Kun ilmoitimme lapsillemme että huomenna mennään piknikille Suomenlinnaan, oli tyttären ensimmäinen kysymys: "No mitä herkkuja me leivotaan?". Aikuisille päätin tempaista nopeita, helppoja ja joka kehusanan blogeissa ansanneita parsapiiraita.
Laitetaan poikkeuksellisesti heti tähän alkuun Kulinaarimurulassa alun perin havaittu, Soppakellarilaistenkin testaama resepti. Parsapiiras on juustoisuudestaan huolimatta ihanan raikas, kiitos limen ja basilikan. Viimeksimainittua laitoin itse enemmän. Lehtitaikinana toimii meillä voitaikina.
Samaan uuniin parsapiirakoiden kanssa päätyivät voitaikinapalat, jotka oli päällystetty talkootarpeista jääneillä marinoidulla punasipulilla ja fetalla. Päälle rouskautin hiukan mustapippuria. Olivat muuten yltiöhyviä nekin!
Kyllä, meillä käytetään samaa leivinpaperia monta kertaa
PARSAPIIRAS LIMELLÄ JA JUUSTOILLA
4 voitaikinalevyä6 rkl maustamatonta tuorejuustoa
40 g Parmesania raastettuna
4-5 rkl silputtua basilikaa
limen kuori raastettuna
suolaa
mustapippuria
350 g parsaa
(oliiviöljyä)
Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
Laita uuni lämpenemään 180-asteiseksi.
Sekoita juustot, basilika ja limen kuoriraaste. Mausta tahna suolalla ja pippurilla.
Lado voitaikinalevyt leivinpaperoidulle pellille. Levitä juustoseosta joka pohjalle, ei ihan reunalle asti.
Pätki parsat siten, että nuppupäinen pätkä jää hiukan vuoan leveyttä lyhyemmäksi. Lado nuppupätkät sievään riviin juustoseoksen päälle. Pilko loput parsanvarret ja ripottele pieniä parsakiekkoja nuppupätkien väliin. (Pirskottele lopuksi parsojen päälle hieman oliiviöljyä.)
Paista piirasta 25-30 minuuttia.
4-5 rkl silputtua basilikaa
limen kuori raastettuna
suolaa
mustapippuria
350 g parsaa
(oliiviöljyä)
Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
Laita uuni lämpenemään 180-asteiseksi.
Sekoita juustot, basilika ja limen kuoriraaste. Mausta tahna suolalla ja pippurilla.
Lado voitaikinalevyt leivinpaperoidulle pellille. Levitä juustoseosta joka pohjalle, ei ihan reunalle asti.
Pätki parsat siten, että nuppupäinen pätkä jää hiukan vuoan leveyttä lyhyemmäksi. Lado nuppupätkät sievään riviin juustoseoksen päälle. Pilko loput parsanvarret ja ripottele pieniä parsakiekkoja nuppupätkien väliin. (Pirskottele lopuksi parsojen päälle hieman oliiviöljyä.)
Paista piirasta 25-30 minuuttia.
Pakkasimme sunnuntaiaamuna kimpsumme kasaan ja autoilimme sekä lauttailimme Helsinkimme linnoitussaarelle. Suomenlinnassa oli niin kaunista. Mennessä pidimme vielä takkeja päällä, mutta perillä aurinko helotti niin kuumasti, että t-paitasillaan olo oli oikein passeli.
Kymmenen minuutin merimatka oli kuulemma tosi pitkä. (Puhuisin ehkä jopa risteilystä.)
Parsa-, kinkku- ja punasipulipiirakoiden lisäksi piknikviltille ladattiin kylmiä nakkeja...
...tomaatteja mäkimeiramilla, suolalla ja pippurilla maustettuna, vesimelonia, kylmäsavusilakka-tuorejuustosekoitusta ruisnapeille levitettäväksi sekä Kolatun pehmoista Martta-cheddaria ja varsiselleriomenahilloa. Tuo Bonne maman pikkuruinen hillopurkki on justiinsa passelin kokoinen kahdelle aikuiselle piknik-reissun juustosyöminkiin.
"Mitä te syötte?"
No, herra tai rouva lokki, vielä makeaksi palaksi lasten kanssa leivottuja suklaamufiinsseja, minidominoita ja suklaata. Viimeksimainittu suli ihanasti lämpöisessä kelissä. Kesä!
Suomenlinnassa on myös monia kivanoloisia ravintoloita ja kahviloita.
Päivämme oli lötköttelyä, leppoisuutta ja kummitusluolia myöden niin aurinkoinen, tunnelmallinen ja ihana, että taustalla olisi hyvinkin voinut soida iiiits saaats a pööfekt dei... Kun kauneus ympäröi sinut joka puolelta, et voi kuin nauttia ja yrittää olla pakahtumatta.
OLipa teillä ihana piknikki ja kuvat muutenkin mahtavat! Ja parsapiirakka,namin näköistä!
VastaaPoistaParsariiras on parhautta! Tuo Martta-juusto on mulle uusi tuttavus. Onko se vuohenmaidosta tehtyä?
VastaaPoista^ parsaPiiras
VastaaPoistaYaelian ja Jaana: Olen tehnyt jo piirasta kaksi kertaa ja kolmas koittaa perjantaina. Olen aivan ihastunut siihen makuun!
VastaaPoistaJaana Martta on tehty lehmänmaidosta. Se on oikein pehmoisen makoista, oikein hyvää! Ostimme sen varmaankin Huittisista, mutta eiköhän sitä muistakin jälleenmyyntipaikoista löydy.
Tähän voi vaan todeta, että oi ihana toukokuu!
VastaaPoistaParsapiiraan nimeen vannotaan täälläkin. Mietin on vähän, että siitä voisi jotenkin versioda raparperiversionkin. :)
Martta kuuluu meilläkin suosikeihin. Samoin Kolatun Valma valkohomejuusto lehnänmaidosta. Outi ja Janne tekee juustoja niin isolla sydämellä ja niin käsityönä, että noihin juustoihin ei voi olla rakastumatta.
Täydelliset eväät täydelliseen päivään. Pitääkin ottaa listoille sekä piiras että Martta.
VastaaPoistaIhania herkkuja ja kauniita kuvia!
VastaaPoistaVoi mikä kaunokainen parsapiiras!! Ihanat kuvat muutenkin.
VastaaPoistaKiitos Merituuli tästäkin postauksesta - ja kaikista postauksistanne vuosien varrella! Te perheenä olette aivan idolejani! Bloginne vahvistaa sen, että Elämällä on Tarkoitus. Kiitos!
VastaaPoistaTusla: Whooou, jäämme odottamaan raapparsperiversiota. Teillähän oli sellainenkin ylellisyys kuin oman_maan_parsat. Vau!
VastaaPoistaValkohomejuusto ei ole mun heiniä, mutta Jukka tykkää. Täytyy ottaa maistinkiin joskus kun tulee vieraita.
Jonna: Eikö?
Hovkonditorn: Kiitos!
Tuuli: Minustakin piiras oli nätti. Nuo parsat ovat luomuparsoja, joita saa ihan markettitavarana. En laittanut ihan kaikkia pätkiä piiraaseen esteettisyyssyistä. Loput parsapalat upposivat hyvin salaatin sekaan ihan tuoreeltaan.
Anonyymi: Hyvänen aika - saammeko me oikeasti aikaan jotain tuollaista sinussa. Vetää hiljaiseksi.
Ooh juuri tuollaisia aurinkoisten toukokuunpäivien pitääkin olla!
VastaaPoistaTämä postaus saa kyllä varmasti happamimmankin sitruunan hymyilemään!
Herkullisen näköinen piknik ja tutun näköisiä maisemia :)
VastaaPoistaRiikka ja pinea: Piknik oli kyllä paikkaa myöden melkeinpä täydellinen!
VastaaPoista