Sivut

sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Peuran etuselkää ja Monopolihäviö

Tyttäremme kummit tulivat meille eilen yökylään. Nykyään suht harvoin tapahtuviin tapaamisiimme on perinteisesti kuulunut hyvää ruokaa, juomaa ja jotain erityisenkivaa tekemistä kuulumistenvaihdon lisäksi. Näin kävi tälläkin kertaa. Päivälliselle istahdettiin keilaamisen jälkeen.

Menu oli suunniteltu päivän rientoja ajatellen nopeaksi koottavaksi. Alkukeitto oli sulatettu pakkasesta, peura oli muhinut uunissa koko päivän ja muut osaset oli helppo saattaa kokoon siinä sivussa. Jälkiruuan hapokkaat sitruunaomenat eivät vielä ole omasta puusta, vaan PMP:ltä saatuja. Ja tältä se menu näytti:
alkuun

pääruuaksi
pitkään muhitettua peuran etuselkää
timjamilla maustettuja uunijuureksia: palsternakkaa, kaskinaurista ja Blue Congo-perunaa
kastikkeena peuran muhitusliemi

jälkiruuaksi
itsekeitelty kinuski
vaniljajäätelö

Kummitäti pyysi peurapadan ohjetta, joten tässä suuntaviivoja. Liha oli kieltämättä hyvää. Herkkutatit antoivat kastikkeelle syvää, tummaa makua, jota timjami raikasti. Menukokonaisuus oli mielestämme mukavan suomalainen, maistuva.
 vadilla uunijuureksia ja peuraa

PEURAN ETUSELKÄ PITKÄÄN MUHITETTUNA

700 g peuran etuselkää
voita ja öljyä paistamiseen
2 dl metsäsienipaloja, meillä herkkutatteja
2 porkkanaa kuorituuna ja paloitetuna pakkasesta
2 sipulia kuorittuna ja lohkottuna
2 dl punaviiniä
½ l lihalientä, meillä grillilampaan luista keiteltyä
reilu kourallinen timjaminoksia
suolaa
mustapippuria
+ 2 rkl hunajaa viimeistelyvaiheessa

Kuumenna valurautapannu todella kuumaksi. Lisää voinokare ja öljyä. Laita liha pannulle ja rouskuta päälle suolaa sekä mustapippuria myllystä. Paista lihan kaikki pinnat kauniin ruskeiksi ja laita uuninkestävään pataan. Lisää nyt tyhjälle, vielä voiselle pannulle sienet ja sipulilohkot, paistele hetki. Kaada koko setti pataan lihan seuraksi. Lisää vielä timjami, porkkanat ja punaviini sekä lihaliemi.

Lykkää pata 120 asteiseeen uuniin. Meillä pata viipyi uunissa noin 7 tuntia, mutta vähempikin olisi riittänyt. Tulipahan hyvin muhinutta!

Valmistele uunikasvikset. Kuori ja pilko ne. Lorauta ylle öljyä ja riivi timjamia. Rouskuta päälle suolaa.

Ota pata uunista. Nosta uunin lämpötilaa 200 asteeseen ja lykkää uunin lämmenttyä juurekset sinne noin puoleksi tunniksi.

Nosta liha hetkeksi pois padasta. Siivilöi padan liemi ja heitä porkkana- ja sipulipalat ynnä muut pois. Lisää pataan takasiin liha ja neste ja laita liedelle pulputtamaan. Lisää sekaan 2 rkl hunajaa. Keitä kastiketta kokoon lihaa siinä käännellen juuresten uunituksen ajan. Tarkista lopuksi vielä maku suolalla ja pippurilla.

Me tarjosimme koko setin ronskisti samalta vadilta, kastikkeen kuitenkin omasta kulhostaan. Vati tyhjeni kokonaan.
Monopolissa otin yöaikaan selkään ihan reippaasti, vaikka juomana oli irvistyttävää Bondikamaa. Mutta niin oli niillä muillakin.

3 kommenttia:

  1. Oi kuinka suussasulavaa peuraa!

    VastaaPoista
  2. Jos saa Unionin-, Snellmanin- ja Liisankadun haltuun, niin niillä voittaa aina. Vinks vinks :-)

    VastaaPoista
  3. Nanna: Olikin!
    AV: Onko ne ne keltaiset vai punaiset? Mä haluaisin aina vihreät, mutta tasan ei käy...

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat