Sivut

maanantai 6. lokakuuta 2014

Turskaa vietnamilaisittain ja ihanat soijaparsat


Jos se nyt ei vielä ole tullut selväksi, kerrottakoon että me olemme ihan pöllööntyneitä Vietnamiin ja sen ruokaan. Lapsetkin rakastavat kalakastikkeella maustettua possua grillattuna. Nyt otimme etäisyyttä sikaan ja lähestyimme itäisen maan makuja terveellisemmin turskalla. Melkomoisen hyvää tuli tästäkin vaikka oioimme hiukan raaka-aineissa. Kukaan vietnamilainen tuskin kehtaisi laittaa kuivatettua sitruunaruohojauhetta tuoreen sijaan, mutta meillä peräpohjolassa se voitanee antaa anteeksi. Tuoretta kun ei kaikissa kylänmutkissa ole saatavilla. 
Koko idea vietnamilaistettuun turskaan lähti Lidlin kamppiksesta tuoda Isokari-kalatuotteita tiettäväksi. Olette varmaan nähneet sen mainion mainoksen, joissa mies soutupaatissa mutisee että on melkein saanut kalaa kun kerran herra Lidl:kin on saanut ahventa siitä järvestä - vaikka "ne kaikki" onkin automekaanikkoja. Me lähdimme ilolla mukaan kampanjaan, kun kuulimme valikoimassa olevan esimerkiksi Puruveden muikkuja, silakkapihvejä ja MSC-standardin mukaan pyydettyjä kaloja. Reseptiin käyttämämme turska on MSC-merkitty, mutta vain pienin kirjaimin kääntöpuolen tuoteluetteloon. Selkeämpää merkintää ollaan tietääkseni tekemässä, jotta kuluttajille tulisi selväksi heti pakkauksen kantta katsottaessa kalastuksen ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus.
Lidlin valmiista reseptikannasta löytyy jo Henrik Rehbinderin ohjeita Isokari-tuotteille. Niistä kiinnostaviksi nousivat loimulohi-avokadowrapit ja nopea lohi-chili-kookoskeitto. Nyt oma turskammekin komeilee reseptikannassa. Peukuttamalla reseptiämme äänestätte sitä kilpailua varten. Joten klik klik vaan!

Klikkailun jälkeen voitkin alkaa valmistamaan helppoa, herkullista ja terveellistä kalaa. Kaikki ainekset löytyvät Lidlistä kalakastiketta lukuunottamatta. 

Turskaa Vietnamilaisittain
Valmistusaika n. 30 minuuttia
4 annosta

Tarvitset:

2 pkt/ 400g Isokari turskan selkäfileitä
1 tl Kania mustapippuria myllystä
4 rkl Fairglobe ruokosokeria
2,5 dl lämmintä vettä
4 rkl kalakastiketta
4 rkl Vita D’ or rapsiöljyä
1 punainen chili viipaloituna
1 rkl Vitasia Wok Spices jauhettua sitruunaruohoa / tai 4 vartta tuoretta
sitruunaruohoa
kourallinen Fairglobe cashewpähkinöitä sopiviksi paloiksi pilkottuina

100g parsakaalin kukintoja
1 rkl Primadonna oliiviöljyä
1 rkl Vitasia soijakastiketta
Kania mustapippuria myllystä

2,5 dl keitettyä Golden Sun jasmiiniriisiä
korianteria

1. Aloita riisin keittämisellä ja parsakaalien höyryttämisellä. Höyrytä parsakaalit
napakan kypsiksi asti. Sekoita oliiviöljy ja soijakastike keskenään. Kaada soija-
öljyseos höyrytettyjen parsakaalien päälle ja sekoita hyvin. Mausta parsakaalit
vielä mustapippurilla.

2. Huuhtele kalafileet veden alla ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa
fileet 2-3 osaan. Mausta kalat molemmin puolin mustapippurilla ja
sitruunaruohomausteella.

3. Liuota ruokosokeri lämpimään veteen ja sekoita joukkoon kalakastike. Jätä
liemi odottamaan turskapalojen kypsentämistä.

4. Kuumenna pannu liedellä valmiiksi ja lisää rapsiöljy pannulle. Lisää kalapalat
sekaan ja kypsennä niitä öljyssä noin 15 sekuntia. Käännä kalat ja paista myös
toiselta puolelta. Lisää mukaan vesi-sokeri-kalakastikeseos. Alenna lieden lämpöä
heti nesteiden lisäyksen jälkeen.

5. Lisää pilkottu chili mukaan ja kypsennä kalapaloja vielä noin reilut 5 minuuttia.
Käännä kalat kerran varovasti, ettei niiden rakenne rikkoonnu.

6. Mausta keitetty riisi halutessasi korianterilla ja kokoa lautaselle pieni riisikeko.
Lisää riisin kylkeen maustetut parsakaalit ja turskapalat. Valuta turskapalojen
kastiketta myös riisin päälle tuomaan makua. Viimeistele annos ripottelemalla
päälle pilkottuja cashewpähkinöitä.

Yhteistyössä Lidl

3 kommenttia:

  1. Itse ostan aina itämaisesta kaupasta isomman puntin sitruunaruohoa ja laitan pakkaseen. Sieltä saa sitten "tuoretta" sitruunaruohoa käyttöön aina tarvittaessa. Sama toimii tuoreiden chilinpalkojen kanssa! :)

    VastaaPoista
  2. Birtsu: Lämmin kiitos vinkistä! Aina ei isoista marketeistakaan sitruunaruohoa löydy, joten tämä oli hyvä idea!

    VastaaPoista
  3. Kokeilin, ei valitettavasti ollut kalakastiketta, joten korvasin sen soijakastikkeella ja hitusella suolaa. Mut hyvää tuli silti.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat