
Laita sitruunalohkot kaiken päälle. Niitä voi sitten puristella oman annoksensa ylle.
Nosta paella pöytään ja nautinto voi alkaa!
Ruokajuomana me aikuiset nautimme Espanjan Kataloniasta tulevaa Savia Viva Familia Xarel.lo luomuvalkoviiniä. Savia viva tarkoittaa elämän mahlaa.Viinin hapokas, kuiva ja selkeästi sitruksinen maku passasi erinomaisesti paellan kanssa yksiin.  Pullo musta-keltaisine etiketteineen lie helppo muistaa, kun jatkossa pohtii paria vastaaville ruuille.

11 kommenttia:

  1. Mulla on Espanjasta aikoinaan ostettu paellapannu,ja vasta nyt muistin sen tämän postauksen yhteydessä,niin pitkä aika on siitä kun viimeksi sitä käytin;D

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Minä tein viime kesänä Paellaa paellapannussa kaasugrillissä kans onnistuneesti. Se on vaan ihana ruaka kun se on hyvää! ( ja päinvastoin...)

    VastaaPoista
  4. Yaelian: joskus nuo unhottuu kun tuota keittiötavaraa on melkoisesti :).

    Nanna: Mekin aiomme kesällä kokeilla uudestaan grillillä, nyt kun on hyvä ohje. Viime vuonna homma meni tosiaan pieleen. Syynä oli varmaan resepti.

    VastaaPoista
  5. Yritin tuosta kuvasta tihrustella, että ilmeisesti keraamisella liedellä valmistitte paellanne. Näyttää paellapannu aika samanlaiselta kuin omakin Espanjasta vaihtovuoden jälkeen raahaamani, mutta jotenkin olen arastellut sen käyttöä omalla kotiliedellä, mutta ilmeisesti toimii keraamisella tasolla? Toimisikohan myös valurautaliedellä?
    Herkulliseltä näyttää joka tapauksessa!:) /Elina

    VastaaPoista
  6. Meillä on Elina kaasuliesi. Ajattelimme että ongelmaksi saattaisi muodotua se, ettei mikään "levyistämme" ole pannulle tarpeeksi leveä, mutta hyvinhän tuo kypsyi!

    Empä osaa sanoa soveltuvuudesta muille liesille. Grilliä pitäisi kestää ainakin, sen kysyimme itseämme varten.

    VastaaPoista
  7. Mistä olet muuten tuon pannun ostanut? Ja voitko suositella jotain paikkaa mistä noita kannattaisi metsästää?

    VastaaPoista
  8. Lontoosta Borough Marketista. Enpäs tiedä mistä vastaavia saa, netti lie pullollaan :). Tuo ei meinaten paina paljon mitään, joten paketin lähettäminen ei lie hurjan kallista.

    VastaaPoista
  9. Höh, tuon kun olisin tiennyt viimeksi Lontoossa käydessäni. :P

    VastaaPoista
  10. Lasse tänään nähtiin ihan samanlaisia paella-pannuja Eiringillä Helsingissä. Meidän kokomme puuttui, mutta siellä oli sekä pienempiä että isompia. Jos vielä kiinnostaa niin käy korkeavuorenkadulla katsomassa!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat