Sivut

torstai 28. lokakuuta 2010

Crème brûlée ja polttelun ilo

Juhlamenun jälkiruokana komeili ah niin ihana paahtovanukas. Koko perhe korkkasi poltetun sokeripinnan lusikalla koputellen, tarkkaan kuulostellen Amelien tapaan. Hans Välimäen reseptillä tehdystä herkusta puolet riitti täyttämään makean tarpeen neljälle. Tässä kuitenkin kokonainen resepti, kuten se on kirjassa Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan esitetty.

CRÈME BRÛLÉE

3 ½ dl kermaa
1 ½ dl maitoa
½ dl sokeria
1 vaniljatanko
3 keltuaista

pinnalle
½ dl sokeria

Kuumenna uuni 100 asteiseksi. Keitä kermaa, maitoa, sokeria ja halkaistua vaniljatankoa viitisen minuuttia. Ota vaniljatanko pois. Anna seoksen jäähtyä viitisen minuuttia. Vatkaa keltuaiset kevyesti ja sekoita kermaseoksen joukkoon.

Jaa massa neljään (meidän makumme mukaan kahdeksaan) annosvuokaan ja kypsennä uunissa noin 40 minuuttia. Jos vanukas ei ole hyytynyt, jatka kypsennystä kunnes rakenne tuntuu sopivalta. Itse testasimme rakennetta hiukan kuppia heiluttamalla. Jäähdytä.

Ja nyt seuraa Jukan lempikohta. Ennen tarjoamista ripottele noin teelusikallinen sokeria kuhunkin vuokaan ja polta kaasupolttimella tasaiseksi pinnaksi. Pinnasta tuli nöin todella ohut, joten seuraavalla keralla kokeilemme ripottaa sokeria hieman enemmän - tulee paremmat "saundit".

17 kommenttia:

  1. Ihanaa! Itse en ole vielä saanut aikaiseksi hankittua kaasupoltinta joten on jäänyt creme bruleetkin tekemättä.
    Poltin kyllä löytyy alati kasvavalta joululahjalistalta ja olen ihan kenen tahansa kanssa alan liikkeissä käydessä sitä hivellyt vihjailevasti... :D

    VastaaPoista
  2. Tiina: Meidän kaasupoltin ostettiin Clas Ohlson nimisestä "alan liikkeestä" hintaan 19,95 ja butaanipullo alle kolme euroa.

    VastaaPoista
  3. Sieltäpä en olekaan niitä tajunnut vilkuilla, kiitos vinkistä! Bauhausissa asioidessa olen kyllä aina muistanut mainita asiasta :D Ehkä pääsenkin nauttimaan itsetehdystä paahtovanukkaasta odotettua aiemmin :)

    VastaaPoista
  4. Minä en olisi taas osannut mennä Bauhausiin ;).

    Tuo "tohotin" on siinäkin mielessä kätevä, että sitä voi käyttää moneen: käyttöohjeet mainitsivat mm. nuotion/grillin sytytys, ruuanlaitossa juustokakut, marengit, grillatut paprikat ja JÄÄVEISTOKSET :D

    VastaaPoista
  5. Minä olen tehnyt bruleen aina Nigellan ohjeella, jossa ainekset keitetään kattilassa ja sitten hyydytetään jääkaapissa. Siinä on se kiinnileikkaamisen vaara, jonka voi vielä pelastaa laittamalla kattilan valmiiksi laitettuun kylmävesiastiaan. (on tullut kokeiltua...) Mutta tuo uunissa tehtävä kuulostaa vähempistressaavalta:)

    t:uusi lukija

    VastaaPoista
  6. Eli talvella voi sitten odotella bloggausta jääveistoksista ;)

    Itsellä kävi mielessä myös vaahtokarkkien paistaminen (ja s'moret!), varsinkin kun sain 'niitä oikeita' namuja tuliaisina ison säkillisen. Marenkien kanssa tuo poltin olisi kanssa tosi kätevä, minulla alkaa olla kasassa jo melkoinen historia marekikakkujen uuniin unohtamisessa...

    Mitä vanhemmaksi tulee, sitä paremmin osaa näköjään rationalisoida itselleen jos jonkinmoiset hankinnat :D Onneksi tämä ei ole sieltä kalliimmasta päästä!

    VastaaPoista
  7. Ikijälkkärisuosikki numero 1!

    Tohotin on myös Klasulta.

    Ja sitten tunnustus: Yleensä teen bruleet dr Otkerin valmispaketista. Helppoa kuin heinänteko, ei voi epäonnistua, ja maku on mielestäni hyvä!

    Pitäsi taas kokeilla oikeesti tekemistä, mutta ainakin Jamien ohjeella epäonnistuivat multa.

    VastaaPoista
  8. Tämä kyllä on jälkkäreiden aateliaa. Mun tohotin hajosi pari vuotta sitten, enkä ole creme bruleeta sen jälkeen tehnyt.

    Kiitokset Klasu vinkistä! Juuri eilen siellä kävin, muttei tullut tohotin mieleen.

    VastaaPoista
  9. Uusano: Tervetuloa lukijaksi, toisenkin kerran! Löysitkös meidät Pastanjauhajien kautta?

    Tiina. epäilen jääveistoksia, mutta en mene vannomaan ;).

    rationalisoida, tai perustella (itselleen) ettei kuulosta turhakkeelta :)

    Pelkässä keittelyssä kyllä varmaan on helpompi saada aikaan munista kokkelia.

    Nanna: Ihana tunnustus!
    tämän teko onnistui hienosti Jukalta eikä pinnan polttaminenkaan kuulemma ollut vaikeaa.

    Chez Jasu: on! mutta sen verran tuhtia ettei montaa lusikallista tällainen paatunut makeanystäväkään jaksa.

    tarkoittanet Tiinaa ja Bauhausia.

    VastaaPoista
  10. Kyllä, Pastanjauhajien kauttahan minä:)

    VastaaPoista
  11. Chez Jasu: voihan vietävä...minä luulin sinun kiitelleen Klasua, mutta Jukka korjasi että tarkoitit Ohlssonin Clasia :).

    uusano: kiva kun löysit meillekin :)

    VastaaPoista
  12. Heh! Viestistäni puuttui väliviiva, joten siitä tuli vähän monitulkintainen.

    VastaaPoista
  13. CJ: tai sitten tekstinluku ontuu :)

    Tuli muuten tänään uusi käyttökohde tohottimelle kun aloittelen Arbutuksen ohjeella sika"pihvien" tekoa. Tohottimella on meinaten kätevää polttaa ylimääräiset karvat possun korvista.

    Kokeilussa on Braised pigs head http://sillasipuli.blogspot.com/2010/08/arbutus-ja-lontoon-muita-herkkuja-33.html

    VastaaPoista
  14. Hei. Onko ohjeestasi unohtunut lisätä vettä uuniin menevään vuokaan? Se on kuitenkin aika oleellinen juttu, jotta vanukkaat onnistuisi :)

    VastaaPoista
  15. Itse asiassa ei kyllä hoidettu hommaa vesihauteessa, vaan ihan uunissa vaan.

    VastaaPoista
  16. HUOM jotta massa hyytyy vesihauteessa uunissa niin lämpötila oltava 150 astetta. 100 asteessa massa ei hyydy. Eli katsokaa vaikka muiden valmistajien ohjeista ja kaikissa 150 asteinen uuni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos kommentista! Noin me on se monta vuotta sitten tehty eli kyllä tuollakin tyylillä on onnistuttu. Selaillessani muitten ohjeita niissä tosiaan on monesti 125-150 astetta uunin lämpö.

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat