Sivut

maanantai 8. joulukuuta 2008

Sichuanilaiset ravut

Me tykkäämme kovasti kiinalaisesta ruuasta, mutta luvattoman vähän sitä tulee kotona tehtyä. Blogistakin löytyy aiemmin vain Pekingin ankka.

Hakaniemen hallissa ja etnisissä pyörittyämme mukaan tarttui mm. pakastettuja jättiravunpyrstöjä, joille aloin etsiä herkullista reseptiä. Sellainen löytyikin Ken Hom:n kirjasta Kiinalainen Wokki-kiinalaisen keittiön parhaat. Sapuska mainitaan yhdeksi Sichuanin alueen suosituimmista ruuista.

Raaka-aineita jouduimme hiukan oikomaan, mutta sulkuihin olen pannut Ken Homin suosittelemat. Papukastikkeesta en sitten tinkisi, sillä siitä purkista levisi aivan ihastuttava tuoksu, josta väkisinkin tulivat mieleen Pekingissä nautitut herkulliset ateriat...!

Oli huippuhyvää! Suosittelemme!

Sichuanilaiset ravut - ainakin liki liippaa

1½ rkl seesamiöljyä (tai maapähkinäöljyä)
2 tl inkivääritahnaa (tai tuoretta inkivääriä hyvin hienonnettuna)
1 rkl valkosipulia pilkottuna
2 rkl kevätsipulia hyvin hienonnettuna
450 g raakoja tai pakastettuja (tiikeri- tai) jättiravunpyrstöjä kuorittuina ja suoli poistettuina, pakastetut hitaasti sulatettuina

kastike:
1 rkl tomaattisosetta
2 tl papukastiketta + hyppysellinen kuivattua chilimurskaa (tai 2 tl chilipapukastiketta)
2 tl punaviinietikkaa (tai tummaa, kiinalaista viinietikkaa tai siideriviinietikkaa)
½ tl suolaa
½ tl vastajauhettua mustapippuria
2 tl sokeria
2 tl seesamiöljyä

koristeluun:
kevätsipulin vihreitä varsia pilkottuna (tai korianterinlehtiä)
Sekoita ensin kastikeaineet keskenään. Pilko ja hienonna kaikki ainekset valmiiksi.

Mittaa wokkipannuun öljy ja kuumenna se sittenmiltei savuavan kuumaksi. Lisää inkivääri, valkosipuli ja kevätsipuli. Jos käytät tahnaa, varo sen ruiskimista. Paista aineksia pikaisesti öljyssä 20 sekunttia.

Lisää joukkoon ravut. Kääntele niitä pannussa noin minuutin ajan ihaillen samalla, miten ruman harmaat möllykät muuttuvat kauniin punaisiksi.

Lisää sekoittamasi kastike ja sekoittele koko ruokaa vielä 3 minuuttia korkeaalla lämmöllä. Tarjoa ravut kuumina.

Meillä ravut suunnattin suuta kohti kiinalaisilla puikoilla, ohuiden Shanghai-nuudeleiden kera.

Kuten kuvasta ehkä hoksasittekin, meillä jouduttiin paistamisen osalta tyytymään tavalliseen paistinpannuun. Jos joulupukki on kuulolla, kovasti kaivattaisiin valurautaista wokkipannua (siitä teflonhässäkästä rupesi irtoilemaan pintaa ruuan sekaan, eikä teflonin maku ollut oikein hyvä :( ).

7 kommenttia:

  1. Jättiravunpyrstöt ovat herkkua. Tämä resepti lähti kokeiluun.

    VastaaPoista
  2. Nam. hyvälle näyttää - meillä on sama juttu liian vähän tulee tehtyä kotona näitä itämaisia. Mulla on fiksaatio ajasta, kun olin kuukauden verran duunissa san diegossa jenkeissä - söin siellä ihania katkarapuja, jotka oli sellaisessa tahmeassa mausteisessa jutussa. Ne ei olleet frittikastikkeessa mutta jossain, mikä kuorrutti ne ihan ohuesti. Olivat aivan poskettoman hyviä. Niitä sai sekä hunajamarikoituna että jollain tulisemmalla king po tyyppisellä jutulla. sweet and sticky niinkun yhden rouvan kiertue vai miten se ny menikää... :)

    Näissä on pikkasen samaa ulkonäköä... Ne muuten tarjottiin siellä tumman täysjyväriisin kanssa. Jos joku tietää sellaisen reseptin missä niihin katkoihin tulee rapea tahmea pinta, saa kertoa. :)

    VastaaPoista
  3. Näyttää tosi hyvältä!:P Mutta papukastike on minulle vieras juttu. Googlettamalla sekin kuitenkin selvisi.:)

    VastaaPoista
  4. Oouh, mikä herkkuannos! Rakastan kiinalaista ruokaa ja äyriäisiä kans.

    VastaaPoista
  5. Kriisipuuro: kokeile ihmeessä. suosittelemme!

    Nelle: kuulostaa herkulta! meilläkin oltaisiin kiinnostuneita siitä reseptistä.

    Kmsu: tiedätkös, mekin kokeilimme papukastiketta ihan ekaa kertaa tässä - nam! ostettiin ihan valmiina tölkissä, tuolta etnisistä. en silti tiedä vaikka saisi ihan tavallisista kaupoistakin. niistä kun saa vaikka mitä ihmeellisyyksiä kun osaa hakea.

    yaelian: eikös olekin! jaamme siis saman rakkauden :)

    VastaaPoista
  6. Onpas upea kuva ja ihan mun jutulta kuulostava resepti! Tuo Ken Hom:n kirja löytyy meidänkin taloudesta, mutta miksi ihmeessä näitä kiinaruokia tulee tehtyä niin älyttömän harvoin? Voisin kyllä seurata teidän esimerkkiä ja kokeilla tätä reseptiä joku kerta :)

    VastaaPoista
  7. sanna: olet siis ollut samoilla tarjoushyllyillä kirjakaupassa ;)? en minäkään ymmärrä kiinalaisen ruuan tekemisen vähyyttä (mikä lause!). tuossa Hom:n kirjassa on monesti kyllä raaka-aineita aika paljon, mikä joskus aiheuttaa laiskuutta kun kokeilee uusia juttuja. kokeiltiin tofuakin yksi päivä samasta opuksesta, tullee tässä joskus postattuakin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat