Sivut

sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Ilve-kaasulieden käyttökokemuksia

yhteistyössä Gasum
Meille saapui alkuvuodesta hyvin odotettu uusi Ilve-merkkinen kaasuliesi ja sähköuuni. Olemme olleet kokonaisuuteen enemmän kuin tyytyväisiä. 

Asennus kävi nopeasti ja turvallisesti, kun Gasumin ammattimiehet sen tekivät. Vanha liesi vietiin samalla pois kulkemasta. 

Ilve on tyylikkään näköinen. Saimmehan itse valita suuresta valikoimasta tyylin, värin, vääntimet ja jalat. Kokonaisuudesta tuli juuri sellainen kuin halusimmekin. 
Lieden kaasukehät ovat toivotunsuuria. Takana on kaksi keskikokoista kehää, joita tarvitaan useimmiten. Edessä on yksi pieni kaasukehä sekä yksi todella tehokas, jossa on kolme kaasukehää. Kolmen kehän kuuman käytön lisäksi tästä liesiosasta voi valita myös vain keskimmäisen pikkukehän. Liesi on paljon tehokkaampi kuin aiempi kaasuliesi. Olen kokenemattomuuttani keittänyt jo kahdesti perunat kiinni kattilan pohjaan. Kyllä minä vielä opin. 

Lieden ritiläpinta on karhea, mistä kuuluu laittaessa minulla selkäpiitä värisyttävä ääni. Tiedättehän, sellainen joka joillakin tulee liitutaulusta? Karheus on kuitenkin ehdottoman hyvä asia, sillä kattilat ja pannut pysyvät sen avulla lujasti paikoillaan. 
Sähköllä pelittävään kiertoilmauuniin otimme kiskot, joihin tulee sovittaa uunipellin joka nurkassa olevat reiät. Aluksi kiskojen käyttö aiheutti paljon kirosanoja ja uuni tuntui jäähtyvän tuhratessa. Nyt olemme jo oppineet hiukan venyttämään kiskoja niin että saamme reiät osutettua paikoilleen. Peltien poisottamista opettelemme vielä. Vaihtoehtona on toki laittaa pelti jo kiskoilla olevan ritilän päälle. Kun pelti on valmiiksi laitettuna kiskoille, ei voi käydä vahinkoa jossa piirakkavuoka olisi uunissa vinossa. Ihan vaan jos jollekin joskus sellaista olisi sattunut.

Uunissa on jäähdytyssysteemi, joka käynnistyy termostaatin avulla automaattisesti jo kypsennysvaiheessa. Samalla lailla uuni myös lopettaa hönkimisen itsekseen. Puhallusvaiheessa - joka kestää siis jonkun tovin uunin poispäätä ottamisen jälkeenkin- uuni pitää makuumme turhan kovaa hurinaa. 

Uuni paistaa tasaisesti. Tämä lie itsestäänselvyys monille, mutta ei meille viime uunin jälkeen. Uuden uunin kanssa ei peltiä tarvitse välillä käännellä saadakseen esimerkiksi pannarin näyttämään molemmilta laidoilta samanmoiselta. 

Lieden pinta on ylimaallisen helppo puhdistaa. Tiukkaankin tarttuneen näköinen lika lähtee pois helposti ihan rätillä pyyhkien, ilman kummempia erikoisaineita. Lieden kehien hopeanvärisiä suojuksia sen sijaan ei saa puhtaaksi edes liottamalla. Kysyin asiaan vinkkejä ammattikeittiöstä jossa myös on käytössä Ilve, mutta ravintolan omistajakokki tuumasi sen kuuluvan asiaan. Hänkään ei suotta viitsi puunata kehiä. 

Käyttöönotto on ollut myös aika helppoa (sillä vieläkään ei ole manuaalia avattu).

Loppuun vielä pikku vinkki kaasulieden käytöstä vähän totutusta poikkeavasti. Tähän eivät sähköliedet taivu!
PAAHDETTUNA KUORITTU PAPRIKA KAASULIEDELLÄ

Varrasta kokonainen paprika esimerkiksi liekinkestäviin (ei muovi) pihteihin. Pyörittele paprikaa kaasuliekin yllä niin kauan että se on kauttaaltaan mustunut. Laita paprika muovipussiin ja sulje pussi tiiviisti solmulla. Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia. Avaa pussi ja rapsuttele mustat kuoret paprikan pinnalta pois. Ne lähtevät nyt todella helposti. Poista paprikasta siemenet, paloittele ja tarvittaessa huuhtele paprikapalat.
Paahdettuja, kuorittuja paprikoita voi käyttää sinällään esimerkiksi grillilihan kanssa tai osana salaattia. Kuoritut paprikat käyvät myös leivän päälle ja hampurilaisen väliin.
Useammin meillä kyllä paahdetaan kaasuliekillä vaahtokarkkeja, jotka sujautetaan jälkiruuaksi kahden piparin väliin tai syödään sinällään.

Kokkaa kaasulla-sivustolta ja Köökki-lehdestä löydät paljon ihania reseptejä kaasulla(kin) kokkaamiseen. Me olemme kokeilleet sieltä aikanaan aivan loistavaa salviavoissa paistettua juuripersiljaa.

Muut Ilveen liittyvät yhteistyöpostaukset löytyvät näiden linkkien takaa: 

2 kommenttia:

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat