Sivut

lauantai 31. heinäkuuta 2021

Föglö ja romanttinen kestikievari Enigheten, Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on meille tuttu jo useamman reissun ajalta, mutta oikeastaan vain pääsaaren osalta. Tänä kesänä suhasimme autolla myös parille muulle saarelle, lauttamatkan taaksekin. Onneksi teimme niin, sillä se toi ihan uudenlaista mielenkiintoa matkaan. 



Yksi vierailluista saarista oli Manner-Ahvenanmaan eteläpuolella sijaitseva Föglö. Pienuudesta kertonee se, että ehdimme vuorokaudessa syödä sen kaikissa (kolmessa) ravintolassa. Ihanuudesta kielinee se, että osa porukasta kertoi sen olleen vajaan viikon reissumme kohokohta. Ajelimme autolla eri puolille Föglön saaria maisemia ihaillen, mutta muuten pysyimme Degerbyssä jossa kaikki on kävelymatkan päässä lauttasatamasta. 

Majoituimme yhden yön Föglön Degerbyssä tunnelmallisessa, romanttisessakin Gästhem Enighetenissä. Se oli suomennettu kestikievariksi, mikä lämmitti tällaista "Veljeni Leijonamieli"-fania. 
Etualalla entinen käräjätalo jossa mekin yövyimme.

Teinit nukkuivat kolmen hengen huoneessa ja me aikuiset vanhassa keittiössä erillissängyissä. Olimme aluksi pettyneitä ettei meille oltu varattu toivomaamme parisängyllistä huonetta, mutta lopulta olimme  tyytyväisiä persoonalliseen huoneeseen, jonka avoinna olevasta ikkunasta merituuli henkäili vilvoittaen yöllä. Vaihto olisi onnistunut myös parisängylliseen huoneeseen toisessa talossa, mutta majoittaja oli ihan viisaasti ajatellut meidän haluavan yöpyä lähellä muksuja. 

Enigheten melkeinpä kuiskii menneistä ajoista. Rakennukset on pystytetty 1700-luvun jälkimmäisellä puoliskolle edellisten palaneiden tilalle, joten ne ovat historiallisestikin arvokkaita. Paikalla on toiminut 1700-luvun alusta käräjät murhasyytteitäkin puiden. 


Enighetenin laituri oli otollinen paikka pelata Canastaa, kun ilta oli aivan tyyni. 
Enighetenin grillikota
Aamupala Enighetenissä oli muilta osin peruskiva, mutta mannapuuro teki siihen erityisvivahteen.
Puuroa keitetään aamupalalle reilusti ja ylijäänyt puuro hyödynnetään Ahvenanmaan pannukakkua leipoessa.  


Degerbyssä on pieni Föglö-museo, luotsimuseo ja ihania pieniä kirpputoreja, josta teimme löytöjäkin. 

Degerbyn kirjasto on todella tunnelmallinen ja kodikas. Kirjastossa on tänä kesänä hieno Haddon & Warnerin näyttely

Ikonisen Coca-Cola mainoksissa käytetyn joulupukin piirtäjän, Haddon Sundblomin isä on kotoisin juurikin Föglön saarelta. Warner Sallman taas on maalannut maailman kopioiduimman Jeesus-kuvan ja hänenkin isänsä on kotoisin Ahvenanmaalla. 

Paras ruokailukokemuksemme oli tyylikkään Carlsron hotellin terassilla nautittu smørrebrød- eli tanskalaisten voileipien lounas. Jukka piti eniten ahvenleivästä tartar-kastikkeella ja minä katkarapuisesta versiosta. Lapset ottivat kaikki perunaleivän. 


Illallisen nautimme meren äärellä Seagramissa, joka oli vallan hyvä sekin. 

Pohtiessamme porukalla Föglön kokemuksiamme tuumasimme ettei mikään asia yksinään olisi käymisen arvoinen meille, mutta yhdessä ne muodostivat sympaattisen, houkuttelevan ja ehdottomasti suositeltavan kokonaisuuden. Ravintolat yllättivät laadullaan. Teinit kiittelivät minigolfia, isoa shakkipeliä ja uimista (ehkä hieman yllättäen koska eivät menneet uimaan). Hienot maisemat ja tunnelmallinen majoitus mainittiin keskustelussa erikseen, kuten myös mannapuuro aamupalalla. 

Kaikki tässä mainitut kohteet ovat saavutettavissa kävellen Svinöstä lähtevän lautan Degerbyn rannasta, joskin kivaan Sintingin uimarantaan on vajaa kaksi kilometriä. 

Sittingenin uimarannalla oli todella kirkas vesi ja kivat hyppytornitkin.

Ihana Ahvenanmaani-blogista löydät kompaktisti tietoa miten helposti Föglöön pääsee ja mitä muuta siellä voi tehdä. 

perjantai 30. heinäkuuta 2021

Sympaattinen Iniö herkullisella thaimaalaisella ravintolalla



Kuumana kesäpäivänä Iniö muistutti minua lapsuuden kesistä mamman kanssa Kustavin Kalliorannassa. Siihen lie syynä suolaisen raikas meri, kallioiset rannat ja se sama, lapsenakin haistettu tuoksu, joka kuivakassa ilmassa kiiri nenään tienvarren villikukista. Niitä samaisia kukkia poimittiin rönsyilevä kimpullinen terassin vaasiin. Siihen terassille, jossa syötiin vastapaistettuja lettuja, pelattiin Bogglea ja josta lähdettiin aamuöisille uinneille. 

Mutta nyt minä meinaan eksyä aiheesta. 

Minun piti kertoa teille, että Iniö on ihanan sympaattinen paikka. 


Me ajoimme Iniön kahden saaren läpi, joiden tie oli yhdistetty Vikare-lautalla. Iniö koostuu kuitenkin useammasta saaresta, joissa rantaa on yhteensä 700 kilometriä. 

Meidät houkutteli Iniöön se tosiasia, että kolme vuotta sitten Saariston rengastiellä se jäi kokematta lauttavian vuoksi, sekä se että Björklund Båtslipin vierasvenesataman thaimaalaista ravintolaa on kehuttu monella suulla. 

varo potkulautalevia mummoja

Emme käyneet sisällä kirkossa emmekä edes plokimuseossa. Ajelimme autolla siellä täällä poiketen ja ihastelimme maisemia. 

Thaimaalainen ravintola oli kehujensa arvoinen! Maut olivat puhtaita ja raikkaita. Niitä ei oltu peitetty liiallisella tulisuudella, ainakaan niitä ottamiamme yhden chili-merkinnän annoksia. 

Kastikkeet olivat erityisen hyviä ja esillepano kaunista. Palvelu oli mukavaa. Terassiltakin löytyi paikkoja sekä auringosta että varjosta, mikä tänä hikisenä kesänä mainittakoon. 


Merellisiä, liikkuvia pääskysenpesiä lautan suojissa.

Iniöön pääsee tavallamme helposti ja ilmaiseksi Kustavista Heponiemen satamasta. Houtskärin Mossalasta Iniön Daleniin liikennöivä m/s Antonia on maksullinen.

Iniön reissu oli kiva puolen päivän kesäretki Kustavista, jota halutessaan olisi yöpymisellä voinut helposti venyttää nauttimalla luonnon kauneudesta kesän tuoksuineen. 

torstai 8. heinäkuuta 2021

Ruokanautiskelua puutarhassa - Kallas SkärGård, Vårdö, Ahvenanmaa

Kallas SkärGård on huippuihana ruokapaikka Vårdön saarella, Ahvenanmaalla. Hanna ja Timo Vetriön upeaan puutarhaan on aseteltu pöytiä ympäriinsä valmiina vastaanottamaan nautiskelijoita. Aurinkoisena päivänä tunnelma on kertakaikkisen hieno!

Päivän ruokalista on kirjoitettu keittiön ovelle. Se on suppea, mikä yleensä kielii hyvistä raaka-aineista ja huolellisesta valmistamisesta. Niin täälläkin! Runsaat annokset maksoivat kaikki 13 euroa sisältäen myös ruuan päälle nautittavan kahvin. 
Lapsemme ottivat ohi listan heille tarjottuja nugetteja, jotka Kallas SkärGårdissa tarkoittivat itsepaneroituja kanafileitä. 
Jukka valitsi ruuakseen metsästäjänleivän, joka sisälsi pekoniakin sienikastikkeen lisäksi. Minun katkarapuleipäni sisälsi käsinkuorittuja katkarapuja, puolikkaan kananmunan ja raikasta salaattia. 

Juomavaihtoehtoina oli mm. viinejä ja luonnollisesti Stallhagenin oluita. Toinen paikan omistajista, Timo Vetriö nimittäin on Stallhagenin toimitusjohtaja. Hän sattuikin sopivasti paikalle kun arvoimme juomiamme suositellen pyynnöstä katkarapuleivälle hedelmäistä Pale Ale Pommernia ja metsästäjänleivälle tsekkiläistyyppistä olutta. Viimeksimainittua olutta saa vain ravintoloiden hanoista. 
Ruokaa odotellessa ja sen jälkeenkin oli kiva kierrellä kauniissa puutarhassa. Eri puolille suurta pihaa oli tehty hyvin erityyppisiä nautiskelupaikkoja japanilaistyyppisen pelkistetyistä runsaaseen kukkaloistoon. 



Kuopsuttavia kanoja ja kukkoja oli kiva seurata. 

Kallas Skärgård on kaunis myös sisältä. Tämä sanottuna ihan vain siltä varalta ettet jätä käyntiä väliin sateen takia. 


Meidän koko seurueemme oli sitä mieltä, että Kallas SkärGård on todellinen helmi ja hieno paikka kokea niin makujen kuin tunnelmansakin vuoksi. Palvelu oli todella ystävällistä ja rentoa. 
Jos suuntaat kesällä Maarianhaminasta Vårdöhön, matkalle osuu sopivasti Bomarsundin linnoituksen rauniot, Kastelholman linna, Smakbyn makukylä ja Taffelin tehtaanmyymälä. Lossiylitys Vårdän saarelle on nopea. Saarelta löytyy myös kiipeilypuisto Flowpark, jonka totesimme haastavaksi ja kivaksi.