Sivut

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Spelttiä ja sieniä

Suppilovahverot ja kerma surrautetaan yhdeksi soseeksi ja yhdistetään risottomaisesti kypsennettyyn spelttiin yhdessä mascarponen ja cheddarin kanssa. Tällä meiningillä nyt ei voi tulla huonoa, eikä tullut!

Jukka löysi tämän houkuttelevan Kira Weckmanin reseptin elokuisesta Viini-lehdestä. Ohjeeseen oli käytetty tatteja, mutta meillä niitä ei ollut tuoreena saatuvilla. Arvelin sen sijaan suppilovahveroiden käyvän hyvin spelttien kanssa, jossa jo itsessään on luonnetta ja makua. Näin kävikin! Kasvisliemi vaihtui meillä pakkasesta sulatettuun kanaliemeen. 

SPELTTIÄ JA SIENIÄ
5 annosta

250 g suppilovahveroita + muutama paistettuna koristeeksi
2 rkl voita
2 salottisipulia
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
8 dl kanalientä
2 rkl öljyä
2 1/2 dl spelttihelmisuurimoita
1 dl valkoviiniä
1 dl cheddarjuustoa raastettuna
100 g mascarpone-juustoa
1/2 sitruunan mehu
½ rkl kuivattuja rakuunanlehtiä murskana
1 tl suolaa
sieniä tarjoiluun

Puhdista  ja paloittele sienet. Hienonna sipuli. Paista sienet (myös muutama koristelua varten) kunnes niistä on lähtenyt neste pois. Lisää pannulle voi. Lisää sipulit ja kuullota miedolla lämmöllä. Kaada kerma joukkoon, mausta suolalla ja kiehauta.  Soseuta seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Siirrä sienisose sivuun odottamaan.
Kuumenna kanaliemi.
Kuumenna öljy kasarissa, lisää speltit ja kuullota miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää kasariin valkoviini ja noin 3 dl kanalientä. Anna nesteen imeytyä.  Lisää vähitellen pienissä erissä kanalientä kunnes speltti on kypsää. Speltti on parhaimmillaan, kun siinä on vielä purutuntumaa.
Lisää valmiin speltin joukkoon sienisose, juustoraaste ja mascarpone. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja rakuunalla. Tarjoile paistettujen sienien kanssa.

20 kommenttia:

  1. Spelttihelmisuurimoita löytyy kaapista, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi kokeilla tehdä niistä mitään. Rakastan sienirisottoja ja tämä voisi tuoda kivaa vaihtelua. Onko noissa spelttisuurimoissa muuten miten voimakas maku?

    VastaaPoista
  2. Ah ja voih. Tätä on niin pakko tehdä. Suppiksia ei vaan oo pakkasessa, mutta kanttarellit varmaan käy aivan yhtä hyvin...tattejakin löytyisi. ootteko testanneet juustoja, onko tuo cheddar paras yhdistelmä vai mistä se idea tulee?

    VastaaPoista
  3. Sari speltissä on enemmän luonnetta kuin vaikkapa riisi. Ei nyt kauhean vahva maku, mutta luonteikas. En osaa paremmin selittää. Ehkä maanläheinen kuvaa parhaiten. Kokeile ja kuvaile sinä ansioituneemmin :).

    Dinnerit kantarellit ja tatit menee varmasti hienosti! Cheddar on oman makuisensa, toki parmesaani tai pecorinokin varmasti käy. Mikä teillä oli mielessä? Ei olla testattu, joskin perusrisottoon meillä menee aina parmesania.

    VastaaPoista
  4. Speltti-risotto suppilovahveroilta kuulostaa juurikin mun jutulta! Hyvän tuntuinen resepti.

    VastaaPoista
  5. Speltin maku on ihanan pähkinäinen ja omintakeinen. Meillä siitä tykätään kovasti. Tämä on tosi ihanan näköinen resepti!

    VastaaPoista
  6. Täälläkin tykätään kovasti speltistä! Siinä on mukavammin myös rakennetta niin sopii minusta risottoa paremmin ylikypsien lihojen lisukkeeksi. En tykkää jos kaikki on lautasella suussa sulavan pehmeää. :)

    VastaaPoista
  7. Minä en ole vielä koskaan tehnyt mitään speltistä, pitää ottaa sekin vahinko kiinni ja pian.

    VastaaPoista
  8. Voin melkein maistaa tämän kielelläni ... rakuunaa tulee harvemmin käytettyä, miksiköhän? Sopii tähän varmasti loistavasti!

    VastaaPoista
  9. Aila mekin tykättiin kovasti!

    Minna niin minustakin. Siinä on enemmän maanläheistä makua kuin riisissä.

    Helinä juu jotain pourutuntumaa pitää annoksissa olla.

    Peggy ota ihmeessä! Sitä saa ihan tavallisista kaupoista :).

    Juulia meillä oli ennen omakin rakuuna, mutta se ei jaksanut talven yli. Liian harvoin tulee käytettyä kyllä.

    VastaaPoista
  10. Syksyn voisi elää pelkästään risotoilla, on ne niin järjettömän hyviä!

    VastaaPoista
  11. Mä rakastan sieniä, mutta olen vähän spelt ennakkoluuloinen. Eli pitäisi ihan ehdottomasti kokeilla tätä reseptiä!

    VastaaPoista
  12. kokeile Minna ihmeessä kun sen kvinoakammonkin kumosit!

    VastaaPoista
  13. Oi, nyt on ruoka ihan just mun makuun! Mut ei varmaan oo yllätys.

    VastaaPoista
  14. No ei varmasti voi noilla raaka-aineilla tulla huonoa! Niin herkullisen näköistä.

    VastaaPoista
  15. Tämä ei voi olla muuta kuin herkullista!

    VastaaPoista
  16. Yritin eilen samoilla Hangon metsistä suppilovahveroita. Ei näkynyt kyllä sitten mitään. Tämä taitaa olla enemmän tatti- ja kantarelliseutua. Noh, kuivattuna saa tietysti ostettua kaupasta. Spelttirisotto kuulostaa niin herkulta!

    VastaaPoista
  17. Speltti on ihan kokeilematta. Näyttää tosi herkulliselta!

    VastaaPoista
  18. Että minä tykkään näistä teidän sieniresepteistä!

    VastaaPoista
  19. Et kyllä Mari päässyt yllättämään tällä kommentilla :D.

    Veera ja Annaleena kiitos!

    Jenni: En ole Hangon metsissä käynytkään, mutta vaatii kyllä kosteaa maastoa. Nuuksiossa tiedän löytyneen paljonkin ja sitten täällä meidän Vihdin metsissä. Jos ruuhkapäiviltä kerkiät lähden mielelläni kanssasi metsään.

    minni. kannattaa kokeilla. Siinä ont osiaan luonnetta riisiä enemmän.

    Hannele: Kiitos! Niitä nyt on riittänyt tälle syksyä, mutta meidän blogi nyt elää aika tiiviisti juuri sitä mitä keittiössämmekin tehdään. Reissujutut laahaavat pahasti perässä.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat