Juhlaruokia mietittäessä ne piti alunperin tulla ostettuna, mutta toisin kävi kun ruuat luvannut pulju meni nurin. Kaksi viikkoa ennen juhlia. Uuteen tarjouspyyntöön toisaalle vastattiin vasta viikon kuluttua. Phuuh. Päätimme ottaa vastuun omiin kätösiimme ja tehdä ruuat itse. Tutulla luomupossutilalla oli onneksi lapapaloja pakkasessa ja tutulta lammastoimittajalta saimme karitsanlapaa ja -niskaa. Ajattelimme päästää itsemme helpolla ja nyhtöyttää lihat uunissa. Pitkään kypsentäminen on todella turvallinen tapa valmistaa rasvaisempaa lihaa kunhan on aikaa. Nyhtöliha toimii hyvin myös lämmitettynä. Lihaa on helppo valmistaa näin aimo setti myös isommalle porukalle.
Nyhtökaritsa sai kovasti kiitoksia juhlaväen keskuudessa. Tulipa yksi vieras sanomaan lihan kokanneelle Jukalle että mies palautti hänen uskonsa lampaanlihan maistuvuuteen. Oli kuulemma kadottanut moisen joidenkin epäonnistuneiden lammaskokeilujen myötä.
Rehellisyyden nimissä todettakoon, että nämä karitsaiset kuvat eivät ole juhlaviikonlopulta. Minä onneton kun menin poistamaan ruuanlaittokuvat koneelta. Ne ovat kuitenkin yhtä lailla nyhtökaritsaa, joten kelpaavat vallan mainiosti. Varsinkin kun koristeluun ja makulisäksi on ripsitty nyt sesongissa olevia granaattiomenansiemeniä.
Meillä lammasta tarjottiin kolmellekymmenelle kolminkertainen määrä tässä ohjeistettuun verrattuna. Lisäksi tarjolla oli lampaaseen verrattuna tuplamäärä nyhtöpossua kastikkeineen. Lisukkeena oli perunasalaattia ja coleslawta. On aika mahdoton näin äkkiseltään arvioida, monelleko kahden kilon lammas olisi hyvä määrä. Se riippuu niin kovin paljon lisukkeista.
n. 2 kg karitsanlapaa tai -niskaa
suolaa
mustapippuria
liemi
1 porkkana
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
laakerinlehti
3 oksaa timjamia
1 tähtianis
1 rkl suolaa
½ rkl kokonaisia mustapippureita
(tarjoiluun: lehtipersiljaa ja granaatinomenansiemeniä)
Nosta liha lämpiämään noin tuntia ennen paistamista.
Pilko liemen kasvikset, sipulit saavat olla puhtaine kuorineen lohkoina.
Ruskista lihat pannulla kuumassa öljyssä nopeasti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta lihat uunivuokaan.
Paista kasviksia heti kuumalla pannulla. Kaada kasvikset lihojen kanssa uunivuokaan.
Lisää mausteet. Peitä vuoka kannella tai foliolla.
Kypsennä lihaa uunissa ensin noin 30 minuuttia 200 asteessa. Laske lämpö 100 asteeseen ja jatka haudutusta vielä neljä tuntia. Käännä lihoja välillä paistamisen aikana ja lisää tarvittaessa vettä, tosin kannen alle tuskin tarvitsee lisätä.
Riivi eli nyhdä karitsa lämpimänä kahden haarukan avulla.
Nosta nyhdetty liha tarjoiluvadille ja ripsi halutessasi päälle silputtuja yrttejä ja granaattiomenansiemeniä.
HUOM! Jos aiot lämmittää lihat myöhemmin, lisää riivityn lihan joukkoon säilytysastiassa noin puolet haudutusliemestä siivilöitynä. Näin estät lihan kuivumista.
Loppu siivilöity haudutusliemi kannattaa pakastaa tulevia risottoja, keittoja tai muita liemiä vaativia ruokia varten.
Nyhtömikävaan on kyllä loistava juhlaruoka!
VastaaPoistaTotta turiset! Lammas on monelle ehkä vieraampi nyhdettävä, mikä tekee siitä erityisen hyvän, hiukan erilaisen juhlatarjottavan.
VastaaPoistaSamaa mieltä, vahvasti, sekä Hannelen että Merituulen kanssa!
VastaaPoistaNo sut jo tiesin Nanna! Sunkin ohjeella tehty nyhtölammasta muutamastikin. NIIN hyvää!
VastaaPoistaMeilläkin tehdään usein karitsanlavasta nyhtösapuskaa, soveltuu siihen tosiaan hyvin. Herkullisen näköinen annos!
VastaaPoista