Sivut

torstai 2. huhtikuuta 2020

Lihapullat jallukastikkeessa - kouluruokaa parhaimmilaan

Kotimme on monien muiden kotien tavoin muuttunut sekä työtilaksi että kouluksi koronan takia. Keittiömme on sitä myöden koulu- ja työpaikkaruokala lounasaikaan. Männä viikolla meidän aikuisten ollessa vielä lomalla meillä oli aikaa tehdä ruokaa myös lounaaksi erotuksena lämmitettäviin annoksiin. Silloin otimme käsittelyyn arvostelukappaleena saadun Stiina Kuisman "Ronskisti ja rakkaudella" opuksesta Jallupullat. Oikeammin Jaloviina löytyy lihapullien sijaan kastikkeesta, mutta yhtäkaikki löytyy. 

Ruuasta tuli todella hyvä. Pullissa lapset maistoivat mummulan, luullaksemme maustepippurin ansiosta. Kastikkeessa oli kiva väri tomaattipyreen ansiosta ja kokonaisuutena se maistui hurjan hyvälle. Riisiviietikka perunamuhennoksessa oli meille uusi idea. Se toi pienen etikkaisen syrjän muussiin, mutta sen verran miedon että maistui tarkoille muksuillekin. 

LIHAPULLAT JALLUKASTIKKEELLA
4-6 annosta

LIHAPULLAT
600 g sika-nautajauhelihaa
2 dl kermaviiliä
1 tl maustepippuria
1 tl suolaa
1 tl kuivattua rosmariinia
1 sipuli
voita

Kuori ja pilko sipuli. Kuullota voissa pehmeäksi. Jäähdytä.
Yhdistä kaikki aineet kulhossa. Pyöritä lihapulliksi.
Paista lihapullat pannulla tai uunissa kypsiksi. (180 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia).
Laita kypsät lihapullat hautumaan hetkeksi jallukastikkeeseen.

JALLUKASTIKE
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
4 dl lihalientä
2 cl Jaloviinaa (eli Jallua)
1 rkl tomaattipyrettä
1-2 dl kermaa
1 tl jauhettua mustapippuria

Ruskista jauhot voisulassa. Lisää kuuma lihaliemi ja sekoita. Mausta kastike tomaattipyreellä, maustepippurilla ja Jallulla. Lisää lopuksi kerma. Keitä miedolla lämmöllä hetki kasaan.

PERUNAMUHENNOS

10 perunaa
1 rkl suolaa
2 dl täysmaitoa TAI 1 dl kermaa + 1 dl maitoa
2 rkl voita
½ dl riisiviinietikkaa
(2 rkl sokeritonta chilikastiketta, esim srirachaa)

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi vedessä. Muussaa survimella. Lämmitä maito tai maito-kermaseos. Lisää siihen voi, suola ja riisiviinietikka. Kaada seos perunoiden joukkoon, sekoita hyvin.

2 kommenttia:

  1. Hmmm. Riisiviinietikkaa perunamuusissa? Kuulostaa niin grazyltä, että pakko kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin ihmettelin mitä tapahtuu, mutta oli hyvää! Tosi miedosti se maistuu, mutta maistuu kumminkin.

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat