Sivut

sunnuntai 27. marraskuuta 2016

100 Maneiras ravintola, Lissabon

Marraskuinen työmatka suuntautui Lissaboniin. Minulla oli vain yksi ilta aikaa ja sinä aikana piti ehtiä näkemään kaupungista mahdollisimman paljon. Olemme kyllä olleet Lissabonissa noin kymmenen vuotta aiemmin, mutta kaupunki tuntui uudelta. Illalliskohteeksi valikoitui tunnelmallisen Bairro Alton alueella mm. Anthony Bourdainin vierailema 100 Maneiras, jota luotsaa Sarajevossa syntynyt Ljubomir Stanisic. Michelin oppaan mukaan 100 Maneiras on vain "Simple standard" -tasoa, joka oli yllättävän alhainen saamani ennakkokäsityksen mukaan.
100 Maneiras ravintolassa on saatavilla vain yhdekän ruokalajin maistelumenu, joka vaihdetaan kauden mukaisesti ilmeisesti neljästi vuodessa.  Tällä kertaa menu oli englanniksi ja portugalin kielellä seuraava:

Estendal do Bairro / Codfish clothesline
Bacalhau desidratado com molho aioli de coentros e pimentos
Dehydrated Codfish with coriander aioli and red pepper coulis
-
Bitter Sweet Symphony
Ostra com amêndoa amarga, meloa, kiwi, algas do mar e espuma de ostra
Oyster with bitter almond liquor, cantaloupe, kiwi, sea algae and oyster foam
-
Talking Head
Cabeça de carabineiro com maionese de lima e alho, azeite de carabineiro e ras el hanout
Scarlet prawn head with lime and garlic mayo, prawn olive oil and ras el hanout
-
Perfect Skin
Pele de peixe frita, salmonete, patê de sardinha, patê de figados, escamas de peixe e maionese de caril
Fried fish skin, red mullet, sardine paté, liver paté, fish scales and curry mayo
-
Swallowed in the Sea
Crème brûlée de ouriço do mar e sapateira
Sea urchin and edible crab crème brûlée
-
Banho de espuma
Bacalhau confitado com espuma de queijo da ilha de São Miguel, salada do mesmo, sopa de coentros, poejo e funcho
Cod confit with São Miguel cheese foam and its salad, coriander soup, pennyroyal and fennel
-
Over "his" shoulder
Presa de porco confitada com polenta cremosa de beterraba, amêijoas, pickles e mini legumes
Confit pork shoulder with creamy beet polenta, clams, pickels and baby vegetables
-
“Deez” nuts!
Pasta de pistácio, gelado de amendoim e folhas de manjericão
Pistachio cream, peanut ice cream and basil leaves
-
Islands in the sun
Bolo de banana ensopado em calda de rum, baunilha e casca de laranja com queijo de São Jorge e esfera de maracujá
Banana cake soaked in rum syrup, vanilla and orange peel with São Jorge cheese and passionfruit sphere

Menun hinta oli 60 euroa. Menun kanssa oli saatavilla kahta erilaista viinipakettia: perinteistä pakettia 35 eurolla ja premium pakettia 60 eurolla. Päädyin perinteiseen viinipakettiin. 

Salissa on reilu 30 asiakaspaikkaa, mutta ainakin tuona marraskuisena arki-iltana sain pöytävarauksen varattua samalle illalle. Illan aikana sali kuitenkin täyttyi miltei täyteen.  
Alkuun tarjoilivat toivat focacciaa, leipää ja laadukasta portugalilaista oliiviöljyä. Alkumaljassa oli ensimmäinen yllätys, kun tarjolla oli kuohuviiniä tai portviiniä. En ole koskaan törmännyt portviiniin alkumaljana, joten tätä oli pakko maistaa. Todella mukavasti toimi Niepoortin kymmenvuotias portviini leivän ja pehmeän oliiviöljyn kera. 
Ensimmäinen ruokalaji oli "Codfish clothesline", kuivattua turskaa sipseinä ja korianteriaiolia sekä paprikadippiä. Kiva asettelu ja maistuvat dipit.  
Seuraava laji oli "Bitter Sweet Symphony", joka oli osteria, mutta ilman varsinaista osterin lihaa. Annoksessa oli fenkolia, kiiviä, merilevää ja osterista tehtyä vaahtoa. Viininä Sauvignon Blanc rypäleinen Bella Superior 2014. Merellinen ja suussasulava maku, jota viini sopivasti täydensi. 
Edellisen viinin kanssa tarjottiin myös seuraava laji "Talking Head", joka oli kuivattua katkarapua erilaisten majoneesien kanssa. Katkarapu oli hiukan kitkerää ja tietenkin rapsakkaa. Valkosipuli- ja limemajoneesit komppasivat katkarapua hienosti. Erikoisin katkarapuannos koskaan. 
Neljäs laji oli keltajuovamulloa, friteerattuja kalansuomuja ja curry majoneesia. Herkkä annos, jossa rapsakat kalansuomut toivat hienoa suutuntumaa. Viininä 100% Arinto-rypäleinen Poco do Lobo vuodelta 1995. Viini oli miedon pehmeää omaan suuhuni ja hieno valinta kalalle.
Matka jatkui merellisissä tunnelmissa, kun seuraavaksi tarjoiltiin "Swallowed in the Sea". Tämä annos oli merisiiliä ja isotaskuravusta tehtyä paahtovanukasta salaatin kera. Edellinen Poco do Lobo viiniä siemailtiin myös tämän ruuan kanssa. Intensiivisiä makuja ja erityisesti ravunmaku oli vahva. 
Illan ehkä herkimmän näköinen annos oli "Banho de espuma". Jälleen turskaa, tosin eri tapaan kuin aiemmin. Turska confita, São Miguel juustosta tehtyä vaahtoa, fenkolia ja majoneeseja. Annoksen päälle kaadettiin korianterikastiketta. Juusto ja kala eivät ole usein keskenään viihtyvät raaka-aineet, mutta nämä parit sopivat hienosti toisiinsa. Korianterikastike toi mielettömän hyvän lisän. Viininä pohjois-Portugalista tuleva Quinta Do Cerrado Encruzado Branco 2014.
Alkupalojen jälkeen tuli keittiöntervehdyksenä suunraikastimeksi varsiselleri- ja rosmariini jäähilettä. Selleri oli erittäin miellyttävä raikastaja. Tätä voisi vaikka kotonakin tehdä joskus.
Pääruokana "Over 'his' shoulder", eli porsaanlapaa, kermaista polentaa, simpukoilla maustettua kastiketta sekä minivihanneksia. Polentassa olisi ollut alunperin punajuurta, mutta minule allergisena tehtiin punajuuriton versio. Ehkä parasta koskaan maistamaani puuropolentaa ja liha oli miellyttävän mureaa. . 
Possun kaverina tarjottiin tarjoilijan mukaan heavy metallia. Paikallinen viinitalo on tehnyt pääkokin kanssa yhteistyössä tuhdin Quem Syrah Tinto 2012. Oli pakko ottaa kuva etiketistä kun oli niin hieno. 
Ensimmäinen jälkiruoka oli pistaasikreemiä, maapähkinäjäätelöä, suklaata ja salaattia. Salaatissa oli basilikaa ja tilliä. Kaikkiaan annos maistui kuin Snickers patukat, mutta tilli oli ihan mieletön lisä. Yllättävä setti. Madeiraviini komppasi annosta täydellisesti.
Viimeinen annos oli kuin tartar annos pikaisella vilkaisulla. Annoksessa oli kuitenkin pohjalla banaanikakkua jota oli liotettu rommisiirappissa, vaniljan ja appelsiinin kanssa. Päällä oli passionhedelmästä tehty jäätelö sekä päällä Sao Jorge juustoraastetta! Tä, juustoraastetta? Kyllä, ihan uskomaton sekoitus mutta toimi minulle loistavasti. Sama Madeiraviini toimi myös tämän annoksen parina. 

Kokonaisuutena 100 Maneiras oli todella suositeltava, jälleen kannatti mennä Bourdainin jäljissä. Michelinin Simple standard on todella alhainen luokitus. Minä antaisin vähintään Bib gourmandin tai peräti tähden. Ensinnäkin hinta-laatusuhde oli toimiva ja nostoissa oli yllättäviä koukkuja sekä makuyhdistelmiä. Ehkä tekniikat eivät sitten ole vakuuttaneet tarkastajia. Toiseksi, käytössä oli pöytäliinojen puhdistamiseen kourut. Olemme panneet merkille että tähtipaikossa on lähes poikkeuksetta kourut. Harmi kun en ottanut kuvaa kouruista, jos ette tiedä mitä tarkoitan kouruilla. Älkää nyt ottako vakavasti että kouruilla saa tähden, mutta meille se on ollut vuosien ajan eräänlainen mittari. Tätä asiaa on pohdittu myös kevällä kirjotetussa Washingtonin jutussa.  Tarjoilijat täyttivät viinikaatoja anteliaasti, varsinkin kun sama viini oli usein kahden ruokalajin kanssa. Tarjoilu oli rentoa ja tarjoilijat heittivät muavia kevennyksiä tarjoillessaan. Illallinen maksoi yhteensä 107,5 euroa sisältäen menun, viinipaketin, portviinin ja veden.

Bairro Alton alueeseen kannattaa varata aikaa, sillä korkeuserojensa johdosta alue on ilmeikäs ja tunnelmallinen. Alueelle on myös todella paljon mielenkiintoisen oloisia ravintoloita. Alueesta hiukan lisää toisessa postauksessa. 

100 Maneiras on avoinna tätä kirjoittaessa päivittäin klo 19:30 - 2:00 ja keittiö on auki 23 asti.
Huomioi, että 100 Maneirasilla on myös toinen ravintola nimeltään Bistro 100 Maneiras, jos vaikka 100 Maneirasiin ei saa pöytävarausta. 

100 Maneiras
35 Rua do Teixeira, (katso kartta)
Lissabon, Portugali

26 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoisia yhdistelmiä! Mulle toimii kaikki jännät yllätykselliset yhdistelmät. Ihanalta näytti!

    VastaaPoista
  2. weheey miten yllättäviä komboja! tuo on varmasti ollut elämys!

    VastaaPoista
  3. Meillä on pohdinnoissa matka Lissaboneen, tässäpä hyvä idea ravintolaksi.

    VastaaPoista
  4. Kuivattu katkarapu kuulosti jännälle. Enpä ole päässyt maistamaan.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Varsinkin Codfish clotheslinen esillepano on mahtava.

    VastaaPoista
  6. Tilli ja juustoraaste jälkiruoassa... tekisi mieli maistaa miltä maistuvat. ;)

    VastaaPoista
  7. NO EN KESTÄ! Ihan mieletön menu! Tuo pyykkiteline ja kaikki! Kauhea ikävä on takaisin Lissaboniin - joskus vielä palaan sinne ja menen tänne syömään!

    VastaaPoista
  8. Olipa kauniisti ja hauskoin ideoin laitettu ruoka tarjolle. Mielenkiintoinen menu!

    VastaaPoista
  9. Kauniita herkkuja! Ulkomailla saa kyllä kokea upeita makuelämyksiä tai ainakin hieman kotimaan vakkaripaikoista eroavia. Toisaalta kyllä meillä Suomessakin osataan kokata :) Jänniä esillepanoja ja makuyhdistelmiä.

    VastaaPoista
  10. Kylläpä voi olla edullista! Varsinkin jälkkäri olisi tosi kiinnostavaa maistaa, niin kuin muutkin. Ja annosten nimetkin oli tosi hauskoja :)

    VastaaPoista
  11. Nuo kuivatut turskat näyttävät aivan mielettömiltä. Kiitos ravintolavinkistä!

    VastaaPoista
  12. Aika kiinnostavia yhdistelmiä ja varsinkin tuo viimeinen. Jäin oikein miettimään makua :)

    VastaaPoista
  13. Minni ja Erja, kyllä kombot yllätti ja yllätyin miten hyvä paikka.

    VastaaPoista
  14. Kirsi, suositeltava ravintola. Muutenkin Bairro Alton alueella on paljon koettavaa ja nähtävää.

    Sari, kuivattu katkis oli tosiaankin sitkeää mutta rohkeasta ideasta pisteet. Niin ja majojen kanssa ihan kiva.

    Sirkku, esillepano oli minustakin hieno ja kuivattu kala oli loistavaa dippien kanssa. Ei lainkaan niin kalamainen kuin luulisi.

    VastaaPoista
  15. Kermaruusu, juurikin tilli yllätti eniten. Periaatteessa onhan juustoja välijälkkärinä tai varsinaisena jälrrärinä, mutta en ole aiemmin törmännyt että juustoraastetta olisi ja vielä makean kakun kaverina. Mahtavaa vaikka outoa.

    Hanna, kyllä Lissabon on kiva kohde, jossa viipyisi pidempäänkin. Korkeuserot tekee kaupungista ilmeikkään. Muutenkin Portugalille tars antaa enemmän mahdollisuuksia, kun sinne harva menee. Espanja on vaan kaikille jotenkin naapuriaan helpompi kohde.

    Peggy, tuntuu tällä keittiöllä ideoita piisaavan. Siksi Michelinin Simple standard on mielestäni liian vähän.

    VastaaPoista
  16. Taru, kyllä matkailu avartaa, vaikka kiva suomalaisestakin osaamisesta on kiva nauttia.

    Saara, minustakin 60 eur / 9 lajia on todella edullinen. Ja vielä mitä sillä rahalla sai.

    Alisa, ollos hyvä. Turskat otti heti luulot pois.

    Hella ja viinilasi, kyllä viimeinen annos kirvoitti makuaisteja. Hämmentävää mutta hyvää.

    VastaaPoista
  17. Juustosta jälkkärissä tuli mieleen klassinen omppupiirakka ja cheddar -yhdistelmä. Tai kenelle on klassinen, kenelle ei. :D Eli siis omenapiirakan ohella tarjotaan muutama viipale tujakkaa cheddaria kermavaahdon tai vaniljakastikkeen sijaan.

    Tosin nyt kun googlasin, niin näemmä vekkuleimmat laittavat sitä cheddaria ihan itse piirakkaankin jo valmiiksi, joko pohjaan tai täytteen joukkoon. :)

    Todella hyvältä näyttää kyllä tämä ravintola! Jospa sinne Lissaboniin asti nyt vihdoin ja viimein ensi vuonna pääsisi. Laitoin ravintolan nimen kaiken varalta muistiin. :)

    VastaaPoista
  18. Anna, täytyy tunnustaa että en muista kuulleeni omenapiirakka ja cheddar yhdistelmästä. Voi olla silti mielenkiintoinen makuelämys kermavaahtoineen päivineen. Siitä vaan matkaa buukkaamaan Lissaboniin :)

    VastaaPoista
  19. Jestas miten mahtava menu! Ihanan kuuloisia yhdistelmiä ja paljon mereneläviä. Tänne olisi upeaa päästä syömään.

    VastaaPoista
  20. En ole koskaan käynyt Lissabonissa, se olisi varmasti todella kiva matkakohde. Mieheni kehui sitä kovasti kun kävi siellä muutama vuosi sitten :)

    Onpa todella kekseliäitä yhdistelmiä, erityisesti nauratti nuo kalat pyykkinarulla :D

    VastaaPoista
  21. Upean näköinen ja kuuloinen menu!

    VastaaPoista
  22. NO hintahan vaikuttaa kohtuulliselta noista herkuista! Lissabonin ruokatarjonta on todellakin muuttunut, kävin siellä 90-luvun alussa. Nyt olisi kyllä syytä lähteä uudelleen!

    VastaaPoista
  23. Upee illallinen! Tämä paikka pitää laittaa muistiin, tosi mielenkiintoisia makuyhdistelmiä. Jälkiruuat kuulosti aivan mahtavilta.

    VastaaPoista
  24. Joo, mä luulen myös että jos Jukka meidät joskus Lissaboniin vie tuo on pakollinen kohde :).

    Ollaan joskus oltu kolmisin, silloin kun tytsyä ei vielä ollutkaan. Mutta silloin ei kulinarisoitu, yritettiin vaan pärjätä metroverkostossa jossa yht äkkiä loppui hissit rattaille ja alkoi portaat.

    VastaaPoista
  25. Olimme Lissabonissa muutama vuosi takaperin, oikein mukava yllätys ja mahtava ruoka- ja viinimatkakohde! Tykkäsin kaupungin hienoisesta rosoisuudesta. Ruoka oli myös kohtuuhintaista. Perheen kanssa tosin emme käyneet ihan näin hienoissa paikoissa. Lissabonin lisäksi ajoimme mm. Portoon, joka oli myös upea. Tosin Portoon ja viinitiloille olisi ollut ehkä ihan paras mennä ilman lapsia - tai ainakaan ei olisi kannattanut olla autokuski ;) Lissabonista jäi mieleen erityisesti meidän majoitus vanhassa luostarissa, joka sijaitsi yhdellä Lissabonin 7 kukkulasta. Heinäkuussa ainoa miinus oli julmettu kuumuus ja mittari näytti + 40 C. Kaikeankaikkiaan upea paikka, kiitos kun sai palata Lissabonin tunnelmiin :)

    VastaaPoista
  26. Kuulostaapa hienolta reissulta Jenni! Me kävimme silloin melkein kymmenen vuotta sitten tsekkaamassa formularadan ja Sintrassa, kun kiertelimme päivän Lissabonista autolla. Kävimme myös Euroopan läntisimmässä kohdassa, Cabo da Rocassa. Tuulista oli, sen muistan tuolta meren rannalta!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat