Sivut

sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Japanialaisia ruokia

Tänään tarjosimme ystävillemme japanilaisia makuja lautasella ja lasissa. Osa raaka-aineista rahdattiin Suomeen viime kesänä Tokiosta, suurin osa oli kuitenkin rakkaan kotimaamme tarjontaa.

Ennen kattausta lueskelin taas kerran Miika Pölkkin ja Heikki Valkaman kirjoittamaa loistavaa "Umami"-teosta, jossa kerrotaan Japanin ruokakulttuurista. Mitä enemmän luin, sitä vakuuttunempi olin, että mitään autenttista ruokahetkeä emme edes yrittäisi koota. Ohjenuoranamme oli paremminkin "Umamista" löytynyt keisarillisen keittiömestarin Watanabe-sensein lause: "Viime kädessä ruoanlaiton ja syömisen pitää olla hauskaa. Liian tiukka sääntöjen tai syömisen suhteen ei tarvitse olla, jos se vie ilon ateriasta."

Pöydälle kannettiin seuraavat ruokalajit, joista jälkiruoka lienee melko epäjapanilainen (ohjeistuksia naputtelemme tässä piakkoin ja heti ne myös tähän linkitämme)

Raamen (keitto)
Gyozat kanttarellitäytteellä

mansikat ja vaahdotettu vaniljakastike

juomana sake, lapsilla maito


Loppuun tankaruno keventämään päivää:

Kuu ja tähtet taivahalla vilkuttaa
renki tytön kanssa metsään nilkuttaa
pusi pusi kuuluu pian jo kuusen alta
tytön kamppaa kohta pojan jalka
kuusen vieressä on vanha pinja
poika häippää, taisi olla ninja
tyttö suree heti paljon Tapaniaan
tapahtumat sijoittuvat tässä vanhaan Japaniaan

-Uuno Turhapuro elokuvassa "Uuno muuttaa maalle"-

6 kommenttia:

  1. Mmmm, japanilainen ruoka on hyvää! Tuleeko tuosta lohesta reseptiä?

    VastaaPoista
  2. Yaelian: niin on hyvää. turhan harvoin vain tulee tehtyä. nyt oli bonuksena Tokiosta tuotu sake, joka oli kyllä raikasta.

    lohesta on tulossa ohje. se on ÄijäArin resepti, joten jos kiirusta on niin käy siellä katsomassa. oli oikein hyvää, voimme mekin suositella!

    VastaaPoista
  3. Kantarelligyozat, voinen apua. Gyozat on niin herkkua, että kantarellitäytteellä ne varmaan räjäyttää tajunnan?

    VastaaPoista
  4. Jams: herkkua ne kyllä olivat! kanttarelli on niin huippu sieni, että vaikea siitä mitään huonoa on tehdäkään. ohje on siis jo blogissamme, aiemmin mainintana sekasieniä.

    tällä kertaa valmistamista voisi kuvata..hmmm...hyvinkin vaikeaksi ja tapahtumarikkaaksi.

    VastaaPoista
  5. Vaikuttaa ihanalta! Varsinkin lohi ja kanttarelligyozat.

    VastaaPoista
  6. Kmsu: tykkäsimme kovasti itsekin. Gyozat ovat aivan ihania ja eri täytteiden mukaan tosi muuntelukelpoisia.

    Lohi oli helppo ja herkullinen! ja kaunis kaikessa simppeliydessään.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat