Sivut

maanantai 21. joulukuuta 2015

Kolmen raaka-aineen helppo ihme: leipäjuusto

kaupallinen yhteistyö/ Arla 
Juustonjuoksuttimen pelossa lie sitä samaa kuin liivatteen arastelussa. Liivatepelko voitettiin jo aikoja sitten, heti ensiyrittämällä. Nyt on tuhottu arkuus juustonjuoksittimenkin suhteen, vieläpä mitä herkullisimmalla tavalla. Saimme aikaan juuri oikeanmoisesti narskuvaa, kauniin läikikkäispintaista leipäjuustoa. 
Soppa 365-sivustolta löytyi Riikka Kailan helposti seurattava ohje leipäjuuston tekoon sähköuunissa. Onnistuneeseen lopputulokseen tarvittiin vain kolme raaka-ainetta: täysmaitoa, suolaa ja juustonjuoksuntinta. Aktiivinen valmistusaika oli todella lyhyt, mutta herottumiseen ja jääkaapissa ylimääräisen nesteen valuttamiseen tuli varata aikaa yön yli. 

Juusto kaipaisi makuumme hiukan lisää suolaa. Merkitsinkin reseptiin 1-1½ ruokalusikallista suolaa, kun alkuperäinen ohje ehdotti yhtä.  
LEIPÄJUUSTO 
kaksi levyä, halkaisijaltaan 20 cm

4 l Arla Luomu vanhanajan täysmaito
1-1½ rkl suolaa
1 rkl juustonjuoksutinta

Kaada maidot ja mittaa suola isoon kattilaan. Kuumenna maito 36 asteiseksi. Lämpötilan mittausapuna voit käyttää digitaalista paistolämpömittaria. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Peitä kattila kannella. Anna juustomassan tekeytyä lämpimässä paikassa puoli tuntia. 
Leikkaa hyytyneeseen juustomassaan ristiviiltoja veitsellä. Anna heran erottua juustomassasta vielä 10 minuuttia. 
Nosta juustomassa (reikäkauhalla) harsokankaalla vuorattuun lävikköön. Painele massaa kevyesti jotta saat yllimääräistä nestettä irtoamaan. Meillä massa kerättiin kahteen harsolla vuorattuun lävikköön, sillä emme millään saaneet sitä mahtumaan yhteen. Kun kaikki juustomassa on lävikö(i)ssä, taita harsokankaan reunat juustomassan päälle. Painele taas hiukan jotta nestettä poistuu. Laita lävikkö juustomassoineen kulhon päälle ja koko komeus jääkaappiin. Ylimääräinen neste valuu näin kulhoon. Anna seistä kylmässä yön vähintään yli. 
Kumoa juusto(t) reunalliseen uunivuokaan. Heraa oli valunut tosi paljon pois yön aikana ja lopputuloksena oli tiivis, leipäjuustomaisen ohut levy. Juustosta irtoaa paiston aikana vielä hiukan heraa, joten reunat ovat tarpeen.
Paista juusto 275 asteisessa uunissa ylätasolla. Voit myös laittaa uunin grillitoiminnon päälle. Ota pois uunista kun juusto on kauniin ruskeapilkutteinen. Tähän meni meidän uunilla noin 8 minuuttia.

20 kommenttia:

  1. Olen pohtinut, että tätä pitäisi kokeilla. Nyt on ohjeetkin, hienoa!

    VastaaPoista
  2. Minä ihan yllätyin Ari miten helppoa homma oli. Olen toki tehnyt piimäjuustoja, joka on helppoa sekin, mutta luulin että juustonjuoksuttimen kanssa olisi puljaamista tai ettei lopputulos olekaan oikealla lailla narskuva. Onneksi luulo ossoittautui vääräksi.

    VastaaPoista
  3. Mistä tuollaista juoksutinta saa? En ole ikinä etsinyt, mutta ei se ole myöskään hypännyt silmille kaupan hyllyltä.

    Olen tehnyt pelkästään paneeria, jossa juoksuttimena on toiminut sitruunanmehu. Muutoin prosessi on aika pitkälti sama tuota paistamista lukuunottamatta.

    Onkohan teillä tai jollakulla lukijalla tietoa siitä, miten eri juoksuttimen käyttäminen vaikuttaa juuston makuun ja rakenteeseen, jos mitenkään? Vai pitääkö tässä ihan itse alkaa tonkia nettiä... :D

    VastaaPoista
  4. Me ostimme juustonjuoksutinta Lohjalta kaupasta nimeltä Virolainen. Väittävät nettikeskusteluissa että pitäisi saada marketeista ja apteekista.
    Minulla ei ole tietoa juoksuttimien makumerkityksestä. Maistuiko paneerissa sitruuna? Tässä juustossa en erota juoksuttimen makua, joskaan en ole sitä paljaaltaan maistanut.

    VastaaPoista
  5. Mitäs kivaa teitte siitä herasta? Kai sen voi hyödyntää?

    VastaaPoista
  6. Ginger tästä jäänyt neste oli ihan kuin sameaa vettä, erimoista kuin piimäjuustosta jäävä. Nyt eu hyödynnetty mitenkään. Osaako joku kertoa olisiko tämäkin ollut hyvää hyödyntää?

    VastaaPoista
  7. Onpas mielenkiintoinen ohje. Täytyy napata talteen, jos kokeilisi itsekin. :) Juustonjuoksutinta oli ainakin S-Marktissa juustohyllyssä/kaapissa. Muistaakseni Tofu/hummusjuttujen vieressä ja läheisyydessä. :D

    VastaaPoista
  8. Paneerissa ei maistu sitruuna millään tavalla, vaikka tosiaan olen aina käyttänyt sitruunamehua juoksuttimena. Se vain aiheuttaa samanlaisen "kokkaroitumisen" kuin juustonjuoksutin noissa teidän kuvissa.

    Täytyypä testata paneeria tuolla juustonjuoksuttimella (kiitos ostopaikkavinkeistä) joskus ja katsoa tuleeko lopputuloksesta erilainen.

    Herassa voi esimerkiksi kypsentää porkkanoita tai palsternakkoja, siihen olen itse heraa hyödyntänyt. Mausta tulee vähän erilainen kuin vedessä tai vaikka porkkanamehussa kypsentäessä. Myös ricottaa kannattaa kokeilla, eli hera kattilaan, perään loraus viinietikkaa tai sitruunaa ja taas valutellaan kankaan läpi ihan samalla tavalla kuin ekallakin kierroksella. Kaikissa resepteissä ei käytetä lainkaan sitruunaa/viinietikkaa, vaan hera pelkästään keitetään, jolloin se itsekseen alkaa erottua kiinteäksi tavaraksi ja nesteeksi.

    Ricottaa tulee tosi paljon vähemmän kuin juustoa samasta maitomäärästä, koska maidon kiinteät osaset on suurimmaksi osaksi jo jääneet siihen ekaan juustoon, mutta kyllähän sitä samalla vaivalla tekee kaksikin juustoa. :)

    Kommentit on siis oman paneer-kokemukseni perusteella, tätä narskujuustoa en ole vielä kokeillut. Kannattaa seuraavalla kerralla kuitenkin kokeilla ainakin tuota ricottaa, ei kai se ainakaan voi pieleen mennä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen tehnyt juoksutinjuustoa Valion ohjeella ja käyttänyt sitä palak paneeriin. http://www.valio.fi/reseptit/juoksutinjuusto/

      Poista
  9. Kaura lämmin kiitos vinkeistä!

    Kiitokset myös Annalle! Piimäjuuston heraa on käytetty leivän teossa ja maailman parhaassa pannarissa. Jotenkin tuli sellainen olo että tämä jännös ei olisi siihen toiminut, mutta olisihan tuota voinut kokeilla.
    Ricottaa tullaan kokeilemaan seuraavaksi varmasti!

    VastaaPoista
  10. Pitääkin kokeilla tuota! Juustonjuoksutinta olen nähnyt ihan pienessä lähikaupassakin onneksi.

    VastaaPoista
  11. Pikkukaupasta mekin Annas omamme ostettiin, mutta siellä kaupassa on muutenkin hiukan erityisempiä tuotteita, mm. sorsaa ja hirveä :)

    VastaaPoista
  12. Wau! Olen tehnyt ricottaa, jossa maito juoksutetaan sitruunalla, mutta leipäjuuston valmistaminen kuulostaa ihan eriluokan jutulta. Juustonjuoksutinpurkki herättää kyllä minussakin pelonsekaista kunnioitusta, mutta pakko ottaa härkää sarvista ja kokeilla tätä joululomalla!

    VastaaPoista
  13. leipäjuuston teko yllättää helpoudellaan. Huomaat kun kokeilet Selina!

    VastaaPoista
  14. Voiko tätä tehdä laktoosittomasta täysmaidosta? Onko kukaan kokeillut?

    VastaaPoista
  15. Minä Reetta en valitettavasti osaa tähän vastata kun en ole kokeillut.

    VastaaPoista
  16. Miten kauan tällainen juusto säilyy jääkaapissa?

    VastaaPoista
  17. Ano: Meillä säilyi kolme päivää hyvin kunnes kaikki oli syöty. Enempiä en tiedä :).
    toinen Ano: Kiva että onnistui!

    VastaaPoista
  18. Tehtiin jouluksi maitojuusto Laktoosittomasta maidosta. Tuli hiukan "tahmeampaa", mutta rakenteeltaan hyvää juustoa. Uskon, että onnistuisi tämäkin laktoosittomalla. Pitää ainakin kokeilla.

    VastaaPoista
  19. nyt täällä juusto tulossa,huomista vesi kielellä odotellessa<3!!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat