Sivut

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Basta!

Italialaiseen ruokakulttuuriin liittyviä keittokirjoja alkaa talodessamme olla jo aika paljon. Silti kiinnostukseni heräsi selaillessani Saku Tuomisen "Basta! Italialaisen ruokakulttuurin abc"-kirjaa. Reseptien lisäksi kirjassa vetivät puoleensa tunnelmalliset kuvat ja miellyttävän paksu paperi sekä sujuva tarinointi.

Kirjan kuvaileva osuus on hyvin Locatellin "Made in Italy"-tyylinen. Raaka-aineita ja paikallisuutta ylistetään, eikä tietysti suotta. Italialainen, monesti hyvin yksinkertainen kokkaaminen vaatii laadukkaita raaka-aineita. Basta! eli Riittää! viittaa myös vahvasti simppeliin kokkaamiseen mausta tinkimättä.

Reseptit ovat suoraan kotikeittiöstä, joten voit unohtaa pipertämisen ja tarkat mittasuhteet. Usein resepteissä onkin mainittu vain raaka-aineet ja määrät täytyy päätellä itse.

Seuraavat reseptit ovat onnistuneita kokeiluita vapaakappaleena saamastamme kirjasta.
PORKKANOITA VOISSA JA BALSAMIVIINIETIKASSA
carotte con burro, aceto balsamico e parmigiano

porkkanoita
voita
balsamiviinietikkaa
(lehti)persiljaa
oliiviöljyä
suolaa

Kuori porkkanat ja pilko ne kolikoiksi. Paista paloja voissa kunnes ne hiukan ruskistuvat. Lisää sitten pannuun sen verran vettä, että porkkanat peittyvät. Kun vesi on haihtunut ja porkkanat alkavat pehmetä, siirrä ne tarjoiluastiaan. Lisää päälle tilkka balsamiviinietikkaa ja persiljaa. Anna marinoitua hetki. Lisää lopuksi vielä hieman oliiviöljyä ja tarvittaessa suolaa.
Italiankielinen nimi vinkannee parmesaanin raastamiseen päälle, joka ei varmaan tekisi lainkaan huonoa.

Porkkanoiden kerrotaan passaavan hyvin antipastopöydän osana tai ilman balsamiviinietikkaa pääruuan lisäkkeenä. Jukan kanssa tuumasimme että porkkanat menisivät mainiosti juurikin salamileikkelelautasen kanssa.
KATKARAPU-RUCOLABRUSCHETTA

Tuominen määrittelee bruschettaa näin:
Bruscetta on paahdettu maalaisleipä, täytteellä tai ei. Se on maailman yksinkertaisin asia, alunperin laziolainen antipasto. Tiivis maalaisleipä paahdetaan uunissa molemmin puolin grillivastuksen alla ehdottomasti ilman öljyä. Näin se ei ole turhan rasvainen. Hieman reunoiltaan palaneen leivän päälle pirskotetaan uunin jälkeen oliiviöljyä ja sormisuolaa. Halutessa laitetaan vielä täytettä. Täytettä ei saa olla liikaa, eikä täyte saa olla liian nestemäistä koska tämä vetisyttää leivän. Bruschetta pitää tarjota heti, rapeana. Tuominen opastaa vielä lausumaan leivän brusketta, ei brusssccchhetta.

maalaisleipää
valkosipulia
hyvälaatuisia kuorittuja katkarapuja
rucolaa
sitruunaa
parmesaania
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Grillaa maalaisleipäviipale molemmin puolin uunissa grillivastuksen alla. Pirskota ylle oliiviöljyä ja sormisuolaa. Pilko valkosipuli ja freesaa pannulla. Lisää katkaravut pannulle pieneksi hetkeksi - puoli minuuttia riittää. Lisää rucola. Sekoita. Lusikoi leivän päälle. Mausta ja purista halutessasi päälle sitruunaa ja lisää muutama parmesaanilastu.

7 kommenttia:

  1. Nuo bruchetat näyttävät ihan liian herkuilta. Täytyypä tekaista.

    VastaaPoista
  2. Mahtava kirjavalikoima!

    Joulupukin käsi ei ollut tarttunut tähän kirjaan, vaikka hiukan oli toiveissa, joten olen tässä jo muutaman viikon suunnitellut retkeä kirjakauppaan. Näiden reseptien perusteella vaikuttaa kannattavan.

    VastaaPoista
  3. Minulla on kanssa tämä kirja ollut vähän aikaa ja siitä tuli heti ihan suosikki. Erityisesti tykkään kun Tuominen ei yleensä anna mitään määriä. Määrät tse arvioimalla tulee mun kokemuksen mukaan paras lopputulos. Ellei sitten kyseessä ole leivonta, joka on grammahommaa.

    Ja hyvän näköisiä nuo porkkanat. Taidan kokeilla niitä kanssa!

    VastaaPoista
  4. Minusta kirjassa silti parasta osuutta on kertoileva ja kuvaileva osuus, vaikka reseptitkin toki ovat houkuttelevia.

    VastaaPoista
  5. Joo, Tuominen kirjoittaa kyllä hyvin ja kiinnostavasti. Sekä hauskastikin. Mua on monta kertaa naurattanut esim. se bruskettajuttu :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat