Sivut

tiistai 26. tammikuuta 2016

Kurpitsa-bataatti-kookoskeitto

Sosekeitto nimenä ei säväytä. Tämä keitto sen sijaan säväytti, vaikka soseutettu onkin. Maussa löytyy kevyttä kermaisuutta kookosmaidon ansiosta ja yllättäen myös appelsiinisuutta vaikka sitä ei kasviskeitossa olekaan. Keiton maussa on mielenkiintoista kerroksisuutta ja talvipakkasille sopivaa mausteisuutta. 
Kurpitsasta, paprikasta ja bataatista koostettu mausteinen keitto on kotoisin Alex Niemisen ja Riikka Sukulan Vege!-kirjasta. Pienesti kävi nyppimään reseptin 1/4 kurpitsa - mitä kurpitsaa ja kuinka paljon? Muuten ohje oli kyllä selkeä.
Suosittelen keittämään keittoa heti reilusti, sillä se on lounaslämmitettynäkin todella toimivaa!
KURPITSA-BATAATTI-KOOKOSKEITTO 
neljälle

1 pieni sipuli hienonnettuna
2 tl oliiviöljyä
2 ½ cm pätkä inkivääriä raastettuna
1 punainen chili TAI chiliä maun mukaan 
½ tl jauhettua kurkumaa TAI peukalonpäänkokoinen pala tuoretta hienonnettuna
1/4 tl cayennepippuria
1 punainen paprika kuutioituna
½  (550 g) myskikurpitsaa kuorittuna ja kuutioituna (säästä siemenet*)
½ (340g) bataatti kuorittuna ja kuutioituna
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
noin 5 dl vettä
suolaa
mustapippuria
½ limetin mehu

Kuumenna kattila ja lorauta sinne oliiviöljyä. Kuullota sipulia. Lisää inkivääri, chili ja kurkuma. Kypsennä muutama minuutti. Lisää cayennepippuri. Sekoita.
Lisää kasviskuutiot. Sekoita. 
Lisää kookosmiato sekä vettä niin että kasvikset peittyvät. 
Keitä miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat kypsiä. 
Ota keitto pois liedeltä ja soseuta se sauvasekoittimella. 
Mausta suolalla ja mustapippurilla. Purista joukkoon limetin mehu. Sekoita hyvin. 

*Halutessasi voit paahtaa kurpitsansiemenet keiton pinnalle. Itse lykkään siemenet 200 asteiseen uuniin öljyn, ja paprikajauheen sekä suolan maustamina muutamaksi minuutiksi. Keiton päälle voi laittaa myös vaikka kuivahtanutta leipää rapsakaksi paistettuina paloina. Sosekeitto kaipaa minusta jotain pureskeltavaakin. 

2 kommenttia:

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat