Sivut

torstai 29. marraskuuta 2012

Syvänmakuinen sipulikeitto tähtianiksella

Pimeään talvi-iltaan passaa mainiosti paitsi pitkään muhitetut pataruuat myös kuumana höyryävä keitto. Glorian ruoka & viinissä 7/2012 oli Jouni Toivasen ohjeistamana sipulikeitto. Makumaailman syventäjänä ja mielenkiintoistajana oli käytetty tähtianista. Sipulikeiton jujuksi kerrottiin aika, jotta sipulien kaikki makuaineet uuttuvat liemeen. 

Me teimme keiton lammasliemipohjaan. Keittelemme lihaliemiä aina itse luisista paloista. Tämä ei vie edes kummasti aikaa, kun vain muistaa ruokailun päätteeksi laittaa luupalat kiehumaan isoon kattilaan varsisellerien, sipulien, laakerilehtien ja muiden tarveaineiden kera. Kun hommasta on ottanut tavan, se ei tunnu millään muotoa työläältä. Ja maku palkitsee! Samalla tulee kunnioitettua teurastettua eläintä hyödyntämällä se loppuun asti. Liemet tulee monesti pakastettua ja sulattettua sitten risottoja, keittoja ja patoja varten. 

Sipulikeitto oli hurjan hyvää! Me emme paahtaneet päälle leipiä sulattaen niihin rasvaista juustoa, vaan lusikoimme keiton napaan vaalean, murretun leivän kera. hyvin toimi niinkin! Konjakkilisä mainitaan alkuperäisessä reseptissä juhlaversioksi, mutta me lisäsimme sen settiin ihan arkena. 

Juomapariksi suositeltiin sherryä, me naukkailimme riesling-viiniä. 

SIPULIKEITTO
kuudelle

6 salottisipulia
6 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
100 g voita
2 tähtianista
2 tl merisuolaa
5 oksaa tuoretta timjamia
½ tl mustapippuria myllystä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 ½ l liha-, kana- tai kasvislientä
4 cl konjakkia

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Poista valkosipuleista kitkerä vihreä osa. Lohko sipulit neljään osaan ja leikkaa tasakokoisiksi, ½ cm:n paksuisiksi siivuiksi. Hienonna valkosipulikynnet. 

Sulata voi kattilassa. Lisää sipulisilput kattilaan. Lisää tähtianis ja suola. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat karamellisoituneet kiiltäviksi. 

Lisää valkoviini kattilaan ja keitä se kasaan. Lisää liemi. Hauduta keittoa ilman kantta vähintään tunti, niin että keiton pinta juuri ja juuri väreilee. Lisää timjaminoksat ja hauduta 10 minuuttia. Lisää konjakki ja sekoita hyvin. Poista tähtianikset ja timjaminoksat keitosta ja lisää tarvittaessa suolaa. Rouhi päälle mustapippuria. 

Jos haluat vielä syväaromisempaa keittoa, laita kattila vielä 8 tunniksi 90-asteiseen uuniin. Me emme enää tätä malttaneet. 

6 kommenttia:

  1. Hetkonen, ihanko 8 tunniksi 890 asteiseen uuniin? Mutku meijän vanhan Strömbergin asteikkokin on vaan 300 asteeseen... :O Mahtaneeko olla pikku typo... ;)

    VastaaPoista
  2. Jaa pikku :D. Kiitos huomautuksesta, korjaan asian.

    VastaaPoista
  3. Korvamerkkasin samaisen sopan. Hyvä että se on nyt testattu ja hyväksi todettu, niin voin itsekin tehdä :)

    VastaaPoista
  4. Aika jännää maustaa tämän tyyppinen ruoka tähtianiksella. Itsellä moinen ei olisi tullut koskaan mieleen, mutta ehkäpä ensi kerralla sipulikeittoa tehdessä pitää kokeilla.:) Sipulikeitto on tosiaan aina vain parempaa, mitä kauemmin sitä malttaa keitellä. Maut tulevat mahtavasti esille, kun valmistukseen käyttää aikaa. Ihanaa talviruokaa on tällaiset lämmittävät keitot.:)

    VastaaPoista
  5. Samaa soppaa syötiin tässä jokin aika sitten meilläkin. Herkullista, vaikka aniksen määrää pitäisin ehkä hiukan ohjetta pienempänä - tulee muuten ehkä vähän turhankin vahvana läpi.

    Tällä kertaa meillä mentiin ihan niillä hyytelökuutioilla. Keittelen liemiä kyllä itsekin, mutta oli päässyt loppumaan.

    Niin, ja kun tekee soppaa ison määrän niin sitä voi lämmittää uudelleen. Silloin maku vain syvenee !

    VastaaPoista
  6. Anna suosittelen!

    Maistuis...: No ei olis tullut itsellekään, mutta onneksi noille tähtikokeille tulee!

    Minna: Musta se ei ollut liikaa, vaan just hyvä, mut nää on näitä makuasioita. Tyttäremme tuumasi että maistuu liikaa lakritsille. Ja totta, lähinnä lakritsisena minäkin maun aistin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat