Samettisen pehmeä, takatulisuutta sisältävä kurpitsakeitto on ollut tämän syksyn ruokahitti. Olemme tarjonneet sitä jo kahdelle vierasperheelle ja tehneet muuten vaan muutaman muunkin kerran. Salaisuus lienee se, että keitto on nopea ja helppo kokoonsaattaa ihan tavallisista raaka-aineista. Keitto tulee myös halvaksi, mikä ei ole ihan itsestäänselvyys varsinkaan vierastarjottavissa.
Olemme tarjonneet keittoa "keittiöntervehdysomaisesti" hiukan juoksevampana snapsilaseista. Tuolloin ylle paahdettiin muhjaannutetun kurpitsan siemeniä ja tumpsautettiin väriksi savupaprikajauhetta. Toisella kertaa keitto jätettiin paksummaksi ja tarjottiin alkuruokana. Sillä kertaa pinnalle ripsittiin paahdettua sipulia antamaan mukavaa suutuntumaa. Annos koristeltiin vielä lehtipersiljalla.
Lanfranchin chilillä maustettu auringonkukkaöljy on oikein omiaan tähän kurpitsakeittoon. Se on yllättävän mausteinen, joten pienikin määrä öljyä riittää. Näitä Lanfranchin espanjalaisia öljyjä eri makuineen löytyy ihan marketin hyllystä.
KURPITSAKEITTO
kahdelle lounaaksi tai neljälle pienet alkukeitot
2 perunaa
1 porkkana
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
½ rkl Lanfranchi chiliöljyä
½ rkl Lanfranchi oliiviöljyä
3 dl vettä
suolaa
3 timjaminoksaa
1 ¼ dl kurpitsasosetta
1,5 dl kermaa
pinnalle:
paahdettuja kurpitsansiemeniä (ohje alla)
tai rapeaksi paahdettua sipulia
Pilko kasvikset pieniksi paloiksi. Laita chiliöljy ja oliiviöljy kattilaan. Kuullota sipuleita sekä valkosipuleita hetki chiliöljyssä. Lisää peruna, porkkana sekä suolaa ja timjamia. Lisää vesi ja keitä reilu vartti, tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Poimi timjaminoksat keitosta ja soseuta keitto sauvasekoittimella silkinpehmeäksi. Lisää seokseen kurpitsasose. Sekoita tasaiseksi ja lisää kermaa kunnes keitto on haluamasi rakenteista. Jaa annoksiksi ja ripsi päälle suutuntumaa ja makua tuomaan esimerkiksi paahdettuja kurpitsansiemeniä tai paahdettua sipulia.
Keiton makua voi muunnella käyttämällä vaikka rosmariinia timjamin sijaan. Chilisyyttä kannattaa passata oman maun mukaan. Tarjoamiimme keittoihin on laitettu ½-1 rkl chiliöljyä isomman määrän jakaessa milipiteitä sopivasta liian mausteiseen. Veden tilalla voi käyttää myös kasvislientä.
PAAHDETUT KURPITSANSIEMENET4 dl kurpitsan siemeniä
2 tl (tryffeli)suolaa
1/4 dl Lanfranchi oliiviöljyä
½ tl savupaprikajauhetta
Ota kurpitsasta erilleen siemenet.
Laita leivinpaperille.
Lorota päälle oliiviöljyä ja mausteeksi paprikajauhetta ja suolaa. Sekoita.
Paahda 200 asteisessa uunissa rapeiksi, noin 10 minuuttia.
Muissakin blogeissa on kokattu Lanfranchin öljyistä herkkuja:
Riikka on tehnyt koukuttavia lehtikaalisipsejä
Suvi on pyöräyttänyt chilisen mutakakun
Janna on ollut vietnamilaisissa salaattitunnelmissa
Veera on tehnyt chili-hunajapähkinöitä.
Me kokeilimme myös lisätä Lanfranchin sitruunaista oliiviöljyä suppilovahverotahnaan, mikä toimikin mukavan raikkaana lisänä ja muutti sienitahnan maun aika toisenmoiseksi.
Mihin teillä käytetään öljyjä? Onko sinulla takataskussa joku erityishyvä vinkki varsinkin maustettujen öljyjen käyttöön? Öljyisellä tai sitten vaan osallistuvalla kommentilla osallistut Lanfranchi-tuotepaketin arvontaan. Anonyymit muistakaa laittakaa sähköpostiosoite kommenttiin mukaan mahdollisen voiton osuttua. Arvonta suoritetaan 30.11 kello 12. Siihen asti on aikaa osallistua.
Yhteistyössä Lanfranchi
Kurpitsaohjeet ovat aina niin tervetulleita. Kurpitsasadon kohdalla kun monet maanmyllääjät tuntuvat kamppailevan hiukka ylisuuren sadon kanssa.
VastaaPoistaMitä öljyihin tulee, niin mielenkiinnolla jään odottelemaan muiden hyviä vinkkejä...
Käytän öljyä mm. bataattiranskalaisten tekoon. Niihin varmasti sopisi myös maustetut öljyt.
VastaaPoistas.kansakoski(at)luukku.com
Käytän öljyä oikeastaan melkein joka ruokaan, mutta maustettuja versioita en ole kovinkaan paljon suosinut. Voisivat sopia esim. paahdettuihin pähkinöihin, juuri erilaisiin keittoihin, salaatin kastikkeeseen (sellaisenaan tai osana kastiketta), lihan maustamiseen... Aika moneen juttuun!
VastaaPoistaEi nyt mitään hyvää vinkkiä, joten vaan mukaan arvontaan =D.
VastaaPoistasiinatar@gmail.com
Tein melkein samanlaista kurpitsakeittoa...
VastaaPoistaItse en kovin paljoa ole maustettuja öljyjä käyttänyt. Mutta varmasti sopivat esim salaatinkastikkeisiin, ja esim. sitruunaöljy voisi sopia myös leivontaan. Aasialaisiin dippeihin varmasti sopisi chiliöljy, ja jos majoneesia haluaa tehä, niin saa ainakin valmiiksi maustettua. :) lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistaLanfranchin chiliöljy on ollut meillä käytössä aasialaiskeittiöiden annoksissa - toimii!
VastaaPoistaOlen käyttänyt ihan vain salaattikastikkeena.
VastaaPoistavaatehuttuja(@)gmail.com
Ai kuinka kivalla tavalla tarjottu keitto:) Itse rakastan yrttisiä öljyjä,ja teen lähes viikottain joko ruohosipuli-valkosipuli tai persilja-valkosipuliöljyä.Valmiiksi maustttuja öljyjä olen tainnut kerran ostaa sitruunaisen öljyn muodossa.
VastaaPoistaOlen maustanut itse öljyjä, lähinnä oliiviöljyä valkosipulilla, erilaisilla itse kasvatetuilla yrteillä ja -chilillä. Nyt mukaan arvontaan, jos vaikka onni suosis valmiiksi maustetuilla... :)
VastaaPoistaRyhveleitä, ryhveleitä öljyyn :)
VastaaPoistaÖljyä tulee käytettyä etenkin uunijuuresten kanssa, jotka ovat muuten suurinta herkkuani!
VastaaPoistammyheartishere@gmail.com
Kurpitsakeitto on yksi suosikki kasviskeittoni ehottomasti! Omani maustan kookosöljyllä tosin;) puristan pannulle pari valkosipulin kynttä, jotka paistan kevyesti kookosöljyssä. Lisäksi keiton täydentää chili ja kookoskerma, nam!
VastaaPoistaLähinnä itsetehdyn valkosipuliöljyn kanssa olen puuhastellut mutta mielenkiinto heräsi oitis!
VastaaPoistaJennijulia.peltola@gmail.com
Ihania reseptejä. Ja öljyjä haluaisin käyttää enemmänkin, mutta jostain syystä olen vähän arka kokeilemaan uusia. Lähinnä oliivi- ja rypsiöljyä tulee siis käytettyä. Mukaan myös arvontaan. e1101012@edu.vamk.fi
VastaaPoistaVakkarikäytössä on oliivi- ja rypsiöljyn ohella seesamöljy, joka tosiaan on enemmän mausteöljyn asemassa.
VastaaPoistaJoka vuosi teen ja annan ihmisille lahjaksi valkosipuli- ja chiliöljyä. Jaelin vastauksesta bongasin yrttiöljyt, joten ne taitaa mennä kokeilulistalle viimeistään kesällä, kun saa omasta maasta yrttejä.
kanatarha@gmail.com
Rypsiöljy päivittäisessä käytössä, muita (esim. oliivi ja sesam) silloin tällöin.
VastaaPoistaMaustettuja öljyjä en vielä ole juurikaan käyttänyt, mutta tämä olisi loistava tapa päästä alkuun!
VastaaPoistaeeva.gustafsson a suomi24.fi
Lurauttelen maustettuja öljyjä usein ruoanlaitossa sen mukaisesti, mikä ruoka on kyseessä, korostamaan pääainesten makuja ja yhtälailla lämpimiin ruokiin kuin salaatteihinkin kastikkeeksi.
VastaaPoistaAi mä taidan olla aivan noviisi mausteöljyjen käytössä. No onneksi on siis uusia harrastuksia teidossa.
VastaaPoistaSitruunalla maustetussa öljyssä olen paistanut kalaa, saa mukavaa lisämakua.
VastaaPoistaeeva22@hotmail.com
Lähinnä salaatteihin tulee käytettyä. Pitäisi varmaan opetella monipuolisemmin käyttämään noita.
VastaaPoistaarskari(at)gmail.com
Nam onpas herkullisia kuvia!
VastaaPoistaSitruunalla maustettua öljyä meillä käytetään aika paljon, erilaisiin salaatteihin enimmäkseen. Yksi lempparini on couscous-salaatti tuolla sitruunaisella öljyllä maustettuna. Myös hummukseen oon kokeillut muutamaa erilaista maustettua öljyä mut olis tosiaan kiva testailla niitä lisää :)
kaakaokermavaahdolla@hotmail.com
Öljyä käytän ihan normaalisti ruoanlaitossa, en ole tutustunut mausteöljyihin, niitä pitää kokeilla. kaimaen1 at luukku.com
VastaaPoistaNeitsytoliiviöljyä on mulla aina, laitan sitä salaattiin. Laadukas oliiviöljy maistuu parhaalta pelkältään, se ei tarvitse muita mausteita. Tosin vaaleaa leipä on erittäin hyvää yrttimaustetulla oliiviöljyllä siveltynä.
VastaaPoistaKäytän öljyjä paljon erilaisissa salaatinkastikkeissa, jotka teen lähes aina itse. Samoin patonki / muu vaalea leipä on hyvää "dipattuna" oliiviöljyyn ja balsamicoon. june1(at)luukku.com
VastaaPoistaLämmin kiitos kaikille osallistumisesta. Random.org valitsi voittajaksi numeron 10, joka on Tuitiina. Onnea voittajalle!
VastaaPoistaNo mutta tämä oli kyllä mieluinen voitto :) Kiitos!
VastaaPoista