Sivut

tiistai 16. joulukuuta 2008

Chorizo-bataattipiirakka

Kuvan piirakka on vasta sukeltamassa uuniin. Kävi nimittäin niin, että piirakkaan oli määrä laittaa chorizonPALOJA. Ei löytynyt useistakaan kaupoista, ei valmiina paloina eikä pötkönäkään. Joten "tyytyminen" oli sitten leikkeleeseen. Eikä siinä mitään, nättejähän nuo leikkeleruusut ovat ENNEN uunia. Ja nättejä ne olivat myös uunin jälkeen jos tykkää mustista ruusuista ;). Ehkä foliopaperin päälle laittaminen jossain vaiheessa uunissa lymyilyä auttaisi ylitummumiseen.

Piirakka oli kuitenkin hyvä! Maistui tummanakin oikein hyvin. Päällisen värit pääsivät oikeuksiinsa kun päälle ei lorautettu mitään, vaan ricottaseos sijaitsi pohjan ja päällisten välissä. Paprikaa meillä ei nyt tähän laitettu. Pastapää piti tätä lähestymistapaa kuivahkona, itse tykkäsin kovasti. Lapset söivät pohjan hyvällä ruokahalulla. Taas kerran todettiin että makuja on niin monia, jo kahdella saatikka sitten neljällä ihmisellä.

Leipomus on löytö ennenkin onnistuneita piirakoita tarjonneesta Gummeruksen kirjasesta "Suolaiset ja makeat piirakat".

Chorizo- bataattipiirakka

750 g bataattia kuorittuna, pienehköinä kuutioina
(1 suuri paprika pienehköinä kuutioina)
3 valkosipulinkynttä kuorineen
2 rkl oliiviöljyä
150 g chorizo-makkaroita pieninä kuutioina/leikkeleitä puolitettuna ja "ruusuksi" rullattuna
125 g ricotta-juustoa
100 g cheddaria paloina
2 rkl ranskankermaa
2 munankeltuaista
noin 400 g piirakkataikinaa*

1 vatkattu muna voiteluun
3 rosmariininoksaa
suolaa ja pippuria

Tee ensin
*Piirakkataikina
400 g vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
200 g rasvaa
4-6 rkl jäävettä
Laita suola ja jauho kulhoon. Leikkaa rasva kuutioiksi ja lisää jauhoihin.
Sekoita rasva nyppimällä se sormin tasaisesti jauhoihin, kunnes seoksesta tulee murumaista. Ripottele taikinan päälle vettä ja sekoita, kunnes muodostuu taikina.
Anna levätä kylmässä noin puoli tuntia ennen leipomista.

Sitten...

Laita bataatti, (paprika) ja kuorimattomat valkosipulinkynnet uunivuokaan. Ripauta sekaan oliiviöljyä ja muasta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa 15 minuuttia. Lisää makkarat (jos paloina) ja paista vielä 5-10 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat hiukan ruskistuneet. Ota vuoka uunista.

Purista valkosipulinkynnet pois kuorestaan ja laista kulhoon yhdessä ricottan, cheddarraasteen, ranskankerman ja munankeltuaisen kanssa. Vatkaa ainekset tasaisesksi seokseksi.

Ota taikina jääkaapista ja kaulitse siitä noin 30 cm:n kiekko leivinpaperin päällä. Vitele taikina kananmunalla, jonka rakenne on rikottu. Lusikoi juustoseos piirakan keskelle niin että reunoille jää viitisen cm tyhjää. Asettele vihannekset ja (makkarapalat tai) leikkele"ruusut" juustokastikkeen päälle.

Taittele piirakan reuna ylöspäin. Voitele reunat kananmunalla. Ripottele pinnalle rosmariininoksia ja tarvittaessa vielä mustapippuria ja suolaa.

Paista uunissa puolisen tuntia, kunnes piirakka on paistunut kullanruskeaksi.

14 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen ja herkullisen näköinen piirakka:-)

    VastaaPoista
  2. kiitos Yaelian! Alustus piirakan reseptissä lupasi chorizon ja bataatin sopivan loistavasti yhteen ja näin olikin! kasvissyöjä voisi koittaa pelkällä bataatilla ja paprikallakin, vink vink :)

    VastaaPoista
  3. Ai että, tätä pitääkin joskus tehdä!

    VastaaPoista
  4. Masu suosittelen! minä pidin erityisesti piirakan väreistä.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa tosi herkulliselta, mutta ah niitä kcal:ta. Eihän se haittaa, kun tekee vain harvoin.
    Pitää kokeilla, on se niin hyvänkuuloista.

    VastaaPoista
  6. arleena: kuten olet ehkä huomannut niin meillä ei kauheasti kaloreita lasketa...vaikka välillä kyllä pitäisi. toki toisinaan tehdään kevyempää, mutta kun leivotaan, niin sitten käytetään voita jne.

    ja ainahan voi kutsua ystäviä kylään piirakkaa jakamaan! paitsi että kalorit jakaantuvat useammalle, seura virkistää mieltä! :)

    VastaaPoista
  7. Aivan uskomaton ohje, maistan jo chorizon mausteisen suolaisuuden bataatin pehmeän makeuden rinnalla, oijoi...

    VastaaPoista
  8. ent-tu: minä tykkäsin mausta kovasti!

    ja helppokin piiras oli.ei sitten auta päästää bataatteja esikypsennyksessä liian pehmeiksi, ettei piiraasta tule chorizo-bataattimuussipiirakkaa :)

    VastaaPoista
  9. Suurena makkaran ystävänä tuo nosti veden kielelle. Kunhan joulusta selvitään niin täytyypä kokeilla.

    J

    VastaaPoista
  10. suosittelen Jussi! maistui komiasti!

    VastaaPoista
  11. ooh milläs muulla saisinkaan tämän huonekaverin yhtä iloiseksi kuin tällä..no en millään.. talteenhan tämä menee :) Tosi herkullisen näköinen ja kuuloinen!

    VastaaPoista
  12. Risulinna: tämän avulla on kyllä helppo ilahduttaa :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat