Sivut

lauantai 28. joulukuuta 2013

Viikuna-omenatäytteiset purjokääryleet mielenkiintoisella tekniikalla

Purjon hankäyksenohuisiin vihreisiin lehtiin kääräistiin purjon valkoista osaa ja viikuna-omenatäytettä. Kokonaisuus lämmitettiin uunissa ja tarjottiin jouluna pääruokalautasella. Vihreän kääreosan suutuntuma oli hieno ja kokonaisuus oikein onnistunut. Maku oli yllättävänkin makea, hieno.

Ohje on Sasu Laukkosen käsialaa ja löytyi Optiosta 20/2013. Hienoa tässä reseptissä on se, että purjo käytetään ihan kokonaan. Juuriosa olisi pitänyt pestä, kuivata ja friteerata rapeiksi, mutta eihän kaupan luomupurjoissakaan enää ollut hapsuttavia juuria. Valkoinen osa hyödynnetään täytteessä ja kaksikerroksinen vihreä osa avataan keittämisen jälkeen, jolloin siihen voi kääräistä täytteet. Tekniikka oli todella mielenkiintoinen ja siinä oli jotain hyvin japanilaista. Oli ihana puuhata hiljakseen ja rauhassa aattoaamuna tätä ruokaa, varsinkin kun lopputulos palkitsi. 

Tähän reseptiin raskimme käyttää osteria Francescanasta saatua balsamiviinietikkaa. 

Teimme alkuperäisen reseptin puolikkaana ja saimme aikaan 4 isohkoa käärylettä, joista olisi hyvin riittänyt neljälle muiden pääruokien ohella. Laukkosen ohjeessa täyte lisättiin palaisena, mutta me koimme helpommaksi vetää koko hoito soseeksi sauvasekoittimella.

Kävi myös mielessä, että pikkupaloiksi pilkottuna kääryleet voisivat toimia coctail-paloinakin, kunhan niiden alle laittaisi jotain koossapitävää. 

PURJORULLAT VIIKUNA-OMENATÄYTTEELLÄ
neljälle lisukkeeksi

½ pkt kuivattuja viikunoita
2 luomupurjoa
1 kotimainen omena
muskottipähkinää
2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
puhdistamatonta merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl öljyä

Leikkaa viikunoista kiinnityskohta pois. Laita kattilaan ja peitä vedellä. Keitä lempeällä lämmöllä 10 minuuttia. 

Leikkaa purjoista vihreät lehdet erilleen.

Keitä toisen purjon vaaleaa osaa kattilassa, painon alla puolipehmeiksi. Tämä ottaa 6-8 minuuttia. Jäähdytä ja halkaise pituussuunnassa. 

Leikkaa toisen purjon vaalea osa paloihin. Pilko omeat pieniksi kuutioiksi. Freesaa purjopaloja kevyesti öljyssä. Lisää omenapalat. Kaada päälle myös viikunat keitinvesineen. Hauduta muhevaksi täytteeksi. Me avitimme hommaa surrauttamalla muhinut kokonaisuus vielä sauvasekoittimella silkoisemmaksi. Mausta suolalla, muskottipähkinällä, pippurilla ja balsamiviinietikalla. 

Erottele purjojen vihreät lehdet toisistaan. Pese puhtaiksi kylmässä vedessä. Lämmitä vettä kattilassa. Ryöppää lehtiä noin 4 minuuttia kunnes ne tuntuvat pehmeiltä. Jäähdytä nopeasti jäävedessä tai juoksevan, kylmän veden alla. 
Pyyhi lehdet kuiviksi. Lehdet ovat kaksiosaisia. Avaa ne levymäiseksi: 
 
Kun lehdet ovat auki, pyyhi kitkerät sisukset pois veitsellä:

Levitä täytettä vihreälle lehdelle ja laita päälle keitettyä purjon valkoista osaa. Laita vielä hiukan täytettä purjon päälle ja rullaa kääruleeksi. Laita valmis rulla saumapuoli alaspäin leivinpapaeroidun uunivuuan päälle. Tähän asti voit valmistella rullat etukäteen. 

Kuumenna rullia 200 asteisessa uunissa noin 6 minuuttia. Leikkaa paloiksi erittäin terävällä veitsellä.

Meille jäi omena-viikunatäytettä. Osa käärittiin ilman purjon keskiosaa nyyteiksi pienempiin vihreisiin kuoriin. Osa taas nautittiin sinihomejuuston ja omenapalojen kanssa piparkakkumausteisen näkkärin päältä.

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihastuttavalta! En kauheasti rakasta kuivattuja viikunoita,mutta idea tässä on tosi kiva:)

    VastaaPoista
  2. Hei ja hyvää joulua! :) Minä lueskelin samaa Optiota porukoilla ja harmitti, ettei tule itselle. Juurikin tämä ohje jäi kutkuttamaan että pitäisi tehdä.

    VastaaPoista
  3. Jael: Olikin! Minä tykkään kyllä kuivatuista viikunoistakin.

    Nelle: Heippa ja kiitos samoin! Jukka on usein ottanut kopioita kotiin Optiosta. Siinä on monesti kivoja ruokajuttuja reissujakin varten, nyt Japanista.

    Minua jäi kutkuttamaan josko purjon vihreää osaa voisi käyttää makirulliin merilevän asemesta.

    VastaaPoista
  4. no eipä ole tullut mieleen kyllä tuo! banaaninlehdissä ja muissa vastaavissa on kyllä tullut asioita kypsennettyä, mutta kyllä nuo purjot ovat ihan unholaan jääneet :-) hieno vinkkki!

    VastaaPoista
  5. Eikä pelkästään kypsennetä vaan ne syödäänkin. Minustakin tämä oli hieno vinkki myös!

    VastaaPoista
  6. Onpa jännä idea! En ole ennen törmännyt vastaavan. Sekä viikunat että purjo on hyvää, joten varmasti herkullista.

    VastaaPoista
  7. Eikö olekin. Hauska törmätä tällaisiin ihan uusiin juttuihin ja veikkaampa että jatkossakin käyttökelpoisiin.

    VastaaPoista
  8. Tätä kokeilen varmasti. Näyttävät kauniilta ja ovst carmadtk hyviä!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat