maanantai 27. huhtikuuta 2009

Chicken katsu eli japanilaisittain friteeratut kanapalat

Nämä auringonsäteiden silaamat kanapalat löytyivät myös japanilaiselta päivälliseltämme. Rapean kanat kastettiin herkulliseen soosuun eli maustekastikkeeseen ja välillä nautittiin kaali- ja retikkaraastetta.

Oma raasteemme oli kovin hienojakoista, sillä pidän siitä sellaisena mehukkuuden takia. Japanissa raaste oli kuitenkin karkeampaa, ehkä veitsellä pienitty. Raasteen käytöstä kulkee ainakin kahta tarinaa. Umami-kirja kertoo, että kokki keksi käyttää raakaa kaalia hienonnettuna kun keitetyt vihannekset eivät olleet friteeratun possun -tonkatsun- kanssa samaan aikaan valmiit. Toinen tarina kertoo, että raaste auttaa tuhdin lihan ruuansulatuksessa. Molempi parempi!

Friteeraukseen Japanissa käytetään pankoja, jotka ovat korppujauhojamme suurempirakeisia. Itse tein "pankoa" raastamalla kuivista leivänkannikoista suuremmalla aukkokoolla, mutta ihan aidonisoja en kuitenkaan saanut. Sinne päin kuitenkin!

Kanat soosuun dipattuna olivat mielettömän hyviä! Sake maustaa kanoja sen verran, että poikamme ei uuden maun takia suostunutkaan syömään "lempikanojaan".

Alkuperäinen ohje kanoihin löytyy Kasvimaalta keittiöön-blogista ja soosu sekoiteltiin Pölkkin ja Valkaman "Umami"-kirjasta löytyneellä ohjeistuksella.

CHICKEN KATSU (tai chikinkatsu)
Friteeratut kananpalat

Rintaleikkeistä revitään luut irti ja niistä keitellään kanalientä vaikkapa keiton pohjaksi.

Broilerin rintapalat leikataan useaan osaan ja maustetaan suolalla, pippurilla ja valkosipulilla. Päälle lorautetaan hieman sakea. Annetaan levätä hetki.

Broilerinpalat kieritellään ensin jauhoissa, sitten kananmunassa, ja juuri ennen paistamista japanilaisissa panko-korppujauhoissa.

Syvään paistinpannuun tai kattilaan kaadetaan rypsiöljyä ja kuumennetaan. Öljy on tarpeeksi kuumaa, kun öljyyn tiputettu panko-hiutale nousee nopeasti pintaan. Me käytimme taas digitaalista paistomittaria upottaen anturin öljyyn. Tällöin mittarin osoittama 180 astetta on hyvä aika nakata leivitetyt kanapalat pataan. Älä ylikuormita paistoastiaasi! Broilerit paistetaan kiehuvassa öljyssä. Palat käännetään, kun ne ovat ruskistuneet toiselta puolelta. Ruskistumisen näkee hyvin reunoista. Paista kullanruskeiksi. Yllätyin miten lyhyessä ajassa paksuhkotkin kanapalat kypsyivät. Ensimmäisestä erästä halkaisin yhden veitsellä varmistaen kypsyyden.

HUIPPUHYVÄ SOOSU
eli dippikastike chicken katsulle (tai tonkatsulle)
noin kolmelle

1 dl ketsuppia
½ dl worchestershire-kastiketta
½ dl sakea
1 tl inkivääriä
1 tl valkosipulia
1/4 dl sokeria
1/4 dl miriniä*

Keitä ainekset kokoon heikolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen noin 25 minuuttia. Älä anna kiehua. Kastike säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Me tarjosimme soosun kylmänä.

*Mirin on japanilainen makea, riisistä käyttämällä valmistettu neste. Paitsi omanlaistaan makeutta, mirin tuo ruoalle myös kiiltoa. Joissain ohjeissa näkee mirinin korvatun valkoviinillä sokerilisällä tai sakella+sokerilla.

Lapset vain maistoivat soosua, joten käytännössä tästä söi siis neljä aikuista. Soosun olisi voinut kyllä tehdä puolitoistakertaisenakin ;).

4 kommenttia:

  1. Ihana japanilainen ateria teillä on ollut! Mulla on aivan järkyttävä japanin matkakuume ja olen yrittänyt sitä lievittää nuudelikeitoilla ja gyozoilla.. Huonosti on onnistunut eikä nämä teidän herkut paranna yhtään asiaa :D !

    VastaaPoista
  2. Rossana: mullakin alkoi sellanen orastava Japanikuume kun tein noita postauksia. muistelin viime kesän onnistunutta reissua ja ... ei viitti nyt kiduttaa itseään enempää ;) onneksi huomenna lähdetään reissuun!

    pitäiskö käydä kaurapuurolinjalle, niin ei tulis japani ollenkaan syödessä mieleen :D

    VastaaPoista
  3. Kaurapuuroakin on kokeiltu, ei toimi :D

    Mihin lähdette reissuun? Ei ilmeisesti kuitenkaan Japaniin?

    VastaaPoista
  4. Rossana: :D toisaalta, mitä enemmän syö puuroa (erotuksena vaikkapa sisäfileeseen) sitä enemmän jää matkakassaan rahaa ;)

    Nyt lähdetään Orlandoon, Floridaan. tuli pieni "pakko" lähteä lasten kanssa kun Pastiksen työpaikan hotelli sijaitsee DisneyWorldin alueella. nää on näitä meidän perinteisiä "lomia": Pastis painaa hommia ja me muut lomaillaan :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin