Sivut

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Lihapiirakka karitsanmunuaistäytteellä

Kaikki taivaan merkit osoittivat tekemään tätä ruokaa. Grillilammasta jäi hiukan, munuainen jollotti toistaiseksi tyhjänpanttina ja couscousia löytyi valmiiksi tehtynä. Friteeraausrasvakin oli vasta kerran (/3) käytetty. Uusi musta-sivusto hakee jämäkokkia, mutta setin kasvispitoisuus ei taida oikein riittää.

Makuoletus munuaislihisten suhteen oli hieman varauksellinen, vaikka monista Jasun resepteistä olen tykännytkin. Tämäkään ei onneksi pettänyt, joskin meillä maustepippuri uupui ja riisi vaihtui couscousiin. Oikein hyvää oli, munuainen toi lihatäytteeseen hienon pikantin maun. Jasu oli kylläkin saanut leivottua torvistaan paljon kauniimpia. Taikinan resepti on alunperin Mimmin keittiöstä. Se oli tosi helppo leipoa ja työstää muutenkin. Jos tälleinen sisäelintäyttö ei inspiroi, taikinan voi toki täyttää oman mielen mukaan.

LIHIKSET MUNUAISTÄYTTEELLÄ
9 kpl ei niin tasakokoista lihistä

TAIKINA
1,5 dl maitoa
1,5 tl kuivahiivaa
0,13 dl öljyä
0,5 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
3,5 dl jauhoja (meillä 2 dl vehnäjauhoja ja 1,5 dl sämpyläjauhoja)

TÄYTE
1 munuainen
75 g kypsää lampaan lihaa
1 pieni sipuli raakana, pieneksi pilputtuna
2-3 rkl kypsää couscousia
timjamia
suolaa
mustapippuria (mieluummin maustepippuria jos on)

friteeraukseen rypsiöljyä

Lämmitä maito, lisää öljy, sokeri ja suola. Lisää jauhoihin kuivahiiva. Alusta jauhoilla kimmoisa tasainen taikina ja anna taikinan kohota hyvin lämpimässä paikassa reilu ½ tuntia.

Paista munuainen. Jauha se ja liha tasaiseksi seokseksi. Lisää mausteet.

Kaulitse taikinasta LP-levyn kokoinen lätty (Chez Jasun vinkki). Jaa se prikuulleen samankokoisiin osiin tai sitten vedät ihan tunteella kuten minä. Nakkaa jokaisen kolmion keskelle täytettä ja nipistele taikina kiinni "torveksi". Anna nousta liinan alla.
Kuumenna rypsiöljy paksupohjaisessa kattilassa 180 asteiseksi. Hyvänä apuna toimii digitaalinen paistolämpömittari. Uppopaista lihiksiä 2-3 kerrallaan välillä käännellen, kunnes pinnat ovat kauniin ruskeat. Laita valmiit lihapiirakat talouspaperin päälle hetkeksi valuttamaan ylimääräiset öljyt.
Osa jauhoista lisättiin tuotelahjana saatuna Myllärin Luomun Hurjan viljaisena. Toimi. Tykkäsin taikinan pilkuttuneisuudesta, joka tuli jauhojen jyväisyyden myötä.

3 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä niin respect-ruokaa, että! Mulle henk.koht nuo munuaiset on aika haastava juttu ja opettelnu paikkka... Jos vertaa possun munuaisia karitsan munuaisiin niin onko teidän mielestä eroa?

    Jotenkin tää muuten kuulostaa brittiläiseltä ruualta. :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun tykkäsitte!

    Kyllä munuisia briteissä käytetään. Kerran bongasin ravintolan listalta kidney burgerin. Ajattelin, että "hulluja nuo britit", kunnes tajusin sen täytyvän tarkoittaa kidney papuja, koska olin kasvisravintolassa.

    Toisaalta en epäile, etteivätkö he voisi oikeastikin tehdä munuaihampurilaisia.

    VastaaPoista
  3. Tusla: Tiedätkös, en muista syöneeni possun munuaisia. Joten en osaa vastata :). Minäkin opettelen munuaisia pelkälteen vielä. Jukka tykkää kyllä niistäkin. Mutta se nyt tykkää maksastakin, mikä ei ole sekään minun ylintä herkkuani vaikka ihan ok onkin pieninä annoksina.

    CJ: Maistui maistui! Huomasin vasta ohjetta kirjoitellessani että me taisimme laittaa täytettä ihan vaan puolet vähemmän, mutta ei tuo haitannut.
    Hauska tuo kidney-sattuma :). Kyllä mä voisin munuaishampurilaisia syödä, kiitos vinkistä! Munuaisia meinaten on pakkasessa vielä aika kasa.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat