Sivut

maanantai 1. kesäkuuta 2015

Voikukkalevite, marinoituja nuppuja ja savulohta leivällä

Voikukka on inspiroinut  minua tänä keväänä useammankin kerran ruuanlaittoon. Kukan nuppuja on pikkelöity onnistuneesti kukkakaalin ja kesäkurpitsan kanssa. Tällä kertaa halusin kokeilla nuppujen marinoimista öljyisessä, mäkimeiramilla maustetussa liemessä. Lopputulos oli todella hyvä. Skeptinen Jukkakin piti kaprismaisista nupuista. Marinoidut voikukannuput kannattaa syödä pois muutaman päivän sisällä valmistuksesta, mutta se tuskin tuottaa ongelmia. 
Marinoituja voikukannuppuja on herkuteltu paitsi salaattin ja pastan, myös savukalan kanssa. Erityisen herkullisilta voikukkakaprikset maistuivat omaan suuhuni vaalean näkkileivän päältä voikukkalevitteen ja savukalan kanssa. Erilaiset suutuntumat sekä pehmeät ja kirpsakat maut hellivät suuta kesäisellä meiningillä. Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan!

LEIVÄN KOONTI

1 vaalea näkkileipä
voikukkalevite (ohje alla)
lämminsavulohta
2 tl marinoituja voikukkia (ohje alla)
1 voikukka

Sipaise näkkärille voikukkalevitettä. Pilko päälle savulohta. Nosta marinoidut voikukannuput haarukalla liemestä leivälle, niin että suurin osa öljystä jää marinointiastiaan. Revi leivän päälle vielä keltaisia voikukanosia.
VOIKUKKALEVITE
(yhdelle leivälle)

3 tl Arla Crème fraîche perinteinen 
2 voikukkaa
suolaa
mustapippuria

Nypi voikukan kukinnosta keltaiset osat irti. Sekoita muiden ainesten kanssa.
Marinoitujen voikukannuppujen ohje on muokattu Hannele Kojon Yrttiherkku-kirjan vastaavasta. 

MARINOIDUT VOIKUKANNUPUT

2 ½ kiinteitä voikukannuppuja
½ l vettä
½ tl suolaa

marinadi
½ dl valkoviinietikkaa
1 tl juoksevaa hunajaa tai sokeria
1 tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
2/3 dl mäkimeiramia hienonnettuna
½ dl oliiviöljyä

Laita voikukannuput likoamaan runsaaseen veteen. Hiekat ja muut putoavat astian pohjalle, joten nostele nuput pois vaikka reikäkauhalla.
Kiehauta ½ litraa vettä ja mausta suolalla. Keitä nuppuja kiehuvassa vedessä minuutin ajan. Valuta nuput lävikössä ja kuivaa talouspaperilla.
Sekoita marinadin ainekset. Sekoita joukkoon myös nuput.
Lusikoi seos puhtaaseen lasipurkkiin. Siirrä purkki jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään.
Säilytä nuput jääkaapissa ja käytä viiden päivän kuluessa.

***
yhteistyössä ARLA

2 kommenttia:

  1. Tiedätkö tänä vuonna on ensimmäinen vuosi, kun harmittelin miehelleni, että miten tuossa nurmikolla kasvaa niin vähän voikukkia.. ( Mihin tää maailma on menossa :) )Noita nuppusia täytyy kokeilla marinoida. Pitääpä käydä poimimassa pois ennen kuin joku ajaa ruohonleikkurilla yli.

    VastaaPoista
  2. Minua voikukat eivät ole koskaan haitanneet, sillä minusta ne ovat kuin pieniä aurinkoja nurmikolla. Mutta minä olenkin pihan suhteen kovin kovin suurpiirteinen.
    Jotkut nuput löytyvät ihan maantasosta, joten selviävät myös ruohonleikkurista.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat