Sivut

sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Lohiceviche ja raakoja mansikoita

Cevichen idea on kypsentää raaka kala nopeasti sitrushedelmien sitruunahapolla. Raikkaan kalaruuan kokoonsaattaminen on ollut pitkään kokeiltavien ruokien listalla. Nyt kun Jouni Toivanen antoi hyvät niksit sen tekemiseen viimeisimmässä Glorian ruoka & viinissä, rohkaistuin minäkin ostamaan tuoretta merilohta torilta pilkkomista varten. Tähän ruokaan sain yhdistettyä myös ravintola Kipinästä alkunsa saaneen ihastuksen raakojen mansikoiden käyttöön. 

Niksit olivat simppelisti: käytä tuoretta suolaisen veden kalaa, pilko kalat tasakokoisiksi paloiksi, peitä kalapalat sitrusmehulla ja kypsennä raakaa kalaa sitrushedelmillä maksimissaan puoli tuntia. Vaikka seurasimme näitä vinkkejä, cevichemme poikkesi lopulta aika paljon Toivasen ohjeesta. Me emme esimerkiksi käyttäneet sitrushedelmien lihaa tai kuoria lainkaan, pelkkää mehua. 
Teimme cevichen alkupalaksi ja pidimme mausta kovasti! Punasipuli toi hiukan väriä annokseen, mutta lisävärikään ei olisi pahitteeksi. En vain tiedä mikä tuo väri olisi, sillä maut olivat mielestämme hyvin kohdallaan. Kokeilimme annosta myös kypsillä mansikoilla, mutta se oli makuumme turhan makea. 
Raakoja mansikoita löytyi vielä lähitilalta itsepoimien. Jostain syystä raa'at marjat eivät kuulu kauppojen valikoimiin. 
Punastuuko mansikka sisältäpäin?
Me nautimme alkupalacevichet australialaisen Yalumban rieslingin kanssa. Luonteikas, sitruksinen valkoviini passasi makuumme oikein hyvin kalan kaverina. Etiketissä oli hauska repäistävä muistilappu, jonka soisi kyllä yleistyvän. Viini sopii myös vegaaneille. 

LOHICEVICHE RAAKOJEN MANSIKOIDEN KERA
kahdelle-kolmelle alkupalaksi (kuvaa tuplaten suuremmat annokset)

250 g merilohta
1 pieni kesäpunasipuli
1 sitruuna
1 lime
1 dl raakoja mansikoita
suolaa
sokeria
1 dl korianterin lehtiä

Pilko lohipalat pieniksi, samankokoisiksi paloiksi. Laita kulhoon. Pilko punasipuli ja lisää kulhoon. Perkaa mansikat ja pilko suuremmat sopiviksi paloiksi. Lisää kalapalojen sekaan. Purista päälle sitruunan ja limen mehut. Anna kypsyä ja maustua 10-30 minuuttia. Lisää joukkoon korianterin lehdet. Mausta suolalla ja sokerilla. Tarjoa heti. 

10 kommenttia:

  1. Nyt minua alkoi kiinnostaa ihan epärelevantti asia eli mikä tekee viinistä ei-vegaanisen?

    VastaaPoista
  2. "Alkoholijuomien valmistuksen kirkastusvaiheessa voidaan käyttää eläinperäisiä aineita, kuten liivatetta, kananmunaa, kaseiinia, kalaliimaa tai luujauhoa." Tämä oli suora lainaus täältä http://www.vegaanituotteet.net/juomat . Empä muista missä itse ensi kerran kuulin aiheesta, mutta nämä on näitä juttuja joita sekasyöjänä ei osaa ajatellakaan.

    VastaaPoista
  3. Jänskä juttu tuo raakojen mansikoiden käyttö!

    VastaaPoista
  4. Muaki kiehtoo tää raaka mansikka ajatus. Ja onhan olemassa myös se valkoinen lajike. Aina penskana väitettiin että raaoista mansikoista tulee mahanpuruja, mutta ehkä se oli vain urbaania legendaa.
    Ihastuttava alkuruoka enivei, pistetään pinterestiin :)

    VastaaPoista
  5. Raakoja mansikoita,ovatko ne kovinkin kirpeitä? Jännästi erilainen ceviche:)

    VastaaPoista
  6. Raa'at mansikat maistuu aikalailla mansikoille, mutta "tiukemmin" eikä niin makeasti. Kirpeitä ne eivät silti ole. Suutuntuma on ihan erilainen, melkein kova. Kokeilkaa ihmeessä, sillä lohen kanssa nyt kahdesti nautittuna ovat ainakin maistuneet. Meillä ei ainakaan mennyt pakki sekaisin, aika vähänhän näitä marjoja tällaisessa kyllä loppujen lopuksi tulee per nassu.

    VastaaPoista
  7. no onhan jännä viritys!kuinka karvaita ovat raa'at mansikat? Eipä ole tullut mieleenkään itsellä hyödyntää...

    VastaaPoista
  8. Tuossa yllä olen koettanut kuvata makua. Se ei ollut karvas, vaan jotenkin kovempi ja tiiviimpi kuin kypsässä marjassa. Kokeile ihmeessä!

    VastaaPoista
  9. No nyt on kyllä tälle flikalle paljon uutta tietoa :)
    En tiennyt, että viiniin voidaan käyttää liivattetta, kananmunia, luujauhoja tai kalaliimaa ja että on myös olemassa vegaanisia viinejä. Enkä tiennyt, että raakoja mansikoita voi syödä tai että ne maistuisivat hyvälle.

    Cevichestä pidän ainakin siiasta tehtynä. Itsekin käytän vaan sitrushedelmän mehun. Pitääkin kokeilla lohella :)

    VastaaPoista
  10. Äitini työkaveri syö kuulemma aina mansikkansa raakana. Kieltämättä ne ovat kuin kaksi eri marjaa.

    Minä kokeilen myös seuraavaksi muilla kaloilla, nyt kun makuun päästiin!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat