Sivut

tiistai 4. syyskuuta 2018

Rapuliemi + tyylikkään rennot rapujuhlat

Meillä oli ilo saada kutsu ystävien rapujuhlille viime viikonloppuna. Mukaan juhlimaan oli kutsuttu kaksi muutakin pariskuntaa. Kokoonpanosta tiesi jo etukäteen että hauskaa tulee olemaan. 
Juhlat alkoivat todella tyylikkäällä menulla ja jatkuivat tanssinkin merkeissä yömyöhään. Juhlien luonnetta kuvastanee hyvin se, että jossain vaiheessa iltaa tuumasin Jukalle että ollaan kerrankin viisaita ja mennään ajoissa nukkumaan, viimeistään kahdelta. Vastaus kuului että ei onnistu enää, kello on viisi. 
Rapujuhlat alkoivat ihanan vaahtomaisella, hyvin sileärakenteisella kesäkurpitsakeitolla. Sen kanssa tarjottiin saaristolaisleipää ja voita.
Seuraavaksi eteemme nostettiin pekonia ja kampasimpukoita. Samaan aikaan meitä hellittiin letuilla, joiden päälle sopi lusikoida ranskankermaa ja mätiä.
Säkyläläiset ravut tarjottiin patonkisiivujen ja ihanan aiolin kanssa, jonka valkosipulit oli savustettu ennen majoneesiin lisäämistä.
Rapujen kanssa hörpimme Vakka-Suomen Panimon Rapuolutta, olimmehan panimon kotikaupungissa.
Illan jo pimentyessä haarukoimme herkullista kurpitsarisottoa jonka ylle oli nostettu maukasta possunkylkeä.

Saunan jälkeen nautimme makean suklaista mutakakkua kirsikkahillolla. Yöllä isäntäpari muisti laittaa tarjolle vielä juustoja hillojen kanssa.
Minä tinkasin jo illalla mukaani ravujen perkeet liemen tekoa varten. Olen useammistakin rapukinkereistä lähtenyt äyriäistäyteisen muovipussin kanssa, sillä rakastan rapulientä. Teen rapuliemen "Juuri nyt"-kirjan tekniikalla. Kirjan ohjeessa laitetaan paljon mausteita fenkolia, varsiselleriä ja erilaisia siemeniä myöten. Minä olen halunnut pitää makumaailman selkeänä liemen monikäyttöisyyden vuoksi, sillä usein pakastan liemen tulevia risottoja varten. En lisää liemeen tekovaiheessa edes suolaa. 

* Matala lämpötila rapuliemen teossa on tärkeää, koska korkeammissa lämpötiloissa ravuista lähtee ammoniakkimaista makua. 

RAPULIEMI 

ravun perkeitä
purjo
tillinippu
vettä

Paahda ravunperkeet uunissa 80 asteen lämmössä puolisen tuntia kunnes kuoret ovat kuivia. 
Puolita purjo ja pilko se isoiksi paloiksi. Myös vihreät osat. 
Laita paahdetut ravut, purjopalat ja tillinippu isoon kattilaan. Peitä vedellä. 
Kuumenna matalalla lämmöllä kunnes liemi höyryää. Älä anna kiehua.* 
Hauduta lientä matalalla lämmöllä tunnin ajan. Siirrä jäähtymään. 
Siivilöi. 
Halutessasi vahvempaa lientä haihduta nestettä keittämällä lientä kasaan siivilöinnin jälkeen. 
Käytä liemi muutaman päivän sisällä tai pakasta se. 

4 kommenttia:

  1. Ihan järkyttävän hyvän kuuloinen menu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin! Maistuikin oikein hyvälle! (Yritän tämän jutun voimin punkea ylös kirjoittamattomuuden suosta ;) )

      Poista
  2. Rapujuhlat on tekeillä viikonlopuksi, pistän tuon liemiohjeen korvan taakse. Ihanat herkut oli teillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistäpä ihmeessä. Sinun vinkkaamaan tattilientä on keitetty jo pari kertaa tänä syksynä.

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat